Sekiz gün süren Işıklar Bayramı Judas Makkabeus’un Antiokus IV’e karşı başarılı isyanından sonra mabedin takdis edilmesinin anısına kutlanır. Antiokus mabedin bulunduğu bölgenin içinden domuzları geçirmek suretiyle, mabedin kutsallığını bozmuştu. Efsaneye göre mabedi takdis etmek için saf (koşer) yağ gerekmekteydi, fakat çok az yağ bulunmaktaydı; buna rağmen bu yağ mucizevi bir şekilde sekiz gün için yeterli olmuştur. Bu nedenle Hanukka bayramı’nın her gününde sekiz kollu bir şamdanda bir mum daha yakılır. Ayrıca aile içinde kutlamalar yapılır ve hediyeler dağıtılır. Özellikle kadınlar bu süre içinde iş yapmazlar. Bilindiği gibi Tüm Musevi bayramları bir önceki günün gün batımında başlar.
Festival, Hanukiya adı verilen, Menora’ya benzeyip fazladan iki kolu daha olan, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanılır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder. Hanukiya’nın ortasındaki, diğerlerine göre daha yukarıda bulunan kola Şamaş adı verilir ve bu kol her gün yanar.
Hanuka, bazıları ailece ve bazıları topluca yapılan, 8 günlük tatil boyunca her gün süren bir seri ritüelle kutlanır. Günlük ibadete özel eklemeler yapılır ve yemekten sonraki şükrana özel bir kısım eklenir. Hanuka Şabat benzeri bir tatil değildir ve Şulhan Aruh’ta belirtilen, Şabat’ta yapılması yasak olan aktivitelerden sakınma zorunluluğu yoktur. Dindar insanlar, her zamanki gibi işe giderler ama akşamüstü mumları yakmak için eve erken dönerler. Okulların kapanması için hiçbir dini neden yoktur ama buna rağmen, İsrail’de Hanuka’nın ikinci gününden itibaren bir hafta boyunca, Hanuka kutlamaları için kapanır okullar. Birçok aile, kitap ya da oyun gibi birçok küçük hediye verirler birbirlerine. Yağın önemini anmak için Hanuka kutlamaları esnasında kızarmış yemekler yenilir.
Doğan mesajında şu ifadelere yer verdi: “Farklı etnik kimliklere ve farklı dinlere ev sahipliği yapan Anadolu, bir arada yaşayabilmenin en güzel örneklerinden olan bir coğrafyadır. Zaman zaman kardeşlik kültürü zedelense de bu coğrafyada yüzyıllardır yaşayan toplumlar olarak bizlere düşen, bir arada yaşama kültürünü her seferinde ısrarla yeşertmektir. İnsani değerler bunu gerektirir. Bu duygularla Musevi yurttaşlarımızın Hanuka Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Yakılacak kandillerin tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.”
ADAGAZETESİ olarak; Tüm Yahudi Okurlarımızın ve Yahudi Dünyası’nın “Hanuka Bayramı”nı en içten dileklerimizle kutlar, Yücelerin Yücesi Allah’ımızdan; tüm insanların güzel dualarını kabul etmesini, tüm evrenlere barış, huzur, yarattıklarının tümüne de sağlık içinde sonsuz mutluluklar vermesini dileriz.
ADAGAZETESİ – Özel Günler