Adalardaki İmar Müsilajı, vatandaşın canına tak etti!

Yayınlama: 03.07.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

Haber kaynaklarımız, Adalar’da müthiş bir imar rantı olduğunu ama kamu kurumlarının hiçbir işlem yapmadıklarını buda suçluların “nasıl olsa bir şey olmuyor” diyerek illegal işlemlerine devam ettiklerinden yakındı.

Adalardaki İmar Müsilajı, vatandaşın canına tak etti!

Yer Büyükada Maden Mah. Düzenli sokak No:14 bir de komşu binası No :12

Yapılan kanunsuzluk iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım, yan yana olan binalardan No:14’deki eski binanın çatısını kaldırarak tam kat ilavesi. Balkonları salonun içine kat, kat yüksekliğini arttır.

İkinci kısım için yandaki binayı yık, temelden çatıya kadar çelik konstrüksiyon inşaatı yapıp, iki katlı bina yap.

Belli ki binayı alan pansiyoncu. İki binayı da belki satın aldı, belki de 14’dü satın aldı yan bina 12’ye bağlama yaptı. “12’ye yenilerim sittin sene de binanı pansiyon olarak kullanırım” dedi. No 12’deki bina çarpık çurpuk. Yapan yan cephedeki pencereleri tümden kaldırmış, çatıyı kaldırmış, yamuk yumuk balkonları jilet gibi düzenli hale getirmiş.  Bir taşla iki, üç kuş vurmuş.

Haber kaynağına soruyorum, nasıl yani kafam karıştı, aynı kişi iki binayı da yapıyor mu diyorsun. Yapan temelden çatıya gecekondu gibi binayı bir gecede yapıp eski binaya mı ek yapıyor yani?

Diyor ki, aynen dediğin gibi yapıldığını düşünüyorum. Çünkü oradan geçtiğimde köşe parseldeki bina karkastı şimdi olmuş çelik konstrüksiyon. Çelik Konstrüksiyon hızlı yapılır, beton yok, çevre kirlenmez. Kim fikir verdiyse, iki kaynakçıyla bitirmiş işi. Zaten demir profillerden acele yapıp alçıpanlarla kapadıkları gözüküyor. Bu inşaat çalışmalarında Belediyenin ruhsat tabelası yok.

Haber kaynağı diyor ki; “Böyle yapılan işe ben ilk denk geldim” diye ekliyor. “Genelde Adalar’da çatıyı kaldırıp bir kat ilave ederlerdi, bunu yapanlar hem dikine çıktığı gibi yatay olarak bitişik komşu binaya da habis ur gibi yayılmış” diyor.

“O ne demek yayılıyor?” diye soruyorum

Yani eski resimde satılık ilanı var. Pansiyoncu almış belli. Yanındaki binaları da hemen bağlamış, no:12’yi de 12’den vurmuş. No:14’deki binanın konturünü, gabarisini, şeklini şemalını değiştirmiş. Önceki resme bak, 1 mt çatı yukarı kalkmış. Balkonu salona sokmuşlar, arka tarafta olanlar Allaha emanet, yan bina yeni haliyle 10 kat değer kazanmış. İki binayı müşterek duvarlarını kaldır al sana salon yanında güzel bir balkon ve kocaman salon. Çatının üstüne de dubleks yapmış, azda olsa oda görünüyor.  İçeride daha neler yapılıyor onu bir Allah bilir.

Adam ilk aşamada yıkık binayı ucuz fiyata kapatıyor. Mal sahibine, “adada imar yok, binan bir işe yaramaz” deyip ucuza kapatıyor.

İkinci aşama, çatısını yok edip bir tam kat yapıyor. Belki de “çatımı çaldılar” dermiş sonra çalınan çatı yerine tam kat ilavesi yapmış. Şimdilerde moda oldu. Belediyedeki imar çetesi kendi adamını gönderip çatıyı söktürdükten sonra adama bir fiyat çekiyorlar, binayı satsa ödeyemez. Çatıyı sökmeden söyleseler vazgeçer yaptırmaz diye, önce adamlarına söktürüyorlar, adamı çatısız bıraktırıyorlar, adam mecbur kalsın bunlara boyun eğsin. Ahlaksız bunlar. Adamı da şikâyet eden yine bunlar.

En başta Belediye Başkanı Erdem Gül olmak üzere, Başkan Yardımcısı Engin Çelik’e İmar Müdürüne, Zabıta Müdürüne hemen sormak lazım.

1-) Resimdeki ve adresteki kapsamlı inşaatlar kaçak mıdır yoksa vatandaşa yardımcı oluyoruz diyerek ruhsat vermeden yasa dışı uygulamalardan olan yol verdiğiniz çalışmalardan mıdır?

2-) Büyükada’nın göbeğinin hemen yanındaki, her iki binada yapılan çalışmalardan haberiniz olmaması mümkün olmayacağını düşünerek binalardaki farklılığı göz önüne aldığınızda her vatandaşa bu binalardaki yaptığınız kolaylığı gösteriyor musunuz? Yoksa Belediyeye veya her kime olduğunu bilemeyeceğimiz kişilere yardım aldıklarınıza mı kolaylık sağlıyorsunuz.

3-) Haberiniz olmadan yapıldıysa şimdi haberiniz var ve he iki binada da ruhsat yoksa, mühürleme, savcılık şikâyeti, yıkım kararı alıp yıkım yapacak mısınız?

4-) Adalarda yapılan yıkılmadığına göre yıkım kararı alınırsa yine dosyasında bulunsun diye her zamanki gibi dosyasında kalsın diye göstermelik mi olacak? Yıkım kararını uygulayacak mısınız? Yoksa aynen pek çok yerde yapılan sacvılık şikayetleriniz gibi müfettiş incelemesi için dosyasında biz görevimizi yapmışız delilleri olsun diye mi yapılan işlem olarak kalacak?

5-) Haber kaynağı Adaların kaçak inşaat cenneti olduğunu, genel durumunun gün itibarıyla bu şekilde ki ruhsatsız tabelasız kaçak inşaatların yapılmasını furyaya dönüştüğü ve bu mal sahiplerinden taleplerine göre dolar bazlı rayiçler oluşturulduğu yönünde. Böyle bir rayiç varsa bu iki binanın bu şekilde yapılmasına göz yummanın bedelinin Adalar kamuoyu tarafından bilinmesi önemlidir. Eğer öyleyse bu rayiç fiyat listesinin burada yayınlanması için gönderebilir misiniz?

6-) Eğer Rayiç bedel tarifesiyle, kaçak inşaatları görmeme şekliyle alınan ücretler varsa, bu tutarlar Belediyenin kasasına bağış olarak mı giriyor, aksi hali rüşvet almak olur. Belediyeye 2019 yılından bugüne kadar toplam ne kadar bağış yapıldığını, kimlerin yaptığının isim listesini bildirir misiniz?

Şükrü Abanoz

Binanın inşaat öncesi hali

Adalardaki İmar Müsilajı, vatandaşın canına tak etti!
Adalardaki İmar Müsilajı, vatandaşın canına tak etti!
Adalardaki İmar Müsilajı, vatandaşın canına tak etti!

Binanın yeni hali

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version