Adalar Belediyesi’nde bir dönem bilgi-işlem bölümünde çalışan Serkan Güngör geliştirdiği projesiyle büyük bir başarıya imza attı. Güngör, Türkiye’de bir ilki başararak “Uydu Takip Cihazı” projesini hayata geçirdi.
Babaannesinin Alzheimer olmasıyla başlayan ve çok zorlu geçen bir süreçte bir yaşlının neler yaşadığını, ne zor durumlara düştüğünü ve nasıl acılar çektiğini görmesiyle başlıyor hikayesi Güngör’ün. İlk olarak unutkanlıkla başlayan sürecin “ee yaşlandı artık, unutkanlık normal” diyerek geçiştiren aile bireylerinden, en iyi bakımı sağlamak için tutulan yabancı bakıcılara kadar birçok hataya şahit olmuş.
Babaannesinin kaybolmasıyla aklında oluşan çözüm fikri ile yapmaya başladığı Uydu Takip Cihazını kendi evinde yaşayan yaşlıları görerek yaptığı sağlık takip ve acil yardım cihazları izlemiş.
Güngör, birçok yaşlıyı hem evlerinde hemde huzur evlerinde ziyaret etmiş. Hepsinin hala genç ama sadece bedenlerin yorgun olduğunu, evde yalnız kalmaktan, tek başlarına ölmekten ve en önemlisi çaresizlikten korktuklarını fark etmiş.
Güngör, hiç üşenmemiş hastanelerin acil bölümlerinde oturup olan bitenleri izlemiş. Neden bu hizmetlerin bir kısmı yaşlılara ve hastalara evlerinde verilmiyor diye düşünüp evde Sağlık hizmeti veren belediyeleri incelemeye başlamış ama verilen hizmetin evde sağlık değil evde bakım ya da sosyal destek olduğunu görmüş bu nedenle çok daha başarılı olacak ve gerçekten amacına ulaşacak bir sistem geliştirmeye karar verip 3 yıllık bir çalışmanın sonunda ekibiyle projesini hayata geçirmiş.
Serkan Güngör ile projesi hakkında bilgi aldık.
“Projemizin işleyişiyle alakalı bir özet vermek istiyorum;
Sistemimiz kimler için uygundur?
Yaşlılar, Alzheimer ve Demans Hastaları, Bakımı ve Takibi Gereken Hastalar, Kalp Hastaları, Tansiyon Hastaları, Diyabet Hastaları, KOAH Hastaları, Obezite Hastaları, Bedensel Engelliler, Hamileler, Bebekler, Çocuklar, Panik Atak Hastaları, Otizmliler, Zihinsel Engelliler, Güvenlik Endişesi Yaşayan Bayanlar
Sistemimizde yer alan ekipmanlar nelerdir?
Merkezi Ünite, Acil Yardım Butonu (Kablosuz), Aktivite Dedektörü, Tansiyon Ölçüm Cihazı, Şeker ölçüm Cihazı, Ateş Ölçüm Cihazı, Oksimetre, EKG, Alarmlı Otomatik İlaç Kutusu, Baskül, Uzaktan Muayene, Ekranı (Görüntülü ve Sesli), Gaz ve Duman Dedektörü, Otomatik Gaz ve Elektrik Kesme Cihazı, Kapı Sensörü
Öncelikle şunu belirtmek isterim; projemiz kişiye özel olup her bir birey için özel aksiyon planları belirliyor ve uygun teknolojik destek imkanını sunuyoruz. Bu aksiyonları belirleyen ekip doktorlar ve mühendislerden oluşmaktadır.
Temel olarak sistem şu şekilde çalışır;
Kişinin evine bir adet Merkezi Ünite yerleştiriyoruz. Bu Merkezi Ünite bağımsızdır ve telefon hattına bağlamaya gerek yoktur. Elektrik kesintilerinden etkilenmez. Ünite içerisinde dahili GSM hattı ve Wi-Fi bulunur. Merkezi Ünite aldığı tüm verileri bu iki kanal üzerinden yapay zeka modelimize iletir.
Merkezi Ünite üzerinde bir adet Acil Yardım Butonu bulunur. Bu buton Acil durumlarda kullanılır. Kişiye ayrıca bileklik, kolye, kemer tokası ve cepte taşınabilen formlardan birinde kablosuz bir Acil Yardım Butonu daha verilir. Kişi bu kablosuz Acil Yardım Butonu sayesinde Merkezi Ünitenin yanına gitmeden de Acil Çağrı yapabilir.
Merkez Ünite
Kullanıcı Merkezi Ünitenin üzerinde bulunan Çağrı Merkezi butonuyla Medikal Destek Hizmetlerine (Doktor, Paramedik, Hemşire), fonksiyonel olarak bulunan iki tuş ile de aile bireylerine tek tuşa basarak ulaşabilir. Bu özellik yaşlılara ciddi kolaylık sağlamaktadır.
Kişinin sağlık durumuna göre belirlenen sağlık ölçüm cihazları eve yerleştirilir. Bu cihazlar kablosuzdur ve doğrudan Merkezi Üniteye veri gönderir. Özellikle kullandığımız cihazların bazıları; Tansiyon Ölçüm Cihazı, Şeker Ölçüm Cihazı, Ateş Ölçüm Cihazı, solunum ve kandaki oksijen oranını ölçen ve nabız takibi yapan Oksimetre, EKG, Baskül vb.’dir. Bu cihazlar ile gerek kişinin kendisi, gerekse aile bireyleri kullanıcının ölçümlerini düzenli olarak yaparlar. (Doktorun belirlediği ölçüm zamanlarında sistem alarm verir ve ölçüm yapılmasını ister.) Bu veriler canlı olarak Merkezi Ünite üzerinde Yapay Zeka modelimizin yer aldığı sunuculara aktarılır. İlgili doktorlar bu verilere istedikleri an ulaşabilirler. (Ayrıca medikal ekranımız ile doktorlar uzaktan görüntülü muayene esnasında kendileri bu cihazları kontrol ederek hastanın sağlık verilerini ölçebilirler.) Ölçülen verilerde herhangi bir anormallik olması durumunda sistem otomatik olarak Acil Yardım çağrısı oluşturur, ilgili doktora verileri iletir, aile bireylerini uyarır, müdahale organizasyonunu yapar, eğer kişi hastaneye nakledilecekse bu verileri nakil yapılacak hastanenin Acil bölümüyle hasta yoldayken paylaşır ve hazırlık yapılmasını sağlar.
Bu veriler süresiz olarak saklanır ve kişinin tüm tedavi düzenlemelerinde ilgili doktorlarla paylaşılarak en doğru teşhis ve tedavinin belirlenmesi sağlanır.
Sağlık cihazlarımız haricinde yine kişinin sağlık durumuna ve risklerine göre evin belirli noktalarına Aktivite Dedektörleri yerleştiriyoruz. Bu dedektörler ortamın ısı ve hareket haritasını çıkartarak ortamda bulunan kişileri ayırt eder ve takibini yapar. Takip edilen kişi düşerse, bayılırsa, şoka girerse, kalp krizi geçirirse Acil Yardım butonuna basmaya gerek kalmaksızın sistem bunu algılar ve otomatik olarak Acil Yardım Çağrısı oluşturur. Böyle bir durumda kişi evde tek başına bile olsa kişinin doktoru, aile bireyleri ve ilgili sağlık birimleri durumdan haberdar olurlar ve en hızlı şekilde müdahale sağlanır. Aktivite Dedektörü ile kişi uyurken sağlık problemi yaşarsa bunu tespit etmek de mümkün. Örneğin gece uyurken ateşlenen birinin ateş değerinin referans aralığından çıkması durumunda Acil Yardım Çağrısı otomatik olarak devreye girer ya da uyku anında kalp krizi geçiren birinin durumu otomatik olarak tespit edilir ve Acil Yardım Çağrısı otomatik olarak devreye girer. Aktivite Dedektörü kişinin üzerine değil yaşam alanlarına yerleştirilir ve kişiyi uzaktan takip eder.
Bu sistemle yine kişinin risklerine göre Yangın Sensörü, Gaz Sensörü, Su Baskını Sensörü, Otomatik Gaz ve Elektrik Kesme Cihazı, Giriş Çıkış Kontrol Sistemi, Kamera vb. güvenlik ekipmanları sisteme entegre olarak çalıştırılabiliyor.
Temel olarak ev içerisinde yukarıdaki takipleri yaparken kişinin evden dışarı çıkması durumunda da kişinin takibine devam ediyoruz. Kişinin kullanımı için verdiğimiz kablosuz Acil Yardım Butonu evden çıktığı anda Merkezi Ünite ile bağlantısı kesilir. Bağlantı kesildiği anda arka planda çalışan Yapay Zeka modelimiz Acil Yardım Butonunu bağımsız çalışma moduna getirir. Bu durumda Acil Yardım Butonu içerisinde yer alan GSM hattı otomatik olarak devreye girer. Aynı zamanda Acil Yardım Butonunun içerisinde bulunan GPS (Uydu Takip Sistemi) açılır, Aktivite Dedektörü devreye girer ve kişi uydu üzerinden takip edilmeye başlanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli özellik Acil Yardım Butonu herhangi başka bir cihaza bağlanmaya gerek duymaz yani bluetooth üzerinden bir cep telefonuna oradan da bir mobil uygulamaya veri göndermek zorunda değildir, tamamen bağımsız çalışır. Acil yardım Butonunun konum tespiti üzerindeki özel tasarım anten sayesinde oldukça hassastır ve hata payı yoktur. Kişi herhangi bir yerde sağlık problemi yaşarsa Acil yardım Butonuna basarak Acil yardım talep edebilir. Üzerinde yer alan düşme sensörü ile düşme ve bayılma durumlarında otomatik olarak Acil Yardım Çağrısı oluşur. Kişi uydu üzerinden takip edildiği için adres bilgisi gerekmeksizin bulunduğu nokta tespit edilir ve müdahale gerçekleştirilir. Ayrıca Acil yardım Butonu sayesinde kişinin tüm hareketleri, gittiği yerler, kullandığı taşıtlar gibi bilgiler takip edilebilir. Bu veriler sürekli kayıt altında olduğundan geçmiş tarihlerde kişinin hangi saatte nerede olduğu ve neler yaptığı görülebilir.
Bu ürün özellikle Alzheimer ve Demans Hastaları ile Çocukların kayıp vakalarını tamamen önlemektedir. Bu kişilerin cihazları üzerlerinden çıkarmamaları isteniyorsa bu yönde çözümlerde sistemimizde mevcuttur.
Kişi eve döndüğü zaman Merkezi Ünite ile haberleşen Acil yardım Butonu tekrar ev içi takibe başlar.
Yaptığımız çalışmalarda özellikle Alzheimer ve Demans hastaları ile Çocuk kayıp vakalarının tamamen önüne geçmeyi başardık. Ayrıca Kalp hastaları, şeker ve tansiyon hastalarının düzenli takibini sağlayarak daha doğru tedavi planlarıyla hastalıklarının durdurulmasını ve hatta geriletilmesini sağladık. Obezite hastaları da projemiz sayesinde daha ciddi bir kontrol mekanizmasına girdikleri için alışkanlıklarını daha kolay düzenleyebilmekte ve daha aktif bir hayat sürerek hastalıklarından kurtulabilmektedirler.
Sistemimizi ve Teknolojimizi özel yapan ve benzeri uygulamalardan ayıran nedir?
Sistemimiz ve Teknolojimiz oldukça komplike bir yapı olup hem ev içi hem ev dışı uygulamaları üzerinde barındırmaktadır. Hem ev içi hem ev dışı uygulamaları bir arada sunan başka bir sistem yoktur.
Tasarımlar tamamen Türk Mühendislik ürünüdür ve patentlidir.
Kullanım kolaylığı açısından dünyadaki en gelişmiş tasarıma sahiptir.
Yurtdışında az sayıda gelişmiş ülkede bulunan benzeri uygulamalarda kullanılan teknolojilerin aksine bizim ürünlerimiz telefon hattına ihtiyaç duymaz, elektrik kesintilerinden etkilenmez ve tamamen bağımsız çalışır.
Modüler özellikte olup hasta tipine veya kişiye özel çözümler sunabiliyoruz.
Kullandığımız tüm yazılımlar tarafımızdan üretilmiştir.
%100 Türk Mühendisleri ve Doktorlarından oluşan ilk ve tek Medikal ArGe şirketiyiz.
Sistemimiz ve Teknolojimiz Yapay Zeka üzerine kurulmuş olup bu alanda tekdir.
Şirket olarak ülkemizin (%100 Türk) ilk ve tek Medikal Ar-Ge şirketiyiz. Bünyemizde konusunda uzman Mühendisler ve Doktorlar yer almaktadır.
Esas işimiz insan sağlığı için Ar-Ge faaliyetleri yürütmek ve ülkemizi bu alanda en üst sıralara taşımaktır. Kurumsal olarak bir çok proje gerçekleştirmekteyiz. Özellikle hastanelere yönelik ciddi çalışmalarımız bulunmakta. Yine aynı zamanda dünyada bir ilk olacak ilk yardım yeteneklerine sahip Medikal Robot çalışmalarımızda da sona yaklaşmış bulunuyoruz.
Genç ve dinamik bir ekibimiz var, gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. En büyük sıkıntımız ise insanların Türk Mühendis ve Türk Doktorların neler yapabileceklerini daha tam olarak anlamamış olmaları. Bizler birçok engelle karşılaşmamıza rağmen tamamen Türk Mühendislik eseri olan bu ürünleri ve projeleri yapabiliyoruz. Sanıldığının aksine biz tüketen değil üreten bir toplum yapısına daha yatkınız.
Umarım bu projemiz ile başta yaşlılar olmak üzere tüm dezavantajlı gruplar sosyal hayatın içine daha fazla dahil olacaklardır. Kurtardığımız her hayat bizim için en büyük ödüldür” dedi.