Depremin İstanbul kolu hangi büyüklükte kırılacak

Depremin İstanbul kolu hangi büyüklükte kırılacak
Yayınlama: 18.11.2015
Düzenleme: 18.11.2015 11:10
A+
A-

Depremin İstanbul kolu hangi büyüklükte kırılacak

Depremin İstanbul kolu hangi büyüklükte kırılacak

Büyükadalı Deprem uzmanımız Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, geçen gün Marmara’da peş peşe meydana gelen 3 deprem, Ege Denizi ve bugün de Yunanistan’ın batısında İyon Denizi’nde meydana gelen depremlerle ilgili basına açıklamalarda bulundu. “İstanbul’da büyük bir deprem beklemiyorum” dedi.

Kırılma Küçükçekmece-Sivriada arasında 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacaktır…

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, dün Marmara’da peş peşe meydana gelen 3 deprem, Ege Denizi ve bugün de Yunanistan’ın batısında İyon Denizi’nde meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. “İstanbul’da büyük bir deprem beklemiyorum” dedi.

Üç depremin birbirini tetiklemediğini belirten Ercan, Marmara’da meydana gelen 4.2’lik depremin ardından büyük bir deprem beklemediğini söyledi ve ekledi: ”Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz.”

Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalar’da güçlü duyulmasına neden oldu

Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 ile 10 km derinde granit katmanı içinde, 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacağını söyleyen Ercan; “16 Kasım 2015 Pazartesi 17.45’de Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde sağ atımlı bir deprem oluşmuştur. Depremin büyüklüğü 4,2, depremin odak derinliği 7,2 km, granit katmanı içindedir. Tıpkı gelecek depremde beklenen derinlik. Depremin olduğu konum ise KB-GD doğrultulu Adalar kolu ile Doğu-Batı doğrultulu İstanbul kolunun kesim yeri olan köşede oluştu. Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalarda güçlü duyulmasına neden oldu.İstanbul kolunda beklenen ana deprem Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 ile 10 km derinde granit katmanı içinde, 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacaktır” dedi.

Büyük bir deprem beklemediğini belirten Ercan; “Bu depremin öncü deprem olması beni şaşırtır. O nedenle arkasından büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekir. Oysa Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından, yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum.  Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. İkircikli olduğum konu; önce Tekirdağ kolu mu? Yoksa İstanbul kolunun mu kırılacağı! Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz” dedi. Burada 3 deprem var. İyon Denizi’ndeki deprem bundan çok farklı.  Güneydeki Afrika ana karasının Dalmaçya, Mora, Girit, Rodos Güney Ege yayı boyunda Ege’nin altına dalması sırasında oluşturmuş olduğu gerginliklerin boşalması biçiminde gerçekleşiyor. Bir ucu İyon Denizi, bir ucu ise bizim Teke Yarımadası olmak üzere Göller Bölgesi’ne kadar gidiyor etkisi. Burası ayrı bir kuşak. Güney dalma batma kuşağı diyoruz biz buna…

AİHM’den şok deprem kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1999 depremiyle ilgili Çınarcık’tan yapılan başvuruda Türkiye’yi haksız buldu. Depremde çöken binada hayatını kaybedenlerin ailelerinin 2005’te yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, “Türkiye’nin sorumlularla ilgili etkili soruşturma yürütmediğine” hükmederek “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesinin ihlal edildiği” görüşüne vardı. AİHM, gerekçeli kararında, “Türkiye’deki davalarda sorumluların bulunması konusunda etkili olunamadığı” değerlendirmesinde bulundu. AİHM kararı gereği Türkiye başvuru sahiplerine mahkeme masrafları dahil 124 bin euro maddi tazminat ödeyecek.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version