Kınalıadalılara ormancı kazığı

Kınalıadalılara ormancı kazığı
Yayınlama: 11.08.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:31
A+
A-

Kınalıadalıları sağlığını tehdit eden antenlerle ilgili 25 yıllık daha sözleşme imzalandığı ortaya çıktı.

Kınalıada Çınartepe Mevkiinde bulunan Maliye Hazinesi mülkiyetinde, orman alanında 06.09.1996 tarih ve 8642 sayılı kurul kararı ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı olarak yapıldığı tespit edilmiş olan antenlerle ilgili Turkuaz grubuyla 25 yıllık bir sözleşme yapıldığı ortaya çıktı.

Kınalıada Platformu’ndan Nurhan Çetinkaya konuyla ilgili bu gün kınalıada Ali Boran Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına ülkenin sevilen sanatçılarından Cem Özer’de destek verdi.

Kınalıadalılara ormancı kazığı

Nurhan Çetinkaya yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti;

“DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI,

Kınalıada’da, 1991 yılından itibaren özel televizyon kanallarının izinsiz (kaçak) inşa ettiği çok sayıda televizyon vericisi doğal ve tarihi SİT olan adamıza ve ada halkının sağlığına zarar vermektedir.

Kınalıada’daki kaçak kulelerin 11 tanesi, daha önce Adalar Belediyesi tarafından yıkılmış, geriye son bir kule kalmıştı. Verici kulelerinin yıkım kararı olmasına rağmen, Turkuaz Televizyon A.Ş.’ye ait verici kulesi yıkılmamıştır. Yıkılan kulelerdeki bütün vericiler de bu kuleye aktarılmıştır.

Bu kulenin de sökülmesini beklerken Turkuaz grubuyla 25 yıllık bir sözleşme yapıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.

Elektronik kirliliğe neden olan, Adamızın ekolojisine zarar veren bu girişimi durdurmak için halkımız ve sivil insiyatiflerle birlikte her türlü yasal girişimde bulunmaya kararlıyız.

Diyarbakır milletvekili Garo Paylan’ın, konuya dair Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettiği soru önergelerini, ilgili belgelerle birlikte ekte bulacaksınız.

Doğamıza ve insanımıza saygı için,

İlginize teşekkürlerimizle…”

Garo Paylan’ın, konuya dair Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettiği soru önergeleri

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Garo PAYLAN

Diyarbakır Milletvekili

İstanbul Kınalıada’da, 1991 yılından itibaren özel televizyon kanallarının izinsiz inşa ettiği  çok sayıda televizyon vericisi ada halkının sağlığını tehdit etmiştir.

Uzun yıllar verilen mücadeleler sonucunda,  on dört adet olan verici kulelerinin sayısı 2013 yılında üçe düşürülmüş, ancak yıkılan kulelerdeki vericiler, kalan kulelere aktarıldığı için ada halkının maruz kaldığı elektromanyetik enerjide bir azalma olmamıştır. Dünyanın saygın üniversitelerindeki çeşitli araştırmalarda televizyon vericilerine yakın yerleşimlerde kanser vakalarında ciddi artışlar olduğu görülmektedir. Kınalıada halkı da artan kanser vakalarından mustariptir.

Verici kulelerinin yıkım kararı olmasına ve iki kulenin 2017 yılında yıkılmasına rağmen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili olduğu Turkuaz Televizyon A.Ş.’ye ait verici kulesi yıkılmamıştır. Yıkılan kulelerdeki bütün vericiler de bu kuleye aktarılmıştır.

Turkuaz A.Ş.’nin yıkım kararı olan televizyon verici kulesi için yaptığı izin başvurusuna; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 01.12.2017 tarihli “Talep konusu uygulamaların 728 Sayılı İlke Kararı ve tabiat varlıkları açısından uygun olduğuna” kararında verici kulesinin çok yakınında yaşamakta olan binlerce Kınalıadalı vatandaşımızdan ve kuledeki vericilerin vatandaşlarınıza verebileceği zararlardan bahsedilmemiştir.

23.02.2018 tarihinde ise, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün verdiği “Kesin İzin Oluru”nda “belirtilen orman parçasının istenilen amaca uygun olarak kullanılmasında kamu yararı ve zaruret bulunduğu görüşüne varıldığı” belirtilmektedir. Aynı zamanda, “25 yıl müddetle Turkuaz Aktif Televizyon Prodüksiyon A.Ş. firmasına tesis izni verildiği” de belgede ifade edilmektedir. Bu belgeye göre, özel bir şirkete verilen bu imtiyazda “kamu yararı” görüldüğü kaydedilirken vericilerin Kınalıada halkının sağlığına verebileceği zararlar yok sayılmıştır.

Bu bağlamda;

  • Bakanlığınızca, Kınalıada’daki orman alanında, Turkuaz A.Ş.’ye verici kulesi için gerekli izinler verilirken, verici kulesinin hemen etrafında yaşayan binlerce vatandaşlarımız olduğu neden yok sayılmıştır?
  • Bakanlığınıza bağlı, İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, verici kulesine dair karar verirken, adada yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını neden dikkate almamıştır?
  • Turkuaz A.Ş.’ye tahsis edilen kulede şu anda kaç adet verici vardır?
  • Turkuaz A.Ş.’ye tahsis edilen kuledeki vericilerin yaydığı elektromanyetik değerler ölçülmüş müdür? Bu değerlerin insan sağlığına zarar vermediğine dair bir rapor Bakanlığınızda mevcut mudur?
  • Kanun dışı bu tahsisatta sorumluluğu bulunan Bakanlığınızın yetkilileri hakkında idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
  • Bakanlığınızda; doğal ve kentsel sit alanında olan bir ormanın, özel bir şirkete tahsis edilmesi için uygulanan yasal prosedür nedir? Turkuaz A.Ş.’ye nasıl bir prosedür uygulanmıştır?
  • Tahsisata temel olan izin raporunda geçen “kaçak tesislerin sahibi televizyon kuruluşlarının medya gücünün cesaret kırıcı rolü dikkate alındığı göz ardı edilemez” cümlesini, Turkuaz A.Ş.’nin medya gücünü kanun dışı olarak kullandığının itirafı olarak görüyor musunuz?

ANKET

[poller_master poll_id=”3″ extra_class=””]

Kınalıadalılara ormancı kazığı Kınalıadalılara ormancı kazığı Kınalıadalılara ormancı kazığı Kınalıadalılara ormancı kazığı Kınalıadalılara ormancı kazığı Kınalıadalılara ormancı kazığı

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version