Kurbağalıdere Marmara’ya Zehir Saçıyor

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıldır ıslah çalışması süren Kurbağalıdere’den Marmara denizine akan kanalizasyon suları, özellikle Kadıköy sahillerinde zehir saçıyor.

Örneklerden elde edilen tahlil sonuçları ise ürkütücü olduğu kadar riskli ve tehlikeli düzeylerde! Denize girmek tehlikeli Kadıköy Belediyesi tarafından her yıl düzenli olarak yaptırılan tahlil sonuçlarına göre özellikle 7 bölgeden denize girmek son derece riskli ve tehlikeli. Sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli sayımı; Kalamış Marina’da 6.500, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 6.900. Tahlillerde ayrıca denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak Enfeksiyonlarına neden olan (Fekal Streptokok) bakteri gurubu ise tehlikenin bir başka boyutu.

Yeter artık Kangren haline gelen Kurbağalıdere’ deki ıslah çalışmalarının yavaşlığı nedeniyle yoğun kokunun yanı sıra sivrisinek ve sel baskınları ile baş etmeye çalışan Kadıköy Halkı, geçen yaz olduğu gibi bu yazda koli basili tehlikesi ile karşı karşıya kalmaları nedeniyle ” Sağlığımızla kimsenin oynamaya hakkı yok, yeter artık “diyorlar. Halk tehlike altında Yapılan tahlil sonuçlarını yorumlayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ” Vatandaşlarımızı denize girmemeleri konusunda geçen yıl da uyarmıştık.

Bu sene de değişen bir şey yok. Aldığımız sonuçlara göre denize girmek oldukça riskli. Kesinlik dere ıslah çalışmalarının hızlandırılması, hatta 24 saat çalışılması gerekiyor. Bu zamana kadar Kurbağalıdere’de yeterince hızlı çalışılsaydı ıslah şimdiye kadar bitmiş olurdu. Halk tehlike altında! Dolayısıyla insanların sağlığını riske atmaya kimsenin hakkı yok.” dedi. Kadıköy – Ataşehir ve Ümraniye’deki derelerin aktığı geniş bir havzaya sahip olan ve 67 km uzunluğa ulaşan Kurbağalıdere’de, İBB’ye bağlı ekipler tarafından çalışmalar yapılmakta, Deniz Hizmetleri Müdürlüğüne ait 15 adet bacalı çamur kamyonu ve endüstriyel ekskavatör ile 24 saat boyunca yapılan çalışmalarda dereden çamur çıkarılarak bertaraf edilmekte, (UDH Bakanlığı ile yapılan protokol gereği Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün koordinesinde Bakanlık Tersane ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nün) deniz dibi tarama gemisi ve 4 adet dere içine girebilecek taşıma gemisi ile dere içinde dip taraması yapılmakta.

Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün saatte 1.000 m3 kapasiteli pompası ve montajı yapılan 500 m boru hattı ile deniz suyu dere içine taşınmakta, ek olarak talep edilen İtfaiye’ye ait saatte 500 m3’lük kapasiteli 2 adet pompa da deniz suyunu dere içine taşımaktadır. Çalışmalarda amaç; dere içinde ve dere ağzında yeterli derinliğe ulaşıp deniz suyu sirkülasyonunun arttırılmasıdır. Çıkan atıklar Adalar’a Kurbağalıdere zeminindeki zehirli çamur Kazar 6 gemisi ile hafredilerek edilerek, değişik numaraları olmasına rağmen DÖKÜ ismi ile kayıtlı yük gemilerine tahliye ediliyor. Ancak Marmara Denizi’ndeki gemilerin trafiklerini gözlemleyen Marine Traffic isimli siteden

(http://www.marinetraffic.com/tr/ais/home/centerx:29.0/centery:40.9/zoom:12) DÖKÜ isimli gemilerinin Sivriada açıklarına giderek döndükleri gözlemlenebilmektedir Adalar Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğünün, çevre sağlığını olumsuz etkileyen konuya duyarsızlığı Adalıları kaygıya düşürüyor. Adalılar endişeli, ancak son çare Sahil Güvenlik Komutanlığından destek bekliyorlar.