Yassıada’dan Yaslıada’ya!

Yassıada’dan Yaslıada’ya!
Yayınlama: 30.09.2013
A+
A-

ADAGAZETESİ’NDEN BİR GAZETE BAŞARISI DAHA

ADAGAZETESİ, SİZ DEĞERLİ OKURLARI İÇİN DAHA ÖNCE AÇTIĞI YASSIADA-SİVRİADA DOSYASINDA GENE HAKLI ÇIKTI.

YASSIADA’DAN  YASLIADA’YA !!!

demokrasi ve özgürlük adası

 

YASSIADA’DA BİNLERCE METREKARE İNŞAAT…

Yassıada’yı Koruma Kurulu 1976 yılında tüm adaların korunması gerekli doğal ve tarihi alan ilan etmişti. Kurul daha sonra farklı dönemlerde aldığı kararlar ile Osmanlı dönemine ait kıyıdaki ve tepedeki şato kalıntıları, Bizans dönemine ait sarnıç, hücre yapılarının korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil etmiş, yargılamanın yapıldığı spor salonunu ise döneminin tarihi olaylarına sahne olduğu için tescillenmişti. Ayrıca kurul Yassıada’yı 3. derece arkeolojik sit ilan etti. Adalar İlçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile tüm bu kararlar plana işlendi. Hazine mülkiyetinde olan ve askeri alan olarak belirlenen Yassıada, Milli Emlak Müdürlüğü’nün 27.04.2011 tarih ve 13071 sayılı yazısı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ‘müze olarak kullanılmak üzere’ tahsisi yapıldı. İşte bu tahsisten sonra işler tersine dönmeye başladı. Önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan, İstanbul I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 10.10.2012 tarihli kararı ile Yassıada’nın ‘Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak belirlenmesinin uygun olduğuna karar verildi. Bu yapılaşmaya açılacağının ilk sinyalleriydi.

 

YASSIADA’DA YEŞİL MAKETTE Mİ  KALACAK?

İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu 16 Kasım 2012’de yaptığı toplantıda ilginç bir karara imza attı. Kurul kararında; ‘‘Kurulumuz üyelerince yerinde Yassıada’nın tamamının incelenmesi sonucunda, adanın bütünü düşünüldüğünde ilke kararında belirtilen tanımla örtüşmemesi,

Yassıada’nın tamamının tek parsel olması, parselde tescilli yapılar bulunduğundan parselin zaten tescilli parsel statüsünde olması sebepleriyle kamu yararı da dikkate alınarak tarihi sit kaldırılsın” denildi. Daha sonra 18 Nisan 2013’te 6456 sayılı yasa ile “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yap-işlet-devret modeli ile Yassıada ve Sivriada’da kültürel ve turizm amaçlı yatırım ve hizmetler, 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta yer alan kısıtlama ve prosedürlere tabi olmaksızın planlama, imar ve inşaat uygulamaları bu kanun kapsamında yaptırılabilir’’ hükmü getirildi.

Yürürlükteki 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Mart 2011’de onaylandı. Ancak sadece 1,5 yıl sonra planda değişime gidilerek hem 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu hem de buna dayalı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıkarıldı. Bu planlarla askeri yasak bölge olan Yassıada kayalık ve iskele alanı hariç, Turizm + Kültürel Tesis Alanı olarak belirlendi ve bu alanda 0.65 emsal ile otel, bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası yapılabilir hale getirilerek yapılaşmaya açıldı. Uygulama imar planına göre adanın yüzde 65’i imara açıldı. Plana göre yükseklik avan projeye bırakılmış olup, emsal 0.65 olarak belirlendi. En fazla 2 bodrum kat yapılabileceği belirtilerek, bodrum katlar emsale dahil edilmedi.

0,05 km2 ’lik Yassıada’da artık binlerce metrekare inşaat yapılacak.

 

demokrasi2

SİVRİADA’DA BİNLERCE METREKARE İNŞAAT…

Yassıada ile birlikte 1978 yılında koruma kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilen Sivriada da imara açıldı. Ada kurul tarafından 2009 yılında II. derece doğal ve III. derece arkeolojik sit olarak belirlendi. Adalar 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda Sivriada II. Derece Doğal Sit ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ve aynı zamanda bütünüyle ‘Askeri Alan’ lejandında gösterildi. Kurum görüşleri alınarak sismik araştırma amaçlı yapılar dışında yapılaşmaya tamamen kapatıldı. Hazine mülkiyetinde olan Sivriada, 3 Ekim 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. İstanbul 5 No’lu Koruma Kurulu 8 Mart 2013’te Sivriada’yı tarihi sitten çıkardı. 28 Haziran 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

tarafından yapılan revize 1/5000 ölçekli planda ‘Askeri Yasak Bölge’ lejan‘Turizm ve Kültürel Tesis Alanı’ olarak değiştirildi. Uygulama imar planında ise adada “Fuar, kongre merkezi, konferans salonu, kültürel tesis, dini tesis, açık hava müzesi, amfi tiyatro, sergi salonu, karşılama yapıları, spor salonu, seyir terası, parklar, marina, kafe ve restoran yapılabilir” denildi.

0,04 km2 ’lik Sivriada’da artık binlerce metrekare inşaat yapılacak.

demokrasi3

 

VATANDAŞ SORUYOR?

YASSIADA VE SİVRİADA’LARDA;

1- Özgürlük slogansa “ADANIN  DOĞAL YAPISINA ÖZGÜRLÜK” olamaz mı?

2- Binlerce metrekare inşaat mı yapılacak?

2- Yeşil sadece makette mi kalacak?

 

VATANDAŞ SORUYOR?

Büyükada Özel Haber

Sedefadası Özel Haber

Heybeliada Özel Haber

Kaşıkadası Özel Haber

Burgazadası Özel Haber

Kınalıada Özel Haber   AYRINTILAR GELİYOR!!!

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version