Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte bir çok sağlık örgütü, her yıl 12 Kasım günü dünya genelinde zatürre (pnömoni) hastalığıyla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
Zatürre (pnömoni), bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama, hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturmaktadır.
Zatürreler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Türkiye’de beşinci sıradaki ölüm sebebidir. Özellikle, bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürreler daha ölümcül olabilmektedir. Dünyada her yıl 5 yaşın altında 10 ile 12 milyon çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin %90’ı gelişmekte olan ülkelerde olmaktadır. Ülkemizde 1-12 aylık bebek ölümlerinin %48’inden zatürre sorumludur. Bir ile dört yaş grubunda bu oran %42’dir.
Bazı zatürre türleri üşüme-titreme, 39-40°C’ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı balgam çıkarma ve yan ağrısıyla ani olarak ortaya çıkar. Bazılarında ise, sinsi bir başlangıç söz konusudur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Zatürresi olan çocuklarda bazen tek bulgunun hızlı soluma olabileceği ve yine zatürre akciğerlerin karna yakın alt kısımlarını etkilediğinde, solunum sistemi ile ilgili hiçbir bulgu olmaksızın çocuklarda sadece ateş, karın ağrısı ve kusma şikayeti olabileceği de unutulmamalıdır.
Zatürre ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Hastanın yakınmaları zatürreyle uyumlu ise, genellikle yapılan muayene ve akciğer röntgenindeki bulgularla teşhis konulabilir. Gerekli durumlarda kan ve balgam tahlilleri yapılabilir.
Birçok vakada zatürre evde tedavi edilebilir. Ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya göre değişir. Tedaviye erken başlandığında ve ayaktan tedavi edilebilen olgularda, sonuçlar yüz güldürücüdür. Ancak, teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır zatürre olgularında ölüm oranı yüksektir.
Zatürreden korunmak için zatürre oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktörler düzeltilmelidir. Bu amaçla müzmin hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kaçınma, dengeli beslenme ve hijyenik barınma koşullarının sağlanmasının yanı sıra alkol, tütün ve ilaç bağımlılığına karşı mücadele vermek gerekir. Ağız ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına (aspirasyon) yol açan risk faktörlerinin de azaltılması gerekir. Yüksek riskli kişilerin zatürreye karşı bağışıklığının arttırılmasına yönelik olarak, zatürre aşıları ve yıllık grip aşısı uygulamaları da zatürreden korunma stratejileri arasında yer alır.
Grip ve zatürre aşıları yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında yapılmaz. Grip aşısı, yumurta alerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Bunun dışında her iki aşı da oldukça güvenlidir. Aşı uygulanan yerde ağrı kızarıklık gelişebilir. Ayrıca, ateş, halsizlik, kırıklık gibi bazı yan etkiler görülebilir. Ancak, bunlar geçici ve hafiftir.
Zatürreye yol açabilen veya kolaylaştırıcı olan grip salgınları sırasında kalabalıkla temasın azaltılması, maske kullanılması ve özellikle yüksek riskli gruba grip bulaştırabilecek kişilerin aşılanması, korunma için önerilen hususlardan bazılarıdır.
Yeterli beslenememe çocuklarda zatürre gelişimini kolaylaştıran en önemli faktördür. Anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve aşılara daha iyi yanıt verilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, yeterli anne sütü alımının teşvik edilmesi gerekmektedir. Kızamık, boğmaca ve tüberküloz çocuklarda en önemli zatürre etkenleri olduğundan dolayı söz konusu hastalıklara ait aşıların yapılması önemlidir. Çocukların sigaraya maruz kalmasının önlenmesi zatürre ile ilişkili sağlık sorunlarını azaltacaktır.
Kaynak:
“Zatürre: Nedir? Nasıl Korunulur?” Toraks Derneği Eğitim Kitapları Serisi, Sayı A4, Kasım 2013
Prof. Dr. Ali Metin Görgüner
İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Eğitim Görevlisi