GONAF projesiyle yerin 300 metre altına 4 deprem cihazı yerleştirildi ve 7 ayrı noktada istasyon kuruldu.
Prof. Dr. Osman Bektaş, “GONAF projesi verilerine göre İstanbul’daki fay kilitli değil, tek olarak kırılmayacak. Bu da şiddetin 7’den küçük olacağını gösteriyor” dedi.
İstanbul’da deprem tehlikesinin her zaman bulunduğunu anlatan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, depremin şiddetiyle ilgili gelişmeleri açıkladı: “GONAF projesiyle yerin 300 metre altına 4 deprem cihazı yerleştirildi ve 7 ayrı noktada istasyon kuruldu. Bunlar; İstanbul’ da Tuzla, Büyükada ve Sivriada’ da, Yalova’ da ise Kurtköy, Esenköy, Bozburun ve Teşvikiye’de.”
“Projenin sonuçlarına göre İstanbul’un 20 km kadar güneyinden geçen Adalar Fayı’nın 10 km derinliğe kadar olan, deprem üretmeyen kısmı kilitlidir. 7’den büyük deprem üretme kapasitesine sahiptir. Ancak faya ait sismik kesitler daha yakından irdelendiğinde, fayın 10 km’den sonraki derin kısmında görülen yoğun mikro deprem faaliyeti, fayın derinden creep yapma (fayın küçük deprem üreterek sürünmesi) olasılığını gündeme taşır. Karşılaştırmalı çalışmalara göre 10 km’lik sığ kilitlenme derinliği beklenen İstanbul depreminin 7’den büyük değil, 7’den küçük, 6-7 arasında olabileceğini gösteriyor.” Prof. Dr. Bektaş, “İstanbul depremi kaçınılmaz ve mutlaka yapıların dayanıklılığı konusunda önlemler alınmalı” dedi.