Adalar Belediyesi dün ulusal/yerel gazetelerde çıkan haberlere sosyal medya hesabından cevap verdi.
Adalar Belediyesi dün yerel ve ulusal medya da çıkan, ‘Adalar’da sadece Büyükada’da kurban satış ve kesim yeri var’ haberlerin kendileriyle alakalı olmadığını, kesim ve satış yerlerinin Kaymakamlığın sorumluluğunda olduğu açıklayarak adeta Kaymakamlığı hedef tahtasına oturttu.
Adalar Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle;
Şimdi bu açıklamanın neresinden cevap vermeye başlayalım. Yazılanların çoğu yanlış. En iyisi teker teker cevaplamadan önce konuya açıklık getirmek için özeti bir paylaşalım..
2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 5.Madde 1. Fıkrası b bendi gereği İlçelerde Kaymakam başkanlığında Müftülük, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Belediyesi tarafından oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından Kurban Satış ve Kesim Yerleri belirlenir.
Yine aynı tebliğin 5.Madde 1 fıkrası g bendi gereği Satış ve kesim yerlerinde Belediyelerin gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.
Belediyeler tarafından Kurban satış ve kesim yerlerinin çevre sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılması gerekir ve gerekli sıhhi tedbirler alınmalıdır. Kurban satış yerleri etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanmalıdır. Kesim yerlerinden kaynaklanacak atık suların doğrudan alıcı ortama verilmesini engelleyici tedbirler alınması gerekir.
Kesim yerlerinde etlerin parçalanması için uygun yerler hazırlanması, derilerin uygun şekilde toplanacağı ortam hazırlanması, yeterli sayıda kasaplık belgesi almış kasap bulundurulması, kesim ünitesi temin edilmesi gerekmektedir.
2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ekinde yer alan Ek-5 Kurban Satış Yerleri Kontrol Formu ve Ek-6 Kurban Kesim Yeri Kontrol Formu belirlenen her kurban satış ve kesim yeri için Komisyonca belirlenen denetçilerce doldurulur. 60 puan ve üstü olan yerlere onay verilir.
Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da Adalar Belediyesinin Kaymakamlık Makamına yazdığı yazıda belirtilen kurban satış ve kesim yerlerine yukarda belirtilen şartları taşımadığı için Komisyonca onay verilmedi.
Geçmiş yıllarda yapılan Kurban Hizmetleri Komisyon toplantılarında da Adalar Belediyesinden Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğe uygun kurban satış ve kesim yerleri hazırlanması talep edilmiş ancak tebliğde belirtilen şartlar sağlanmamıştır.
Bu bilgileri paylaştıktan sonra Adalar Belediyesinin yapmış olduğu açıklamaları tek tek inceleyelim:
1- Adalar Belediyesi ilk olarak “kurban kesim ve satış alanları Belediye tarafından değil Kaymakamlık tarafından oluşturulan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından belirlenmektedir” demiş
YALAN…
Çünkü komisyon bunu belirlemiyor. Komisyon kendisine sunulan teklifler arasında koşulları uygun olan yerlere karar kılıyor. Sen yer belirliyorsun, komisyon sen bu şartları yerine getirdin mi, getirmedin mi? diye kontrol ediyor.
2-Komisyon Kaymakam başkanlığında Belediye, İlçe Tarım, Toplum Sağlığı, Müftülük ve İlçe Tarım Veterineri Hekiminden oluşmaktadır…
Şartları kim yerine getirecek?
Komisyon mu?
HAYIR
Belediyeler burada görevli. Eğer alan Büyükşehirin alanıysa Büyükşehir. İlçe Belediyesinin alanıysa İlçe Belediyesi alanı belirler. Hijyen konusuna riayet eder. İnsanları güneşten koruyacak, birbirine girmeyecek, hayvanlar kesilmeden hijyen koşulları sağlanacak, et kesim yerleri, kanın akacağı yerlerin giderleri sağlanacak. Sonrada diyecek ki belediye: ” alanı hazır hale getirdik. Peki bunları kim kontrol edecek? Belediyenin Zabıtası. Kaymakamda zabıta yok. Daha sonra komisyon idarenin başı olduğu için kaymakamın amirliğinde toplanır. Her biri kendi alanına düşen gerek ilçe tarım olsun gerek veteriner sağlık işleri olsun ama fiziki koşulları sağlamak, yerin uygun şekilde hem insan hem hayvan sağlığı için uygun koşullar haline getirmek belediyenin asli görevi,. Ne yapacak oradaki veteriner, gidip branda mı çekecek? İlçe tarımdaki memur gidip et kesim yerini mi ayarlayacak?
3-4 Komisyon karar almadan önce Kaymaklık tarafından belediyeye yazı yazılarak kurban satış yeri kesim yeri hakkında bilgi istenmiş, belediyede 4 alanı kurban satış ve kesim yeri olarak bildirmiş!
Kaymakam kime yazacaktı yazıyı? Yalova kaymakamına mı? Sana yazacak. Belediye olarak böyle bir alan belirledin mi? Sağlık koşullarını yerine getirdin mi? Hijyen sağladın mı? Giriş çıkışı kontrol altına aldın mı? kaymakam olur makamı. Komisyon olur verir vermemeye yetkili. Şartları, yeri hazırlamak belediyenin görevi. Sen hazırlamadan demişsin ki; Şurası, orası,burası, neresi? Sarı Çizmeli Mehmet Ağa. Heybeliada’daki mini futbol sahasının arkasındaki çıkarma yeri mi? Arkadaş çıkarma yerinin yarısı su şişesi paketleriyle dolu. Heybeliada’da Burgazadası’nda daha önceden belirlenen yerleri birilerine peş keş çekmişsin. Bir önceki sene kurban kesim ve satış yeri olarak belirlediğin yerde şuan ne var? Siz acaba Heybeliada’daki bu yeri bu hale getirip birilerine peş keş çektiğinizden dolayı mı orayı kurban kesin ve satış yeri olarak hazırlayamadınız. Sıcağın altında binlerce koli suyu sıcakta bırakırken, buna müdahale etmezken, işgaliye dahi almazken bu birilerine rant sağlamak değil midir? Bütün vatandaşların kurbana ulaşma, kesme ibadetini yapma hakkından yoksun bırakırken birilerine alanı depo yaptırdınız.
Vatandaşına ibadetini yerine getirmek için yer göstermeyip, koşulları hazırlanmadığından kendi imkanları ile ibadetini yerine getirirken karşı karşıya kalacağı cezayı müeyyidelerinin de sorumlusu Adalar Belediyesidir.
Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesime uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi gereğince, 1000 lira idari para cezası uygulanacak.
Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 96 bin 561 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 2 bin 399 lira idari para cezası verilecek.
Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak.
Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 2 bin 75 lira idari para cezası verilecek.
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenler 1033 lira idari para cezasına çarptırılacak.
Yargıtay kararları açısından bu hususu inceleyecek olur isek; Yargıtay “Devlet organları, bireyleri kışkırtarak suç işlemelerini sağlayıp sonra yakalayıp cezalandırılmalarını isteyemezler. Böyle bir uygulama yani bireyin hileli davranışlarla aldatılarak suç işlemesinin sağlanması devlete olan güveni zayıflatacağı gibi temel hakları da ihlal edecektir.” diyerek bir kimseyi suça azmettirmenin hukuka aykırı olduğunu açıkça belirtmiştir.
Kurban Bayramı’nda Belediye olarak Müslümanların, İslamiyete inanan insanların ibadetini yerine getirecek alanı bile yaratmaktan yoksunsunuz…
Şükrü ABANOZ