Adalar’da Hayvan Sahiplenme Kuralları Değişti: Yetki Adalar Belediyesi’nde

Adalar’da Hayvan Sahiplenme Kuralları Değişti: Yetki Adalar Belediyesi’nde
Yayınlama: 14.12.2024
A+
A-

Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik ile, aynı takvim yılı içerisinde birden fazla hayvanını kaybeden kişilerin, 3 yıl boyunca hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenmesi yasaklandı. Bu bağlamda Adalar’da, hayvanları toplama, bakımını sağlama ve sahiplendirme konularında tek yetkili kurum Adalar Belediyesi oldu.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe kondu. Bu yönetmelik, “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen yeni düzenlemeleri kapsıyor.


Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanları toplama ve barınaklara götürme yetkisine sahip olacak. Tedavi edilemeyen ve yasaklı ırklar için ötanazi uygulama yetkisi de yerel yönetimlere verilecek. Hayvan sahipleri, köpeklerini bulundukları binada bakabilmek için yöneticiden izin belgesi almak zorunda kalacak.

ADALAR’DA SORUMLU ADALAR BELEDİYESİ

Herhangi bir özel ya da belediye barınağından sahiplendiği hayvanı terk ettiği için idari yaptırım uygulanan kişilere hayvan sahiplenme yasağı konuldu. Aynı şekilde, bir yıl içinde birden fazla hayvanını kaybedenler de 3 yıl süreyle hayvan sahiplenemeyecek. Sahipsiz hayvanlarla ilgili işlemlerde, il özel idareleri, büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri ile diğer ilçe ve belde belediyeleri yetkilendirildi. Bu bağlamda, yerel yönetimler hayvanların toplanması, bakımı ve sahiplendirilmesi konularında tek yetkili kurumlar olarak belirlendi.


Yönetmelikle hayvan sahiplerine de çeşitli kurallar getirildi. Bunlar şu şekilde:


Yönetmelik, hayvanların toplanma yöntemlerini, bakım süreçlerini ve sahiplendirme işlemlerini açıklığa kavuşturdu. ‘Yakala, kısırlaştır, tut ya da sahiplendir’ uygulamasıyla, belediyeler ve il özel idareleri sokak hayvanlarının sorumluluğunu üstlendi ve bu hayvanlar için özel bakım alanlarının özellikleri belirlendi. Bu doğrultuda, hayvan bakımevlerinde, doğal yaşam alanlarında ve özel hayvan yaşam evlerinde, 6 aylıktan küçük hayvanlar ve küçük ırklar 8 metrekare, büyük ırk hayvanlar ise 10 metrekarelik alanlardan daha küçük yerlerde barındırılamayacak.

Hayvan sahipleri, kedi ve köpeklerini, dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldıracak. Kişi, halka açık yerlerde sahipli köpeklerini tasma ile kontrol altında dolaştırmak, hayvanın pasaportunu yanında bulundurmak ve hayvanının dışkılarını temizlemekle yükümlü.


Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü. Aksi takdirde zararları tazmin etmek zorunda.


Kişi, bulunduğu binada köpek bakılabileceğine ilişkin yöneticiden izin belgesi temin edecek ve bunu hayvan sahipleneceği yerel yönetime teslim edecek.


Sahiplendiği kedi ve köpeğini terk ettiği gerekçesiyle idari yaptırım uygulananlar, bir takvim yılı içerisinde birden fazla kedi veya köpeğini kaybedenler veya aynı kedi veya köpeğini bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez kaybedenler üç yıl süreyle hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenemeyecek.


Hayvanların ticari amaçlı film, fotoğraf, reklam ve benzeri çekimler ile yarışma ve gösterilerde yer alacakları bütün faaliyetler, İl Şube Müdürlüğünün iznine ve denetimine tabi olacak. Hayvanların acı, ızdırap ya da zarar görecek şekilde, fotoğraf ve film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılması yasak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, uygulama yönetmeliğinin, toplum sağlığının korunması ve hayvan refahının gözetilmesini amaçladığını söyledi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. KEMAL taş dedi ki:

    Adalar sahıpsız kedi ve köpek istilası altında hayvan sahıplerı aldıkları hayvanları hevesleri geçince başka nedenlerden dolayı taşınca sokaga terk edip gidiyorlar bunlarında önlenmesi gerekıyor

  2. Burak ataz dedi ki:

    (BEYAZ KANSER hızla yayılıyor) Sokak köpeklerinden insanlara geçen KİST HİDATİK hastaligi Turkiyede dünya ortalamasının 7 katı çok görülmeye başlandı.Kopek dışkısından yayılan bu kanser türü akciğer ve karaciğer başta olmak üzere hayati oranlara zarar verip kansere sebep oluyor.Sokak köpekleri çok acil toplanamali ve itlaf edilmeli.Bu çok ciddi bir sorun ve hızla büyüyor.

  3. Arzu dedi ki:

    Hayvanlarla yaşamayı bilmek çocuklarımıza öğretmek çokmu zor sokak hayvanlarını seviyoruz çocuklarımızada sevdiriyoruz . İşlerini yapmayan belediyelerin cezası hayvanlara kesilmemeli Kısırlaştır aşıla yaşat !!!