Türkiye’de her 12 – 13 erişkinden biri ile 7 – 8 çocuktan birinin astım hastası olduğu tespit edilmiştir.Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır
Astım hastalığı kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini göstermektedir. “Dünyada yaklaşık 235 – 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise her 12-13 erişkinden biri ve 7 – 8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır”
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve ilaç mevcuttur, “Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler”
Sigara kullanımı , ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması, havayollarını tahriş eden ve solunumla rahatsızlık verebilen maddelere maruz kalmak , kimyasallar ile obezite astımın kontrol altına alınmasını olumsuz etkilemektedir. “Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içtiği ve yüzde 30 – 40’nın obez olduğu TUİK tarafından (Türk İstatistik Kurumu ) araştırılarak onaylanmıştır. Sigarayı bırakma ve obez hastaların kilo vermesi, astımın kontrolünü kolaylaştırmaktadır.
Nefes darlığı
3 haftadan uzun süren öksürük
Göğüste ıslık sesi
Göğüste tıkanıklık hissidir
Nefes darlığı ataklar halinde gelmekte olup özellikle geceleri uykudan hastayı kaldırması tipiktir. Ataklar arasında hastanın genelde nefes darlığı yakınması yoktur. Hastaların bir kısmında nefes darlığı sürekli bir hal alabilir ve hastanın yaşam kalitesini bozarak sürekli geceleri uykudan uyandırmaya, iş gücü kaybına, acile başvuralara, hastaneye yatmalara neden olabilir. Astımlılarda mutlaka nefes darlığı olmak zorunda değildir. Öksürükle de seyreden astım formaları vardır. Özellikle geceleri gelen ve hastayı uykudan uyandıran öksürük, eforla gelen öksürük yakınmaları olduğunda astım olası bir tanı olarak akla gelmelidir.
ASTIM ATAĞINDA NELER OLUR
Astım atağında genelde tetiği çeken bir faktör vardır. Altta yatan temel neden çoğu hastada alerji olmakla beraber en sık olarak enfeksiyonları takiben hastalarda astım ataklarına rastlanır. Astım atağında havayollarında var olan iltihap daha da artarak hava yollarını iyice daraltır. Havayollarında balgam üreten hücrelerin salgısı artar ve balgam tıkaçları oluşarak hava yollarını tıkar. Ayrıca hava yollarının etrafında var olan kas lifleri kasılarak var olan patolojinin daha da artmasına ve hava yollarının daha da daralmasına neden olur.
ASTIMIN NEDENİ NEDİR ?
Astım temelde genetik bir hastalıktır. Yakın aile çevresinde astım olan kişilerde astım gelişme olasılığı daha yüksektir. Aile yakınlarında astım olmadan da genetik bazı bozukluklara bağlı olarak astım gelişme olasılığı vardır. Ayrıca çevresel faktörlerde astım gelişiminde rol oynayabilir.
Adalar Toplum Sağlığı Merkezi
EĞİTİM ŞUBESİ