Sigara içmek bağımlılıktır.Hastalıktır.Sigara içerek hem kendi sağlığımıza hemde çevremizdeki insanların sağlığına zarar vermekteyiz. Bir sigara, pasif içicilere yarım sigara etkisi veriyor. İçici bir sigara içiyor ama ortamda bulunanlar yarım sigara içmiş halde yaşamlarına devam ediyorlar.Sigara içen bir kişinin bulunduğu yerde olan ve sigara içmeyen insanlar da zehirleniyorlar.
EN İYİSİ HİÇ BAŞLAMAMAK.GELİN SİZDE BUGÜN AN İTİBARİYLE SİGARAYI LÜTFEN HEMEN BIRAKIN.
Kişiler bağımlısı olduğu maddenin zararını bizzat görmedikçe veya göreceğine emin olmadıkça o maddeyi bırakmakta isteksizdir:
Kişi zararlı olduğunu bildiği maddeyi neden içmeye devam eder? Bağımlıdır da ondan ! Peki, iç çatışmalarımızı nasıl önleriz? İstediğim zaman bırakabilirm, komşumun büyük teyzesi 80 yaşında 50 yıldır içiyor, bir şeyi yok, yaşlılık hastalıkları olacak tabii, ben spor da yapıyorum, beslenmeme dikkat ediyorum, zaten az içiyorum filan diyerek kendimizi kandırmaya çalışırız . Gerçekten sigara bırakma programlarına katılma kararını alanların %90 ı bir zarar görmeye başladıklarını gördükleri için (KANSER,ASTIM,KOAH,KALP DAMAR HASTALIKLARI,DOLAŞIM BOZUKLUKLARI vb.),sigarayı bırakmaya karar vermektedirler.Gelin siz zararlarını yaşamadan bu kararı verin
Bağımlılık ömür boyudur :Sigara içilmesi bırakılsa dahi ,Kişi yıllar sonra bile tek bir nefes çekse bağımlılığı uyanır .Başlangıçta az sayıda sigara istenen etkiler için yeterken giderek daha çok içilir ve yoksunluk belirtileri kendini gösterir .Tolerans ve yoksunluk belirtileri bağımlılığın özüdür. Kişi bağımlısı olduğu maddeyi giderek daha fazla dozda almaya başlar.Sigara bağımlığından kalıcı olarak kurtulmak için hangi metod olursa olsun %90 kişi birkaç kez bırakma denemesi yapar.
Sigarayı bırakan kişiler BİR SİGARA İÇSAM NE OLURKİ ?Diye düşünmeye başladığı anda iyileşme durmuş, geri dönüş süreci başlamıştır.
Siga bağımlılığı, kronik, nüks eden ve uzun vadeli terk sağlanana dek tekrar tekrar savaşılması gereken bir hastalıktır.
Sigaranın içindeki 4000 çeşit zehiri, 50 tane kanser yaptığı kesin maddeyi ve sigara içindeki maddelerin yaptığı hastalıkları HATIRLAYALIM.UNUTMAYALIM.
Hangi metodu, hangi yolu tercih edersek edelim en kısa zamanda sigarasız dünyaya geçiş yapalım ! Gün bugündür !
2005 yılı istatistiklerine göre 112.000 kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklardan ölmüştür ama en acı olanı bunların içinde PASİF İÇİCİLİKTEN ÖLEN BEBEKLER VE YAŞLILAR’ında olmasıdır,aynı yıl trafik kazalarından ölenler ise 35000 civarındadır.
Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım.
Sağlık Bakanlığı Sigara bağımlılarına sigara bırakma poliklinikleri hizmeti vermektedir.Uzmanlardan yardım alabileceğiniz ALO 171’den randevu alarak müracat edebilirsiniz.
ALO 171 SAĞLIK BAKANLIĞI SİGARA BIRAKMA HATTI’NI HEMEN ARAYALIM
AİLE HEKİMİMİZE MÜRACAT EDELİM
SİGARAYI HAYATIMIZDAN ÇIKARALIM O BİZİM HAYATIMIZI ALMADAN!!!
Adalar Toplum Sağlığı Merkezi
EĞİTİM ŞUBESİ