ENGELLİLERE ENGELSİZ YARDIM EDELİM

ENGELLİLERE ENGELSİZ YARDIM EDELİM
Yayınlama: 15.12.2014
Düzenleme: 15.12.2014 16:12
A+
A-

engellilere-engelsiz-yardim-

 

engellilere-engelsiz-yardim-1

ENGELLİLERE ENGELSİZ YARDIM EDELİM

Yalnızca İstanbul’da 462 bin kayıtlı gözüken engelli yaşıyor. Farklı farklı engel grupları var. Ancak hepsinin sıkıntısı ortak: Sosyal hayatta kendilerine olan güveni hissetmek ve hissettirmek. Zira kimi zaman onlara yardım etmek isteyen iyi niyetli kişiler, yanlış bir hareket, acıklı bir ses tonu veya dikkatsizlikle bilmeden kalplerini kırıyor olabilir.

Engelli vatandaşlar en büyük sıkıntıyı sokakta, özellikle de merdivenlerde, kaldırımlarda ve toplu taşıma araçlarına inip binerken yaşarlar. Mesela işitme engelli kimselerin en büyük sıkıntısı kamu kurum ve kuruluşları ve sokaklarda yaşanıyor, işaret dilini bilen tercüman sayısı yetersiz olduğu için de sıkıntı ve şikâyetlerini gerektiği gibi anlatamıyorlar. Onlara  yardım etmekse hepimiz için bir görev. Peki, bu insanlara zarar vermeden, nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor muyuz? Her engel grubunun farklı ihtiyaçları olmaktadır.Engellilere engelli olduklarını hissettirmeden yardım etmek önemli   ve “Bu şekilde hem kendine güven vermiş hem de yardım etmiş oluruz.”

GÖRME  ENGELLİYE  DUYGUSAL SESLE KONUŞMAMAK GEREKLİDİR

Uzmanlar , engelli bireylere yardım ederken gösterilecek belli hassasiyetlerin olduğunu belirterek, görme engellilere nasıl yardım edileceğini şöyle sıralıyor:

Görme engelliye duyabileceği bir sesle kendinizi tanıtıp ismini sorun ve yardım isteyip istemediğini sorun.

Yürürken siz onun koluna değil, o sizin kolunuza girmelidir. Zira kaldırım kenarı veya merdiveni anlaması için yarım adım gerinizden gelmelidir.

Merdiven inerken eğer varsa tırabzandan yararlanmak isteyebilir.

Onunla konuştuğunuzu anlaması için, kendisiyle yakın temasa geçmeniz gerekir, burada yapılacak şey o kişinin omzuna dokunmak olabilir. Aksi halde kiminle konuştuğunuzu anlamayabilir.

Onlara çocukmuş gibi ya da farklı bir duygusal ses tonuyla davranmayın.

Konuşurken görmek veya kör gibi kelimeleri kullanmayın anlaşılır bir dille sorunlarına yardımcı olun. ‘Sağınıza üç adım atarsanız sandalyeyi bulursunuz’ ya da ‘Bu kaldırımı üç sokak takip ederek karşıya geçin, önünüze gelen ilk sokağa girin’ diye onun anlayacağı kesin ve anlaşılır biçimde tarif ederseniz yardımcı olmuş olursunuz. Duraklarda hangi otobüsün geldiğini öğrenmek isteyip istemediğini sorabilirsiniz gibi açıklamalı cevaplar kullanın.

Sizin otobüsünüz daha önce gelirse ayrılacağınızı mutlaka belirtin.

Onunla daha önce tanımadığı bir odaya girerseniz onu odanın ortasında yalnız bırakmayın. Bir sandalye veya koltuğa kadar götürün. Onu odada bulunan tanımadığı diğer kişilerle -çocuklar dâhil- tanıştırın. Eğer çevresinde kedi ya da köpek varsa söyleyin.

Yatılı konuk olarak evinize geldiğinde ona tuvaletin, gardırobun, pencerenin, prizin ve elektrik düğmesinin yerlerini gösterin. Ayrıca lambaların açık olup olmadığını bilmek isteyebilir. Kapıları yarı açık bırakmayın. Yemekte et varsa, kesmekte yardım isteyip istemediğini sorabilirsiniz, yemeklerin yerini ayrıntılı olarak tarif edin.”

Merdivenin son basamağında engellinin kolundan tutmayın

Koltuk değneği kullanan ortopedik engellilere yardım ederken şu hususlara dikkat etmek gerekiyor:

Bu durumda bir insan bizden yardım istediği zaman merdivenden çıkarken onların koltuk değneklerinden tutmayın.

Toplu taşıma araçlarına inip binerken ise aracın hareket halinde olmaması ve bu arkadaşlar yerlerine oturana kadar araçların hareket etmemesi gerekir ki, denge sorunu olmasın.

Bu kişiler otobüse binerken ve merdivenlerden çıkarken merdivenin son basamağına geldiklerinde kollarından tutmamak gerekir. Çünkü kollarından tutulduğu zaman dengelerini kaybedebilirler. Bu durumda olan bir kimse bizden yardım istediği zaman ona kendisine ne şekilde yardım edebileceğimizi sormamız gerekir.

Tekerlekli sandalye kullanan ortopedik engelliler ise en çok, kaldırımları, basamakları inip çıkarken yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu gibi durumlarda tekerlekli sandalyenin arkaya yatırılarak çekilmesi gerekir.

 

YAŞLILARA SAYGI

 

yaslilara-saygi

 

 

 

 

İnsanlar; bebeklik, çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlılık evre­lerini yaşarlar. Bebeklik ve çocukluk evrelerinde insanın temel ve sosyal

ihtiyaçlarını anne ve babası karşılar. Onunla ilgilenir, sevgi ve şefkat gösterirler.

Yaşlılık, biyolojik bir olgudur. Yaşlılıkta insanın iş yapabilme gü­cü azalır. Fiziksel olarak ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşebi­lir. Ruhsal yönden de kendisine yakınlık gösterecek insanları çev­resinde ister.

 

Yaşlılar, dünle bugün arasındaki köprülerdir, Kültür yaşamımı­zı yarınlara taşımayı sağlayan en önemli varlıklarımızdır, Yaşlı kişilere saygı göstermeliyiz. Bu, aynı zamanda onlara bir minnet borcumuzdur. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi ve yaşama bağlı olmaları gerekir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlü­ğü, yaşlıya saygı ve sevgi gibi, halkımıza zaten var olan duygu­ları bilimsellikle birleştirirek yardıma muhtaç olan yaşlı vatandaş­larımıza en iyi hizmeti vermektedir.

Ancak her konuda olduğu gibi, bu konuda da her şeyi dev­letten beklemek yanlıştır. Toplumumuzdaki yardımlaşma ve yar­dımseverlik duygularının ışığında gönüllü kişiler ve kuruluşlarla yaş­lılarımıza daha iyi yaşama koşullarını sağlayabiliriz. Yaşlıların so­runlarına sahip çıkarak çözüm üretmek aynı zamanda vatandaş­lık görevimiz ve yaşlımıza karşı gönül borcumuzdur.

Çevremizdeki yaşlılara her zaman yardımcı olmalıyız. Onlara göz kulak olup sevgi, şefkat göstermeliyiz, Toptu taşıma araçların­da onlara yer vermeliyiz. Hâl ve hatırlarını sorup yaşlıları ziyaret etmeliyiz. Eğer yalnız yaşıyorlarsa, bu yalnızlıklarını onlara hissettirmemeliyiz.

Büyük Atatürk, “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilik­lerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstası­dır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara kar­şı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakma­ya hakkı yoktur!” diyerek yaşlılara karşı sosyal güvencenin sağ­lanması gerektiğini vurgulamıştır.

Şunu hiç aklımızdan çıkarmayalım: Bir gün biz de yaşlanıp onların karşılaştıkları güçlüklerle karşılaşacağız.

YAŞLILARIN ÖNCELİKLİ OLDUĞU DURUMLAR

 

Hastanelerde, Poliklinik hizmeti veren kliniklerde ve sağlık sektörünün tüm kamu kurum ve kuruluşları ve özel hizmet birimlerinde 65 yaş üstü olan kişilerin önceliği vardır.

Belediyelerde 65 yaş üzeri olan kişiler işlem yapılırken öncelikli olarak hizmet alabilmekte ve  ücretsiz toplum taşıma aracını kullanma hakkı bulunmaktadır.

Bilet alma, alışveriş yapma, otobüse binme sırasında önce gelenin, kendisinden sonra gelenlere göre o hizmetten daha önce yararlanma hakkı vardır. Yaşlılarda bu dünyaya bizlerden çok  önce gelmişlerdir. O halde öncelikli insanlardır. Dünyayı birbirine devrederek, geliştirerek, değiştirerek, bizlere hazır ve kurulu bir hayat düzeni bırakmışlardır. bazı problemleri çözümleyerek aşmış, yaşadığımız ortamı bize hazır bırakmışlardır.

 

Bu haklarını kullanmalarında kendilerine yardımcı olmak bizlere düşen en kutsal görevlerin başındadır. Yaşlılar tecrübe kaynağıdır. Onların yaşanmış ve kazanılmış bu deneyimleri bizleri birçok yanlışı yapmaktan kurtarmaktadır. Yaşlılarımızın gençlerden ve kendilerinden genç olan yetişkinlerden yerine getirilmesi mümkün olmayan istek ve beklentileri asla yoktur. Yaşlılarımızı  sürekli olarak sevmeli ve saymalıyız.

 

Yaşlılarımızın tarafımızdan bilinmeyen, anlayamadığımız sorunlarını çevreden ve kendilerinden öğrenerek sıkıntılarını aşmalarına yardımcı (bilgi yelpazesi.net) olmalıyız. Onların çözümü bizi aşan sorunlarını ilgili kişi veya makamlara iletmeliyiz. Yaşlılarımız fiziksel ve ruhsal durumları gereği duygusal olurlar.

 

Onların sık sık ihtiyaçlarını ve hastalıklarını sorarak gönüllerini almalıyız.

 

Ekonomik değeri küçük, manevi değeri büyük olan hediyelerle bazen bir demet çiçek, bazen de bir öpücükle onları kolayca mutlu edebileceğimizi hatırdan çıkarmamalıyız.

 

Otobüslerde, duraklarda veya sıra beklemeyi gerektiren hallerde sıramızı  yaşlılara vermeye onlara öncelik tanımaya dikkat edelim.

 

Bir gün gelecek ve bizlerde aynı durumda olacağımızı   unutmamalıyız.

 

Adalar Toplum Sağlığı Merkezi

Eğitim Şubesi
 

Tel&Faks:(0216) 382 60 61-382 62 10    

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.