Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle mide sağlığını korumak önem kazanıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, sindirim sistemini yormayan besinleri tercih etmek ve bol sıvı tüketmek gerekiyor. Özellikle iftar sofrasından ağır, yağlı ve yüksek kolesterol içerikli besinleri tüketmek, sahuru atlamak reflü hastalarının şikayetlerini artırıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, mide sorunu yaşayanlara Ramazan ayında uyarılarda bulundu.
Ramazan’da mide sağlığı için bol sıvı alınmalı
Ramazan ayında oruç nedeniyle değişen sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninden kesinlikle ödün verilmemelidir. Bu dönemde lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı alınmak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek, sofraların vazgeçilmez kuralı olmalıdır. İftarda hafif besinler tercih edilmeli, iftar sonrası ara öğünler yapılmalı ve sahurda da ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle midesinde sorun olanların; sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durması gerekmektedir.
Reflü hastaları sahuru atlamamalı
Toplumun % 20’sinde görülen reflü şikayetleri beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayında daha da artmaktadır. Oruç tutmak isteyen reflü hastaları sahuru kesinlikle atlamamalı, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmamalıdır. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlılardan da kaçınılmalıdır. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide tüketilmemelidir.
Az şekerli kompostolar tüketilmeli
Bu dönemde midedeki sorunları arttıracak ağır şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar ya da az şekerli kompostolar tüketilmelidir. Mide ağrısına karşı ağrı kesicileri doktora danışmadan kullanmak daha ciddi sorunlara yol açabilir. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerine karşı koruyucu önlemlerdir.
Sağlıklı beslenme kuralları önemli
Gastrit ve ülser hastaları Ramazan öncesi doktorlarına danışarak gerekli koruyucu önlemleri almalıdır. Ramazan süresince sağlıklı beslenme kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Çünkü çok miktarda yemek, hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda tüketmeye ve iftar ile sahur arasına yatmadan 2 saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmek gerekir.
Ağır mide sorunları olanlar dikkat!
Hafif mide şikayetleri olanlar, alacakları küçük önlemler ile oruç tutabilir. Ancak ağır mide rahatsızlıkları olanlar çok dikkatli davranmalıdır. Hastanın, ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusuysa, aktif ülser hastalığı varsa ya da karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı bulunuyorsa, oruç tutmaktan kaçınılmalıdır.
Mide sorunları olanlara özel menü
İftar:
1 – 2 küçük hurma
1 kase çorba
1 – 2 dilim kepekli ekmek
1 parça yağsız peynir, zeytin
15 – 20 dakika sonra
1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık)
Ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna
Zeytinyağlı sebze yemeği
Yoğurt
Salata
2 – 3 saat sonra
Bir porsiyon meyve
Sahur
1 tabak zeytinyağlı sebze
1 –2 dilim kepekli ekmek
Sütlü tatlı ya da az şekerli komposto
Meyve
Bol miktarda su