Bebek İshalleri önlemleri

Bebek İshalleri önlemleri
Yayınlama: 19.07.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:40
A+
A-

İshal bir enfeksiyon belirtisi de olabilir, diş çıkarma dönemlerindede olabilir. Bağırsak enfeksiyonları , bakteriler veya virüsler aracılığı ile oluşabilir. Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

Bebek İshalleri önlemleri

İshal, su kaybına neden olur. O yüzden özellikle çocuklarda ve bebeklerde çok önemlidir. İshal tedavisinde su ve sulu gıdaların verilmesi temel kuraldır. Bulantı, kusma varsa besinler azar azar ve sık sık verilmelidir. Anne sütü alan bebeklerde anne sütü kesilmemelidir.Bebek sıksık emzirilmeli anne kendisi bol sıvı içeren gıdalarla beslenmelidir. Doktor tavsiyesi olmadan bebekler için ishal mamaları kesinlikle başlamamak gerekir.Normalin dışında bir bez değiştirme durumu oldugu zaman mutlaka Hekim tarafından görülüp degerlendirilmesi gerekmektedir.
Neler yapmamız gerekiyor ?

♦ Temizlik kurallarına titizlikle uyun. Emzirmeden önce ve emzirme işlemi bittikten sonra ellerimizi mutlaka sabunla yıkamalıyız.Mama hazırlamadan önce ve bebeğin altını temizledikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın. Küçük bebeğinizin anne sütü dışında mama takviyesi alıyorsa veya sadece şartlar geregi mama ile beslenmesi gerekiyorsa biberonları ve beslenme takımlarını mutlaka kaynatın.
♦ Emziren anneler sık emzirmeli bol sıvı almalı,Anne sütü ile beslenmeyen bebekler için bol bol sıvı almasına özen gösterin. Su ve tuz kaybının yerine konması için ishal tozları hazır bir şekilde bulunmaktadır.Mutlaka doktora göstermek gerekir.Hafif çaplı bebek ishallerinde sulu dışkı sayısına göre su ve tuz kaybının önlenmesi için evde aşağıdaki şekilde hazırlayabilirsiniz:
5 su bardağı dolusu su kaynamış ve ılımış 2 çorba kaşığı şeker 1 çay kaşığı tuzu karıştırın. Eğer çocuk iki yaşından küçükse her bir ishal ya da kusma başına bir çay bardağı, 2 yaşından büyükse her bir ishal ya da kusma başına bir su bardağı bu sıvıdan içirin. Bu sıvıyı birden içmesi mümkün olmayabilir. Bunun için her dakika bir tatlı kaşığı içirmeniz daha uygun olabilir.
♦ Şeftali, elma, muz gibi meyveler verebilirsiniz. Cola, fanta gibi asitli içecekler, şeker çikolata gibi tatlı ve yağlı gıdalar vermeyin. Pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da verebilirsiniz. Çay, ayva, fındık, limon da ishale iyi gelir. İshal olan büyük çocuğa süt vermeyin.Bebekleri emzirmeyi kesmeyin tam aksine sıksık emzirin.
♦ Çocuğunuzun ishali 6 saatten uzun sürerse, dışkısında kan
varsa, su kaybı belirtileri gösteriyorsa,tuvaletini yaparken karın agrısı çekiyorsa,ateşlenmesi uyuklar gibi sayıklamaları varsa hiç beklemeden hemen doktora götürün. Çocuklarda ishal kesici ilaçlar kullanılmaz. İshalin nedeni araştırılır , nedene göre tedavi uygulanır.

Su kaybı belirtileri nelerdir : Ağız ve dudaklarda kuruma, idrarda koyu renk ve yoğunluk, altı saat boyunca idrara çıkmama, gözlerin çukurlaşması, bıngıldağın çökmesi, aşırı uyku hali ve halsizlik.
İshal, dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artıştır. İshalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kurumasıdır. Bu durum, dil ve ağız içinin kuruması, az işeme, ya da koyu ve kıvamlı idrar yapma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İshal tedavisinin esas amacı sıvı kaybını önlemektir.
Evde Yapılması Gerekenler:

İshalin ana tedavisi sıvı alımının artırılması ve diyet değişikliğidir. Uygun diyet tedavisi ishalin ağırlığına ve çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişmektedir. Çocuğunuz günde 4 kezden fazla sulu dışkılama yapmadan diyetini değiştirmeyin.
– Mama ile beslenen <1 yaş çocuklar sulu ve sık ishal olduğunda; mamaları laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalara değiştirilebilir. Bunu doktorunuza danışın. Su yerine, dengeli elektrolit solüsyonu olarak bilinen ve eczanede satılan sıvılardan doktorunuzun önerisiyle faydalanabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun ağır derecede ishali varsa ve koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en az 10 ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Sıvı miktarını hiç bir zaman kısıtlamayın. Normal mamaya dönerken doktorunuzun önerilerine uyun.

– 2 yaşından büyük çocuklarda (sık ve sulu ishali olan) sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler bu durumda uygundur. Tuzlu krakerler çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder. Sıvı kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz. İkinci günde süt ve su verebilirsiniz. Meyva suları ishali arttırabilir.
Dikkat: çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa ona ısrar etmeyin sıvı hafif gıdalar verin.

– Anne sütü alan çocuklar (sık sulu ishali olan): Hayatın ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeğin her beslendikten sonra normalde bir dışkılaması olur. Bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku duyulana dek normal sayılmalıdır. Bebeğin dışkılama sayısı artarsa muhtemelen ishali vardır. Bebeğiniz emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olabilir. Unutmayın ki anne diyetindeki kola, kahve ve bitkisel çaylar barsak hareketlerini arttırabilir. Bebek ishal olursa daha sık aralarla emzirin. Formül mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin. Ağır ishalde (sulu ve sık) idrarı azalmış ise bebeğiniz fazla yorgunsa ve damar yolundan sıvı gereksinimi olabilir. Bebeğin altı ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün. Bu bakım özellikle geceleri gereklidir. Bebeğin altını sık sık değiştirmek de faydalıdır.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.