Adalar İlçesi Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi tescil ve ilan edildi.
Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 19 Ekim 1989 tarihli ve 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümlerinin uygulanacağı belirtilen karara göre, İstanbul’un Adalar ilçesi (Prens Adaları) mevcut her ölçekteki plan, plan kararları ve projeler konusunda söz konusu KHK hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamayacak. Belirlenen bölgede mevzuat hükümlerine göre çevrenin araştırılması, korunması ve izlenmesine ilişkin belirlenecek usul ve esaslar ile bunların yansıtıldığı planlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanacak ve onaylanacak. Söz konusu usul ve esaslar çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerle ilgili tedbirlerin alınması, kontrolü ve izlenmesi yetkisi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait olacak.
Ancak Büyükada’dan gelen görüntüler hiç de öyle söylemiyor. İSKİ’nin orman arazisi içinde çevirdiği, kendi uhdesinde olduğunu söylediği alana baktığımızda, içinde İSKİ’ye ait boru, araç vs. gibi malzemelerin olduğu ama alanda olmaması gereken moloz ve atıkların da olması, Adaların Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesine gölge düşürüyor.
Adalar’da moloz, inşaat atıkları vs. gibi atıkları dökemezsin, depolayamazsın, hiçbir şekilde adada tutamazsın, çıkan molozları kamyonun üstünden indirmeden Şile’deki moloz döküm yerine dökmek zorundasın.
İSKİ, Adalar Belediyesi vs. gibi kurumlar kendi deyimlerine göre, moloz dökülen yerlerin kendi uhdelerinde olduğunu, çıkan molozları, atıkları anakaraya döküm maliyetinin yüksek olduğu için bu yerlerde depolayarak, biriktirip kamyonlar dolunca anakaraya atıklarını belirtiliyorlar.
Peki biriktirilen molozların dışarıya çıkartıldığını görüyor muyuz?
Hayır görmüyoruz ama depolanan molozları görüyoruz.
Öncelikle Adalar İlçesinin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları yok. Peki bu kurumlar hangi plana göre bu yerlerin kendi uhdelerinde olduğunu söyleyebiliyorlar.
Kafa karıştırmaktan başka bir söylem değil.
Plan yoksa, uhde de yok!
Çok net bir şey söyleyeyim, bu molozlar, atıklar yarı yarıya adada bertaraf ediliyor yani 10 kamyonluk birikmiş moloz/atık varsa bunun 5 kamyonu anakaraya, döküm alanına götürülüyor geri kalanı adada yok ediliyor, anakaraya döküm alanına götürülmüyor çünkü maliyet fazla. Artık neresi uygunsa buralara dökülüyor. Olan yine Adalara oluyor…
Şükrü ABANOZ