Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Tedavisi

Yayınlama: 17.05.2024 14:11
A+
A-
Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri; akciğerlerdeki zararlı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve mutasyona uğraması halinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Nefes darlığı, geçmeyen öksürük, hırıltı, kanlı balgam ve ani kilo kaybı; yaygın olarak görülen akciğer kanseri belirtileri arasındadır. Ancak bu belirtiler hastalığın ileri evrelerine kadar görülmeyebilir. Bu bağlamda risk faktörlerinin farkında olmak ve düzenli sağlık kontrollerine gitmek büyük bir öneme sahiptir.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize edilen ciddi bir sağlık problemidir. Başlangıçta akciğerlerin bronşlarında veya alveollerinde (hava kesecikleri) gelişebilir. Karsinojenlere (kansere neden olan maddeler) maruz kalma ve genetik eğilimler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Küçük hücreli (SCLC) ve küçük hücreli dışı (NSCLC) olmak üzere iki ana tipi vardır.

Küçük hücreli akciğer kanseri, genellikle yoğun sigara içenlerde görülür ve çok hızlı yayılma eğilimindedir. NSCLC ise daha yavaş ilerler ve tedaviye daha iyi yanıt verir. Küçük hücreli dışı kanser türünün erken evrelerde teşhis edilmesi, cerrahi müdahale ve radyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilmesine imkan tanır. Ayrıca kanser türleri farklı tedavi yaklaşımları gerektirdiği için doğru tanının konması da büyük bir öneme sahiptir.

Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanseri erken evrede belirgin semptomlar göstermeyebilir ancak hastalık ilerledikçe birtakım belirtiler kendini göstermeye başlar. Öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı; en yaygın görülen semptomlardır. Aşağıda akciğer kanseri belirtileri daha detaylı bir şekilde listelenmiştir:

  • Persistan Öksürük: Sigara içen kişilerde görülen ve normalden farklı, geçmeyen bir öksürüktür. Bronşiyal epitelin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabilir ve erken akciğer kanseri belirtileri arasındadır.
  • Göğüs Ağrısı: Göğüs kafesi, omuzlar veya sırtta hissedilen sürekli ağrılar, pleural efüzyon (akciğer zarı arasında sıvı birikmesi) ya da metastaz nedeniyle oluşan basınçtan kaynaklanabilir.
  • Nefes Darlığı: Akciğerlerdeki büyüme (tümörler), bronşların tıkanmasına yol açarak inspiratuar (üst solunum yolu) ve ekspiratuar (alt) nefes darlığına sebep olur.
  • Kanlı Balgam: Öksürük esnasında kanlı balgam gelmesi, bronşlardaki kanserli hücrelerin neden olduğu hasarın belirtileri arasındadır.
  • Halsizlik ve Kilo Kaybı: Açıklanamayan kilo kaybı ve genel zayıflık da bu hastalığa sahip olan kişilerde görülen rahatsızlıklardır.

Bu belirtiler her zaman kanser hastalığına işaret etmez. Bu nedenle teşhis konması için mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekir.

Erken teşhis, akciğer kanserinin tedavi sürecinde kritik bir role sahiptir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Detaylı bilgi almak için www.anadolusaglik.org adresini ziyaret etmeniz de mümkündür. Anadolu Sağlık Merkezi, modern teşhis ve tedavi yöntemleriyle süreci profesyonel bir şekilde ele almaktadır.

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanserinin tedavi yöntemleri, hastalığın türü ve evresine göre farklılık gösterir. Cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi; en çok tercih edilen tedavi yöntemleridir. Aşağıda, bu yöntemlerle ilgili detaylı bilgileri görebilirsiniz:

  • Cerrahi müdahale, kanser erken evrede ve tümör lokalize olduğunda tercih edilen bir yöntemdir. Tedavi esnasında kanserli dokular çıkarılır, sağlıklı dokulara mümkün olduğunca az zarar verilir.
  • Radyoterapi yöntemi, yüksek enerjili radyasyon kullanarak kanser hücrelerini öldürür veya büyümelerini yavaşlatır. Özellikle ileri evre kanserlerde tercih edilir.
  • Kemoterapi, hızlı bir şekilde büyüyen kanser hücrelerini öldürmek için güçlü kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir.

Bu tedavi yöntemlerinden sadece biri tercih edilebileceği gibi aynı anda birkaç yöntemin uygulanması da mümkündür. Örneğin, kanserli hücrelerin çoğalıp yayılmasını önlemek için cerrahi müdahale öncesinde kemoterapi uygulanabilir. Ayrıca bazı durumlarda hastalar aynı anda hem radyoterapi hem kemoterapi tedavisi görebilir.

Erken Teşhisin Önemi

Akciğer kanserinin teşhis edilmesi için; akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi ve biyopsi gibi farklı tetkikler yapılır. Bu testlerle birlikte kanserin türü ve evresi belirlenerek en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Ancak akciğer kanseri belirtileri kısa vadede ortaya çıkmadığı için düzenli sağlık kontrollerine gitmeniz, hastalığın erken teşhis edilmesi açısından oldukça önemlidir.

Akciğer kanseri teşhisinde kullanılan ileri görüntüleme yöntemleri, hastalığın henüz belirti göstermeden dahi saptanmasını mümkün kılmıştır. Anadolu Sağlık Merkezi; son teknoloji ekipmanlar (MR Linac (Hassas Işınlama), Varian Edge gibi), moleküler tarama testleri ve uzman kadrosuyla hizmet vermektedir.

Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Tedavisi
#ilangovtr
Basın No
Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.