FENERBAHÇELİ LEFTER SOKAĞI

Yayınlama: 18.04.2012
Düzenleme: 20.11.2015 10:29
A+
A-

FENERBAHÇELİ LEFTER SOKAĞI

 

Sokak isimleri şehrin kimliğini yansıtırlar,aynı mezarlıklar gibidirler.

İstanbul Büyükşehir meclis üyesiyken Lefter’e sokak ismi için önerge hazırlarken meclis üyeleri ağırlıkla tabelanın “Lefter Küçükandoniyadis” şeklinde olmasından yanaydı.Ben F.B. ile özdeşleşmiş Lefter’in bu şekilde anılmasının daha uygun olacağını düşünmekteydim  ve o şekliyle de yani,”FENERBAHÇELİ LEFTER” olarak sosyal demokrat ağırlıklı İstanbul Büyükşehir  Belediye Meclisinden oy birliği ile de geçirdim.

Büyükada’da aynı zamanda eşimin ailesi ile de komşu olan Lefter’e Türk futbolunun metaforu olduğu yıllardan kalma çok özel bir saygım vardı.Bu fikrimi Lefter’e söylediğimde “ Olmaz o iş ,ama düşüncesini taşıman bile çok güzel” dedi.Aynı gün Başkan Nurettin Sözen’e önerimden bahsettim. “Baki yanındayım,sen bütün partilerin oyunu alırsın” dedi.Öyle de oldu.Hemen tören hazırlığını başlattım.Lefter’i görünce “Patron oldu bu iş” dedim. “Hangi iş?” diye sordu. “Senin sokak ismin” dedim.  “ İnşallah, inşallah ” dedi.Pek inanmamıştı bu işe.Ordinaryüs yolda eşimi çevirmiş “Delidir senin kocan bana bir şeyler söyledi” deyince eşim Lefter’e “Dediği gün Ada’dan ayrılma,olay bitti,tamam Lefter Abi” deyince Lefter gözyaşları içerisinde ona sarılmış.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Güven Sazak, diğer F.B. li yöneticiler ,Adalar Belediye Başkanı Recep Koç ve birçok konuğu davet ederek organize ettiğim “FENERBAHÇELİ LEFTER” sokağının ismi  verilmesi töreninde  Lefter de memnuniyetini belirtti.

Sokak ismi verilmesi F.B. Kulübünün yaptırdığı heykel olayından önce olması ,yani Lefter’i onore edecek bir durumun bizim belediyeciliğimize denk gelmesi açıkçası hepimizi sevindirmişti.Evet biz futbolda ilk defa değişim dinamiği yaratan gönüllerdeki Lefter’i sokak ismiyle  ölümsüzleştirerek kayda geçmiştik.

Pazar günü (15.04.2012) Lefter’in ismi yazılı  tabelanın tecavüze uğradığını,üstüne yeniden PALAMUT sokağı monte edildiğini duyunca Adalılar öfke ve tepki içinde tavır koydular.Gazeteci Fatih Çekirge olayı sütununa taşıyınca AKP li Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın sokağın bir kısmını PALAMUT, bir kısmını F.B. Li LEFTER olarak yeni düzenleme içine girdiği açıklamasını öğrenince olayın vehametinin daha büyük boyutlarda olduğu anlaşılmış oldu.Olay basit bir iş kazası değil.Harita Müdürlüğünün “Bilgi İşlem” çalışmaları sonucunda bilerek değiştirildiği anlaşılmıştır..50 yıldan beri var olan Palamut Sokağı deniz kenarındaki Lido Restorandan başlar,Lefter’in eski evinin önünden geçer,Araba Meydanından sonra Karakolun karşısındaki sokağın sonunda biter.Palamut tabelaları da bu güzergahı takip ederdi.Benim 1993 yılında verdiğim önerge de Palamut Sokağı’nın Fenerbahçeli Lefter olarak değiştirilmesiydi,yani Palamut tabelalarının yerini F.B. li Lefter tabelaları aldı.Nurettin Sözen döneminden sonra Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı ve de toplam 19 yıldır postacı adreslere bu güzergah üzerinden ulaşmaktadır.Harita Müdürlüğü yeni krokilerini bu güzergaha uyarlamak zorundadır.Çünkü Nurettin Sözen döneminin kararı yasayla belirlenmiş Büyükşehir Meclis kararıdır.Müdürlük meclis kararına uymak zorundadır.Bence konu hatanın dışında bilinç altına bastırılmış duyguların dışa vurumuyla ilgilidir.Acaba bu sokak ismi Emre Belezoğlu’na veya Hakan Şükür’e  ait olsa idi belediye sokağı ikiye böler miydi?Etik olmayan bu konunun bir de hukuki boyutu var.Lefter’e sokak ismi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile verilmiştir.Başka bir meclis kararı olmadan sokağı ikiye bölemezsiniz!Derhal tabelalar “FENERBAHÇELİ  LEFTER” olarak yerlerine asılmalıdır.

 

Baki Nedim Baltacı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.