16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlanıyor

16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlanıyor
Yayınlama: 15.10.2014
Düzenleme: 15.10.2014 17:37
A+
A-

16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlanıyor

Gıda günü 16 Ekim‘de Dünya’da kutlanacak

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaktadır. Her sene, FAO tarafından belirlenen bir konu çerçevesinde yapılan 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme getirilerek dünya çapında büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır.

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi, üretim ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır. Gıda güvenliği ve yeterli – dengeli beslenme, son yıllarda üzerinde en çok durulan konulardan biridir. 16 Ekim Dünya Gıda Günü Ülkemizde de hem uluslararası sorumluluklarımız hem de tüketici bilinciyle doğru orantılı olarak önem verilmesi gereken konuların başında yer almaktadır. Sağlıklı beslenmek, çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmektir. Diğer bir deyişle, besin çeşitliliğinin ve miktarca yeterliliğin sağlanmasıdır; çünkü insan vücudunun sağlıklı çalışabilmesi için belirli besin öğelerinin vücuda alınması gerekir. Bu yüzden her öğün soframızda 4 ana besin grubundan (süt – et / yumurta – ekmek / tahıl – sebze / meyve grubu) yiyecek bulunmasına özen göstermeliyiz. Buna bağlı olarak toplum sağlığının olumsuz etkilenmemesi, tüketicinin güvenli gıda tüketmesi ve sağlıklı beslenmesinin sağlanması amacıyla “Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi (HACCP)”, “Gıda İşletmeleri İyi Üretim Uygulamaları (GMP), İyi Hijyen Uygulamaları (GHP)” esaslarının uygulanması son derece önemlidir. Çiftlikten sofraya yani son ürüne kadar olan süreçte kontrol ve denetim büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda hayvan ve bitki sağlığı konusunda gösterilecek ilerlemeler bu ürünleri doğrudan hammadde olarak kullanan gıda sanayine de olumlu yansıyacaktır.

Ülkemizde gıda sektörü adına son zamanlarda en önemli gelişme “5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair yasa”nın yayımlanmasıdır. Güvenli gıdaya ulaşmada bir diğer önemli ölçüt olan biyoçeşitliliğin azalması, doğrudan gıda güvencesine zarar vermektedir. Bunun nedeni; değişik gıdalardan beslenme olanağının azalması, gıda üretiminin artırılamaması ve dolayısıyla tarımsal gelirde azalma, ekolojik sistem ve çevre üzerinde baskı oluşmasıdır. Diğer taraftan hatalı ilaç ve gübre kullanımı, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren tohum ve bunların ürünlerinin üretim ve ithalatının kontrolsüz olarak yapılması, hayvansal ve bitkisel ürünlerde kabul edilemez düzeylerde katkı ve kalıntıların bulunması gıda ürünlerinin güvenirliğini tehdit etmektedir. Tüketicilerin özellikle bu duruma dikkat etmeli, şekli, görünümü ve rengi anormal olan gıdaları tüketmemelidir.

Bütün bu veriler göz önüne alındığında; güvenli gıdanın üretilmesini ve ulaşılabilirliğini sağlamak, yeterli ve dengeli beslenmenin ise öğretilerek sağlıklı nesiller oluşturulmasını sağlamak için ilgili sektörlerin ve ailelerin kısaca toplumun bu sürece katılımı çok önemlidir.

 

Diyetisyen Cansu DARICI

İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği

  1. Sağlık Bakanlığı – Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Beslenme ve Diyet Ünitesi Sorumlusu

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.