21.Mart Günü Balkanlardan Orta Asya’ya kadar tüm Türk, Kürt, Fars, Afgan, Arnavut, Kırgız, Tatar , Azeri, Gürcü , Kırgız, Kazak halkları Bahar Bayramını kutluyor.
Milattan Sonra 2. Yüzyılda İran kayıtlarında nevruz’ un kutlandığını gösteren kayıtlar mevcut. Batı Trakya Türklerinde ismi MEVRİS dir. Kazaklar NAVRIZ MEYRAMI der.Bektaşi ve Aleviler Nevruz’u Mart Dokuzu diye adlandırır. Divanı Lügati’t Türk BAHAR BAYRAMI olarak tarif eder.
2010 yılında Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini NEVRUZ BAYRAMI olarak kabul etmiştir. Nevruz Uluslar Arası Toplumun Dünya Manevi Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir.
21 Mart gününde gece ve gündüz eşitliği meydana geliyor. Güneş ışınları ekvatora dik olarak yansıyor . Kuzey ve Güney Kutbunun aldığı ışık eşitleniyor. 3000 yıl önceden İnsanoğlunun bunu fark etmesi ve Bayram olarak kutlamaya başlaması merak ve araştırma konusudur.
İnsanoğlu 21 Marttaki mucizeyi görmüş ve keşfederek nesillere aktarmış ve bu güne gelinmiştir. Nevruz bayramı günün önemine atfen mutlaka 21 Mart tarihinde kutlanmalıdır. Daha önceden Nevruz adı altında kutlama yapmak, Dünya Kültür Mirasını tanımıyorum anlamına gelir.
İnsanlığın Kültür mirasına konu olmuş Nevruzun bayram gibi kutlanması şart. Bayram gününde insanlar birbirlerini iyilik ile yaklaşırlar. Nevruzdan sosyolojik MİTLER üreterek düşmanca yaklaşımlar içerisine girmek uluslar arası toplum tarafından kabul edilmez.
Nevruz, Yeni Bir Gündür. O gün Bayram günüdür. Bayram gününde küsler barışır. Dostluklar pekiştirilir. Geleceğe umutla bakılır. Nevruz Bayramınız kutlu olsun.
şinasi KARA