Zihniyet aynı zihniyet, değişen belediye

Zihniyet aynı zihniyet, değişen  belediye
Yayınlama: 07.01.2016
Düzenleme: 08.01.2016 18:18
A+
A-

Zihniyet aynı zihniyet değişen belediye

Zihniyet aynı zihniyet değişen belediye

40° 52′ N, 29° 08′ E koordinatlarındaki Büyükada Balıkçı Barınağı mendireğindeki hummalı deniz dolgu çalışması, Adalar’daki sivil toplum kuruluşları arasında tepkilere neden oldu. Kimi STK tepki verilmesi gerektiğini, kimi STK’da projenin sonucunu beklenilmesinin gerektiğini belirtti.

Adalar‘daki STK’lar sonuçtaki belgelere göre durumu adli makamlara götürmeye hazırlanıyor. Gerekçelerinden önde geleni ise 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne tabi projeler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez hükmünün olması.

Bilindiği üzere “ÇED Olumlu” kararı ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildikten sonra, proje sahibi tarafından nihai ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyasında taahhüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi durumunda söz konusu taahhütlere uyulması için projeyle ilgili Bakanlıkça/Valilikçe bir defaya mahsus olmak üzere en fazla doksan gün süre verilebilir. Bu süre sonunda taahhüt edilen hususlara uyulmaz ise yatırım durdurulur. Yükümlülükler yerine getirilmedikçe durdurma kararı kaldırılmaz. 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem tesis edilir.

Bakanlık tarafından; sunulan nihai ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması istenir. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları on iş günü içerisinde Bakanlığa sunulur. Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Olumsuz” kararını on iş günü içinde verir, bu kararı komisyon üyelerine bildirir. Bakanlık ve Valilik, alınan kararı uygun araçlarla halka duyurur.

Zihniyet aynı zihniyet değişen belediye

Kıyı Tahkimatı olarak kullanılacak taşlar

1) Özgül ağırlığına

2) Porozitesine

3) Su emmesine

4) Birim hacim ağırlığına

5) Basınca karşı direncine

6) Atmosfer etkisine karşı direncine

7) Aşınmasına

8  Parçalanmasına

Şekil ve hacim özelliklerinin laboratuvarda araştırılıp rakamlarla ifade edilmesinden sonra kayaçlardaki çatlaklar arasındaki uzaklıkların dahi sınıflandırılması, kimyasal olarak bozulmalarının incelenmesi, kayaçların(taşların) bir çok parametrelerinin yerinde(arazide) ve laboratuar da değerlendirilmeleri sonucu söz konusu kayacın deniz yapılarında, kıyı tahkimatında kullanılıp kullanılmayacağının kararı verilir.

Kanunsuz ve yasal olmayarak Burgazada da, Kınalıada da, Ayanikola Plaj dolgusu yapımı sırasında bila bedel yapılan deniz tahkimatı için yukarıdaki kayaç özelliklerini gösteren laboratuar raporları da bulunmamakta ve yapılan kaçak  inşaat atıkları vs. plaj ölümleri ardı ardına gelmektedir. Heybeliada’daki Askeri Lisenin tahkimatını yaparken de bu anroşman taşlarının fizbilitele raporları yapılmadan tahkimat yapılmıştır. Bu taşların laboratuar sonuçları olmadan tahkimat yapılmasına uygun olup olmadığının anlaşılmadan Adalar Belediyesi’ne bila bedel bile olsa böylesi tahkimatların yapılması ve daha sonra tahkimat taşlarının vasıfsızlığından dolayı  bu alanlarda çökmeler meydana gelmesi, teknik olarak incelenmeden sorumsuzca sadece  uygulama yapılmasının sonuçlarını zaman içinde acı bir şekilde üzülerek izliyoruz.

Başlıksız-1

Bu yapılan yasal olmayan  deniz dolgusunun ömrü de en fazla 2 kıştır. Lodos fırtınaları ile birlikte hafriyatların içindeki küçük malzemeler deniz derinliklerine taşındıktan ve kayaçların suya mukavim olmayanların erimesinden sonra bu tahkimat denilen yüzey komple çökecek ve eski halinden de kötü olacaktır. Çünkü, alt kısmında temizlenemeyen ve zaman içerisinde devamlı erimeye, parçalanmaya, küçülmeye neden olacak dolgu hep mevcut kalacak daha sonradan düzgün anroşman taşları getirilse de alttaki zayıf tabaka kıyı tahkimatı yapılan alanda çöküntü yaparak devamlı surette bozacaktır.

Tahkimat yapılan alandaki çöküntüyü önlemenin tek yolu vasıfsız, tahkimat yapmaya elverişli olmayan tüm taş, inşaat atığı, zayıf, taşıyıcılığı olmayan malzemeleri deniz kıyısından ve deniz tabanından ekskavatörler le kaldırıp, yerine gerçekten laboratuar testleri ile anroşman yapılmaya elverişli anroşman (tahkimat) taşlarının deniz kıyısı boyunca sıralanması ve istiflenmesiyle olacaktır.

Büyükada Ayanikola plajı ve müze alt dolguları da  hafriyatların yasal olmadan yok edildiği alanlardır. Ayanikola plajının  moloz ve inşaat atıkları ile doldurulması ve daha sonra bir dozer tutularak ve bununda ihale bedelinin belediye tarafından ödenmesi ve bu dozerin suçu ortadan kaldırmak için molozları  ARAZİYE YAYARAK VE KİRALANAN SİLİNDİR ile ezerek kaybetmeye çalışmasından sonra firma hakkında  ESKİ TARİHLİ tutanaklar tutulmuş ve bu tutanakları İBB çevre koruma müdürlüğüne göndermiş olduğu da bilinmektedir.

Başlıksız-2

Aslında bu hafriyatları, inşaat atığı ve molozların Maltepe İskelesi’ne oradan İstanbul’daki açık olan döküm yerielerinden biri  Kemerburgaz’daki döküm yerine Boğaz Köprüsü’nden geçerek götürülmesi (en az 90 km) ve döküm parası verilerek dökülmesi ve daha sonra aynı kamyonların aynı yoldan geri dönmesi ve bir kamyonun bir günde bu kadar deniz ve kara yolunun uzun olması sebebi ile bir seferden fazla yapamaması nedeni ile çok pahalıya geldiği için buralara dökmekle adanın değil ama firmaların en az 1.000.000.-TL ile 10.000.000.-TL. arasında haksız kazançları olmuştur.

Alt yapıda kullanılacak malzemelerin evsafı bellidir. Bu malzemeler hafriyat, inşaat atığı, molozlar olamaz. Yol dolgusunda moloz, inşaat atığı kullanılamaz. Deniz kıyı tahkimatın da herhangi taş parçaları, inşaat atıklarının kullanılması hiçbir alt yapı ve deniz kıyı dolgu yapılması  şartnamesinde yazılmamaktadır. Müze yapılan yerde bu atıkların kullanıldığının bilinmesi bile  o müzeyi  şaibeli hale getirmiştir.

Zihniyet aynı zihniyet değişen belediyeZihniyet aynı zihniyet değişen belediyeZihniyet aynı zihniyet değişen belediyeZihniyet aynı zihniyet değişen belediyeZihniyet aynı zihniyet değişen belediyeZihniyet aynı zihniyet değişen belediyeZihniyet aynı zihniyet değişen belediye

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version