12-18 Mart 2017 Pulmoner Rehabilitasyon Haftası

12-18 Mart 2017 Pulmoner Rehabilitasyon Haftası
Yayınlama: 21.02.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:38
A+
A-

ADALAR İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ/Pulmoner rehabilitasyon; uzun süreli solunum hastalığı olanlar için uygulanan bir programdır. Uzun süreli akciğer, solunum probleminiz olduğunda, nefes darlığı hissetmeksizin hareket etmeniz veya normal günlük aktivitelerinizi yapmanız güçleşir. Çok kolay yorulduğunuzu ve sıklıkla tükendiğinizi hissedersiniz. Pulmoner rehabilitasyon nefes darlığınızla başa çıkabilmeyi, aynı zamanda daha güçlü ve sağlıklı hissetmenizi sağlar.

12-18 Mart 2017 Pulmoner Rehabilitasyon Haftası

Pulmoner Rehabilitasyon   nedir ?

Bu amaca yönelik pulmoner rehabilitasyonun özel hedefleri:

Solunum problemlerinizden kaynaklanan yakınmalarınızı ve gelişebilecek olumsuzlukları önlemek ve azaltmak.

Nefessizlik hissi çok korkutucu olabilir; bu da nefes darlığının kötüleşmesine neden olabilir. Bunu önlemek için birçok kişi daha az hareket eder. Oysa bu çözüm değildir. Hareketliliğin kısıtlanması sizi güçsüz, yorgun ve daha fazla nefes darlığı ile karşı karşıya bırakır. Pulmoner rehabilitasyon bu kısır döngünün kırılmasında size yardımcı olacaktır.

Pulmoner Rehabilitasyon  tedavisi nedir ?

Pulmoner rehabilitasyon, ya da diğer adıyla solunum terapisi; uzun süredir solunum hastalığı olanlar için ilaç tedavilerine ek olarak uygulanan bir tedavi programdır.

Eğer uzun süreli akciğer hastalığı  yada başka nedenli  solunum probleminiz varsa, nefes darlığını fazla hissetmiyor olsanız bile, giderek  hareket etmeniz veya normal günlük aktivitelerinizi yapmanız güçleşir. Çok kolay  yorulur ve sıklıkla dinlenmek  zorunda hissedersiniz. Nefesin yetmemesi hissi çok korkutucu olabilir; hastada bu durumda panik ve gerginlik başlar, çok gerekmedikçe hareket etmemeyi tercih eder. Bu da hastalığın ağırlaşmasına neden olabilir.

Pulmoner rehabilitasyon tedavisi ile doğru nefes alma teknikleri sayesinde nefes darlığınızla başa çıkabilmeyi öğrenebilir ve kontrollü egzersiz tedavileri ile aynı zamanda kendinizi daha güçlü ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

Pulmoner  rehabilitasyon gerçekten gerekli mi ?

Kronik akciğer hastalıklarında ve solunum yetmezliklerinde  klasik tedavilerle yapılan uygulamalarda akciğer  fonksiyonlarında ilaç tedavilerinin getirdiği minimal değişiklikler  dışında bir  iyileşme  beklenmediği için pulmoner rehabilitasyon; solunum sıkıntısı, anksiyete (gerginlik), hareketsizlik, kondüsyon bozukluğu gibi sorunlarda kısır döngüyü kırabilen tek tedavi yöntemidir.

Kronik akciğer hastalıklarında  ve kronik solunum problemlerinde bütün ilaçları düzenli kullanıp, tüm kontrollere  gitseniz bile  yine de  günlük hayatta  giderek yavaşladığınızı, çabuk yorulduğunuzu ve akciğer kapasitenizin  her yıl biraz daha azaldığını, gögüs kafesinizin giderek daraldığını  hissedersiniz. İlaçların etkisi  sizin akciğer kapasitesinizi belirgin derecede  artırmaz, sadece olduğu haliyle koruyabilir. Oysa pulmoner rehabilitasyon tedavisi sayesinde olduğunuz yerde saymaz gelişme kaydedersiniz.
Hangi hastalıklarda pulmoner rehabilitasyon uygulanıyor ?

KOAH ( Kronik bronşit ve amfizem)
Kistik fibrozis ve bonşiektazi
Astım
Gerrahi girişimlerin  öncesinde  ve sonrasında gelişen solunum yetmezlikleri
Gögüs duvarı hastalıklarına bağlı solunum yetmezlikleri
Nörolojik kas hastalıklarına bağlı solunum yetmezlikleri

Pulmoner rehabilitasyon tedavisi nasıl uygulanıyor ?

Hastanede yatarken veya ayaktan gelerek uygulanabilen bir tedavidir.
İçeriğinde;
1* Solunum  sıkıntısıyla başa çıkabilmek için çeşitli nefes teknikleri  yanı sıra balgam çıkarma, doğru ve efektif öksürme  tekniklerinin öğretilmesi

2* Solunum kaslarını ve  genel vücut  kaslarını  güçlendirici, kondüsyonu artıcı kişiye özel egzersiz  programları (bilgisayar programıyla yönetilen  özel egzersiz bisikleti, yürüyüş bandı ve kol ergometrisi eşliğinde,)

3*Sırt ve göğüs kaslarını güçlendirici elektrik akımı uygulamaları
bulunan kapsamlı bir program şeklindedir.
Bu tedaviye nasıl başlayabilirim?

Pulmoner rehabilitasyon programına alınması gerekli görülen ve  ilgili  branş hekimi tarafından  fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yönlendirilen hasta  için programa başlamadan önce bir dizi değerlendirme testinin yapılması gereklidir.

1)Öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi ayrıntılı bir biçimde hastalığınız hakkında bilgi alarak ilk teşhis konulmasından  bugüne kadar geçen süre içinde yapılan tetkiklerinizi  inceler, hastalığınızın seyri ve tedavileriniz hakkında bilgi edinir. Tetkikler içinde son 3 ayda yapılmış olan Solunum fonksiyon testi ve Eforlu EKG testinizin bulunması gereklidir.

2)Sonra muayenenizi yaparak hastalığınızın son durumunu belirler.

3)Tedaviye başlamadan önce mevcut durumunuzu bir takım ölçülebilir skalalarla değerlendirmek, tedavi bitiminde iyileşme oranınızı belirlemek için gereklidir. Bunun için  bir takım ölçme, değerlendirme testleri  uygulanır ve sonuçlar kaydedilir.

4)Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi bu bilgiler ve değerlendirmelerin hepsini dikkate alarak hastaya  özel  bir tedavi programı hazırlar . Hasta bu program doğrultusunda yaklaşık  4 -6 hafta  boyunca  haftada 3 kez  gelerek solunum hastalıkları konusunda eğitilmiş bir  fizyoterapist eşliğinde  tedavi programına  devam eder.

5)Tedavinin bitiminde hasta  fizik tedavi hekimince tekrar  kontrol edilir.  Başlangıçtaki klinik  durumuna kıyasla meydana gelen iyileşme ve gelişmeler  değerlendirilerek kaydedilir ve hastayı  yönlendiren branş hekimi ile paylaşılır. Gerekirse idame tedavisi olarak  yeni ve daha uzun aralıklarla (örneğin haftada bir)   olabilen yeni bir tedavi programı daha düzenlenebilir ve ek olarak ev egzersiz programı verilebilir.

 

 

 

 

       ADALAR İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.