AMACIMIZ :
YANLIŞ EFSANE HAKKINDAKİYANLIŞLARIDÜZELTMEK
EFSANE 1 – KANSERİ KONUŞMAK ZORUNDA DEĞİLİZ
EFSANE 2 – KANSERİN BELİRTİ VE BULGULARI YOKTUR
EFSANE 3 – KANSERLE İLGİLİ YAPABİLECEĞİM HİÇ BİR ŞEY YOK
EFSANE 4 – KANSER TEDAVİSİNE HAKKIM YOK
YANLIŞ EFSANE 1-KANSERİ KONUŞMAK ZORUNDA DEĞİLİZ GERÇEK: Bazı toplumlarda kanserin açıkça konuşulması zor bir konu olsa da ,hastalığı konuşmak bireye, topluma ve kanser politikalarına kazanımlar getirebilir.SİZİN VEYA BİR TANIDIĞINIZ KANSER OLDUĞUNDA
Kanseri konuşmak
Kanıt
Pek çok insan için kanser hayatı değiştiren bir olaydır ve genellikle şok, korku, kızgınlık, üzüntü, yalnızlık ve endişe doğurur. Kanser tanısı konulan kişinin, aile bireyleri, arkadaşları ve iş arkadaşları ile hastalığını konuşması, pek çok insan için hala zor olsa da, belirtilen duygularla baş edilmesine yardımcı olabilir.
∙Çoğu toplumda, kanser tabu olarak görülmeye devam etmektedir. Kanser olan insanlar baskı ve ayrımcılığa uğramakta ve bu durum onların tedavi arayışını engelleyebilmektedir.
∙Toplumun kanser konusunda olumsuz algılamaları bu konudaki tartışmaları durdurabildiği gibi, toplumda korku ve bilgi kirliliğine de sebep olabilir. Bu durum kanseri önlenmesi ve erken tanısında da güçlükler yaratabilir. Kanseri konuşmak konusunda kültürel engellerle ve bilgi kirliliği ile mücadele etmek önemlidir.
∙Gelişmiş toplumlarda dahi, kanser konusunda bilgisizlik, konuyu arkadaş ve aile ile konuşmama arzusu görülebilmektedir.
∙Kanser konusundaki tabulara ve utanma duygusunun öne çıktığı bazı erkek kanserlerine yönelik ( prostat, testis ve kolon) çeşitli kampanyalar vardır. Bu yolla, bireylerde kanserin erken belirtileri konusunda farkındalık yaratılmaktadır.
Kanser bakım ve desteği
Kanıt
∙ Kanserli hastanın bakımını yapmak, bu bakımı yapanların fiziksel ve zihinsel sağlığında önemli etkiler yapabilmektedir.Kanser hastasının bakımını yapanların – eşler, aile bireyleri, arkadaşlar- hastalık hakkındaki bilgileri genellikle sınırlıdır ve çok az destek görmektedirler. Bu durum çoğu kişide bazen depresyona kadar gidebilen önemli duygusal problemlere yol açabilmektedir.
∙ Kanserli hastanın bakımını üstlenen kişilere doğru desteği vermek onların bu durumla baş edebilmelerine ve yaşam kalitelerine önemli katkılar sağlayabilmektedir.
∙ Destek grupları bu konuda uygun bir bakım ve destek ortamı sağlayarak, kanserli hastaların duygularını ifade edebilmesine ve onların endişe ve korkularını azaltılmasında yararlı olabilirler.Ayrıca destek grupları mevcut tedavi seçenekleri ve yan etkiler konusunda da bilgi sağlayabilirler.
Kanser ve iş yaşamı
Kanıt
∙ Kısıtlı mali imkanları olanlarda, tedavi maliyetinin yüksekliği ve iş yaşantısının kesintiye uğraması aileleri daha da yoksullaştırmakta ve kanserin mali bedeli aileler için bir felaket yaratabilmektedir.
∙ Çalışma hayatına geri dönüşün sağlanabilmesi, sosyal ilişki ve gelir açısından önemli bir adımdır. İş ortamında hasta ve yakınlarına gösterilecek destek çok büyük yarar sağlayabilir. İşverenin çalışanına göstereceği destek kişinin endişelerini azaltabilir ve çalışırken de kanserle mücadele güvenini kazanabilir.
Kanser, Vücut Algılaması ve Cinsellik
Kanıt
∙ Kanser tanısının konulması bireyin cinselliğinde önemli etkiler yapabilmektedir.
∙ Kanserli hastanın vücut algılaması ve cinsel sorunlar eşler arasında önemli problemlere yol açabilmektedir. Bu durum sadece kadınlara özgü değildir. Prostat ve testis kanseri olan erkeklerde cinsel ilgi azalabilir.
“Bilgi eksikliği sonucu insanlar kanser sözünü duyunca korkmakta, bazıları hastalığını saklamakta ve bazıları geleneksel tedavi uygulayarak tedavi için geç kalmaktadırlar.“
Göğüs kanseri konusunda inanış ve uygulamaları belirten bir birey;
KÜRESEL SAVUNMA MESAJI
Kanseri konuşmak, efsane haline gelmiş yanlış inanışları, davranışları ve tutumları engeller, insanları erken tanı ve tedaviden alıkoyan korku ve yanlış bilinenlere yönelmelerini önler.
Hükümetler, toplumlar, işverenler, medya kanser konusundaki yanlış algılamaları değiştirmekte rol oynayabilir ve insanlar kanseri önleme ve bakım konusunda kendilerini daha güçlü hissedebilir.
KÜRESEL DÜZEYDE KANSERİ KONUŞMAK
Kanıt
∙Dünya genelinde kanser,sosyal ve ekonomik gelişmeyi tehdit eden bir durumdur. 2030 yılında gelişmekte olan ülkelerde her yıl 21.4 milyon yeni kanser vakası beklenmektedir.
∙ Kanserin ekonomik gelişme ve büyümeye sekte vuracağını bilmekle birlikte bu risk ile baş edilebileceğini ve sağlığa yatırımın mümkün olduğunu bilinmektedir.
∙ 2030 yılında kanserin yıllık maliyetinin 458 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir.
∙ Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kansere sebep olan risk faktörlerine (tütün, alkol, sağlıksız diyet, fiziksel aktivite eksikliği) yönelik yatırımların yılda sadece 2 milyar dolarlık bir maliyetinin olacağının öngörülmektedir.
“ Kanserin ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinin ön şartı, sürdürülebilir kalkınma, ekonomik kalkınma, sürdürülebilir çevre ve sosyal katılım olmak üzere üç boyutludur. Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Küresel Eylem Planı (2013-2020)
KÜRESEL SAVUNMA MESAJI
Kanserin önlenmesi ve erken tanısına yönelik yatırımların maliyeti kanserin sonuçları ile uğraşmaktan çok daha ucuzdur.
Küresel kalkınma çerçevesinde kanser ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) ile ortak paydada buluşmak gelecek kuşaklarda kanserin sosyal ve ekonomik etkilerinin en aza indirgemelerini sağlayacaktır.
YANLIŞ EFSANE 2 KANSERİN BELİRTİLERİ VE BULGULARI YOKTUR
GERÇEK: Birçok kanser türü erken dönemde uyarıcı belirti ve bulgular gösterir ve erken tanı tartışılmaz düzeyde yararlıdır.
BELİRTİ VE BULGULARI TANIMAK GEREKİR
Bireylerin, toplumların, sağlık çalışanlarının ve politika yapıcıların kanserin belirti ve bulgularının farkında olmaları ve öğrenmiş olmaları çok önemlidir.
Kanıt
ERKEN TANI
Erken tanı çok yönlüdür. Kanser farkındalığını artırmaya yönelik stratejiler, belirtiler varken tedaviye erişim ve bunlarla birlikte erken tanıya yönelik iyileştirmeler kanserde
Tedavi sonuçlarını iyileştirmek için en önemli fırsattır.
ERKEN TANIDA EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK
Erken tanı ve tedavide eşitliği sağlamak bir öncelik olmalıdır.
Kanıt Kaynakların sınırlı olduğu durumlarda, bir çok kanser ilerlemiş dönemde tanı almaktadır, çünkü:
KÜRESELSAVUNMAMESAJI
Erken tarama programlarının başarısı kanserin erken dönemde tanınması yoluyla kanser ölümlerindeki azalmanın saptanması ile ölçülebilir.
SAĞLIKÇALIŞANLARININKAPASİTESİNİNGELİŞTİRİLMESİ
Gelişmekte olan birçok ülkede, onkolog, patolog ve diğer uzmanlık dallarında kanser tanısı ve tedavisi konusunda yetişmiş uzmanların sağlanmasında güçlükler bulunmaktadır.
Kanıt
KÜRESELSAVUNMAMESAJI
Kanser erken tanı programlarının başarısı için deneyimli sağlık iş gücünün sağlanması ve desteklenmesi önemlidir.
YANLIŞ EFSANE 3 KANSERLE İLGİLİ YAPABİLECEGİM HİÇBİRŞEY YOK
GERÇEK: Bireysel, toplumsal ve politika düzeyinde yapılabilecek çok şey vardır. Doğru stratejilerle yaygın olan kanser türlerinin üçte biri önlenebilir.SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ GELİŞTİRMEK
İnsanların yaşam biçimleri, yaşadıkları ve çalıştıkları ortam ortamı sağlıklarını ve yaşam kalitelerinietkilemektedir.
KANIT
KÜRESELSAVUNMAMESAJI
Kanseri önlemeye yönelik yaşam boyu devam edecek politika ve programları hayata geçirmek, bireylerin sağlıklı yaşam biçimine uyumlarını desteklemek kanseri önleyecek davranış değişikliklerini oluşturabilir.
SAĞLIKLI İŞYERLERİ
Kanıt
KÜRESEL SAVUNMA MESAJI
Kanserden korunma uzun dönemde küresel düzeyde kanser yükünü azaltmak açısından en maliyet etkin ve sürdürülebilir yöntemdir. Bir ülkede kanserden korunmanın etkin bir şekilde yürütülebilmesi için “Ulusal Kanser Koruma Kontrol planını (UKKP)” uygulamaya sokmak gereklidir. Ulusal kanser kontrol planı, kanıt temelli kaynakları ve uygun politikaları devreye sokarak kanser riskinin azaltmayı hedef almalı, bireyleri sağlıklarını iyileştirmek için sağlıklı yaşam biçimine yönelmelerini güçlendirmelidir.
KANSERLE İLİŞKİLİ ENFEKSİYON RİSKİNİN AZALTILMASI Gelişmekte olan ülkelerde en yaygın ve ortak konulardan biri de kansere yol açan enfeksiyonlardır.
Kanıt
KÜRESEL SAVUNMA MESAJI “güvenilir ve etkin aşı, infeksiyon ilişkili kanserleri önlemektedir. Karaciğer kanserinin Hepatit B aşısı ile, rahim ağzı (serviks) kanserinin ise insan papilloma virus aşısı ile önlenmesi mümkündür. Bu aşılar, kanser kontrol planı çerçevesinde ulusal aşılama programı kapsamına alınmalıdır.
KUVVETLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ
Erken kanser ölümlerinin çoğu, sağlık politikalarında değişiklik yapmaktan ziyade sağlık dışı sektörlerin politikalarında değişiklik yapılması ile önlenebilir.
KANIT
KÜRESEL SAVUNMA MESAJI
Uluslarası platformlarda kabul edilmis kalkınma hedeflerini, tüm kanser kontrol ve tedavi süreçlerini kapsayan ekonomik açıdan güvenilir müdaheleleri kapsayacak sekilde genişletmek, hem saglık sistemlerini güçlendirecek, hem de kalkınma konusunda yaşanan sorunları çözme kapasitemizi arttıracaktır.
2015 sonrası kalkınma hedefleri arasında kanserin ana başlık olması gerektiği konusunda kanserle uğraşan tüm gruplara önemli görev düşmektedir.
YANLIŞ EFSANE 4 KANSER TEDAVİSİNE HAKKIM YOK
GERÇEK: Her insan kanıtlanmış, etkin kanser tedavilerine eşit şekilde erişim hakkına sahiptir.
KANSER TEDAVİSİNE ERİŞİM BİR SOSYAL ADALET KONUSUDUR
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Birçok kanser türünde kanser tedavi sonuçları
Açısından eşitsizlik vardır.
Kanıt
KÜRESELSAVUNMAMESAJI
Kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal, ekonomik ve insan haklarını içine alan bir konudur ve kapsayıcı, eşit gelişmeye önemli bir engeldir. Eşitsizlik derinleşmekte, sosyal ve çevresel faktörler, kanserin yükü bir çok düşük-orta gelir düzeyindeki ülkede dibe vuran halk kesimlerini daha da fakirleştirmekte
veulusal ekonomilerit ehditetmektedir.
KALİTELİ, ETKİN VE ÖDEYEBİLECEKLERİ KANSER HİZMETLERİNE ERİŞİM BÜTÜN İNSANLARINHAKKIDIR.
Bütün insanlar, ayrım yapılmaksızın, gereksinim duydukları sağlık hizmetlerine, güvenilir, ödeyebilecekleri, etkin ilaca ve teknolojiye erişebilmelidir.
“En yüksek sağlık standardına ulaşmak her insanın temel hakkıdır”
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
Kanıt
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) göre, bir hükümetin vatandaşlarının sağlığını geliştirme konusundaki kararlılığının en önemli göstergesi genel sağlık güvencesidir.
KÜRESEL SAVUNMA MESAJI Ulusal kanser kontrol planı kapsamında maliyet-etkin girişimler, birinci basamak sağlık merkezlerinde kanser hakkında bilgi ve eğitime erişim ile erken tanı, karşılanabilir kaliteli sağlık hizmetleri, aşılar ve teknolojiler arasında dengeli dağılmalıdır.
Genel sağlık güvencesini dekapsayan sosyal önlemler, bütün bireyler ve ailelerin sağlık hizmetlerine ve kanserin önlenmesi ve kontrolüne yönelik hizmetlere tam erişiminin güvenceye alınması için esastır.
Adalar Toplum Sağlığı Merkezi
EĞİTİM ŞUBESİ