Heybeliada Senatoryumu satışa çıkıyor

Heybeliada Senatoryumu satışa çıkıyor
Yayınlama: 22.06.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:31
A+
A-

Başbakanlık, Heybeliada Senatortumu, Kabataş Erkek Lisesi, Tıbbiye-i Şahane, Sağlık Bakanlığı ve Hıfzısıhha Enstitüsü’nün de içinde olduğu toplam 16 tarihi yapıyı satmak için harekete geçti…

Heybeliada Senatoryumu satışa çıkıyor

Osmanlı sultanları Abdülmecit ve Abdülhamit dönemlerinde inşa edilen kültür varlıklarının da aralarında bulunduğu çoğunluğu Cumhuriyet döneminin ürünü toplam 16 tarihi yapı satışa çıkarıldı.

Mimarlar Odası satışa tepkili

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Ankara da Sağlık Bakanlığı ve Hıfzısıhha Enstitüsü ile İstanbul da Kabataş Erkek Lisesi, Siyami Ersek Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Tıbbiyeyi Şahane Binası, Heybeliada Sanatoryumu, Rumeli Hisarında bulunan İstanbul Üniversitesi tesislerinin de satış listesinde..

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 24 Mayıs 2018 tarihinde Başbakanlık tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğü ne bir yazı yazıldığını belirterek, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde inşa edilen toplam 16 tarihi yapının satışı için düğmeye basıldığını söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi nde bir konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Candan, “Özellikle kültür varlıklarının satışı ve devri işlemlerine dair çok ciddi düğmeye basılmış durumda. Başbakanlık tarafından kültür varlığı olan 16 yapının satış ve devri için yazısı yazılmış. Başbakanlık tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğü ne 24 Mayıs 2018 tarihinde bir yazı yazılıyor. Türkiye Cumhuriyetinin biriktirdiği önemli yapılar ile Osmanlı nın son döneminde yaptığı binalar, kültür varlıklarının büyük bir bölümü ki hepimiz açısından çok değerli alanlar bunlar. Satış ve devir işlemleri için kültür bakanlığından izin alınmaya çalışılıyor. Belki de izin alındı onu bilemiyoruz. Çok hızlı bir şekilde düğmeye basılmış durumda ikinci tur sürecinde bu binaların satış ve devir işlemlerini yapılması için muhtemelen ihaleler açılacak ” diye konuştu.

İstanbul açısından da büyük bir sıkıntı olduğuna değinen Candan, boğaza nazır kültür varlığı niteliğindeki yapıların devri ve satışı için düğmeye basıldığını dile getirdi. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi nin de konuyla ilgilendiğini kaydeden Candan, satışa çıkarılmak istenen tarihi yapılar arasında Osmanlı hanedanının çocuklarının eğitimi için 1800 lü yıllarda yapılan Kabataş Ticari Meslek Lisesi ile bugün Beyoğlu Anadolu Lisesi adıyla kullanılan 1858 de Sultan Abdülmecit tarafından açılan binanın da bulunduğunu dile getirdi.

Yapımına 1894 te başlanan ve Sultan II. Abdülhamit in doğum gününde, 6 Kasım 1903 tarihinde hizmete açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası ile 1867-1877 yılları arasında Feriye Sarayı olarak tasarlanan, 1908 yılında ise Kabataş Erkek Lisesi adını alarak hizmet vermeyi sürdüren tarihi yapının da satış listesinde olduğunu dile getiren Candan, “Türkiye nin ilk verem hastanesi olan ve 1924 yılında Atatürk ün isteğiyle kurulan Heybeliada Sanatoryumu, Fatih teki Çapa Kız Selçuk Sanat Okulu, Rumeli Hisarı nda İstanbul Üniversitesinin sosyal tesisleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Siyami Ersek Göğüs Hastanesi binaları da bulunuyor” diye konuştu.

Osmanlının mirasçısı ilan edenlerin 1800 li yıllardan bugüne kalan yapıları birer birer satışa çıkarmak için Kültür Bakanlığı ndan izin almaya çalıştığını görüyoruz.  Süre giden yıkımları durdurmak için sürdürdüğümüz mücadele devam ediyor ancak bugün bu satışları durdurmak için Kültür Bakanlığı yetkililerine izin vermemeleri gerektiğine dair çağrımızı yineliyoruz.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.