Türkiye’de deprem riski arttı

Türkiye’de deprem riski arttı
Yayınlama: 20.06.2012
A+
A-
Türkiye’de deprem riski arttı İstanbul’da diri fay hattı yok
20.06.2012
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 7 yıllık çalışma sonrasında güncellenen ‘Türkiye Diri Fay Haritası’ dün kamuoyuna açıklandı.

1992 tarihli haritada Türkiye genelinde tek veya çok segmentli fay sayısı 150 civarındayken son haritada bu sayı 326’ya çıktı. Yeni haritada, Türkiye anakarasında büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek diri fay veya fay segment sayısının da 485 olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin yeni deprem haritası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Yıldız, MTA’nın 1992 yılında çıkardığı ‘Diri Fay Haritası’nın son teknolojik ve bilimsel yenilikler ışığında güncellendiğini aktardı. Yıldız, yeni harita ile diri fayların ve deprem riskinin yüksek olduğu yerlerin tek tek belirlendiğini, ancak ‘deprem şu tarihte olacak’ demenin gerçekçi olmadığını söyledi. Enerji Bakanı, “Güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiye’deki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşıldı. Türkiye anakarasında büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek diri fay veya fay segment sayısı da 485’tir.” dedi. 20 yıllık dönemde yeni fayların oluşmadığını, fakat daha önceki haritalarda tespit edilemeyen veya tespit edilip aktif olduğu anlaşılamayan yeni fayların, son teknolojinin kullanıldığı çalışma ile ortaya konulduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, İstanbul’da yeni bir diri fay hattı tespit edilip edilmediği sorusu üzerine de, İstanbul’un merkezinde, Beyoğlu’nda, Bakırköy’de diri fay hattı bulunmadığı cevabını verdi. Yıldız, “Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz.” değerlendirmesini yaptı. Marmara Denizi’nde yaşanacak bir depremde tsunami de beklenmediğini bildirdi.

Yapılması planlanan nükleer santrallerde deprem riski bulunup bulunmadığı sorusu üzerine de Bakan Yıldız, Mersin-Akkuyu’ya inşa edilecek nükleer santral için deprem riski bulunmadığını anlattı. Akkuyu’nun 125 kilometre uzağından Ecemiş fay hattının geçtiğini hatırlatan Bakan, “Santral 9 şiddetinde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir, Türkiye’nin en sağlam yapısı olacaktır.” şeklinde konuştu. Ermenistan’ın Türkiye sınırında yer alan Metsamor Nükleer Santrali’nin bulunduğu bölgede risk olup olmadığının sorulması üzerine de, buranın depremsellik dışında da tehlikeli olduğu karşılığını verdi.

ANKARA ZAMAN

,
Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.