Büyükada’da toplanan birçok farklı alandaki atıklar dönüştürerek ekonomiye geri kazandırıyor.
Türkiye’de her gün 70 bin ton, kişi başı ise 1,16 kilogram çöp üretiliyor. Üretilen çöpler belediyeler tarafından genellikle gece saatlerinde toplanıyor ve çöp sahalarına götürülüyor.
Çöplerin toplanarak ayrıştırıldığı ve geri dönüşüme kazandırıldığı yerlerden biri de Büyükada Aya Nikola mevkindeki Katı Atık Yönetim yeri. Hakan Karsan ve Muhammed Uygun’un lisanslı bir firma üzerinden ilgilendiği tesise gelen kağıt, demir, alüminyum ve plastik ayrı ayrı ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılıyor.
Haftanın belirli günlerinde toplama araçları ile bölgede biriktirilmiş olan atıklar toplanıyor. Toplanan atıkları, Ayırma Tesisi’nde cinslerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılıyor.
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Diğer bir tanımlamayla herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak tanımlanabilir.
Tabii kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği akıldan çıkarılmamalıdır. Geri dönüşümde amaç; kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir. Kağıt, plastik, cam, çelik, bakır, kurşun, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecek ve kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azalttığı ve bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.