Günübirlikçiler, turistler Adaların tadını çıkartırken, Adalılar evlerine hapsoldu!

Günübirlikçiler, turistler Adaların tadını çıkartırken, Adalılar evlerine hapsoldu!
Yayınlama: 01.07.2023
A+
A-

Dokuz günlük bayramı firsat bilen vatandaşlarımız ulaşımında ücretsiz olmasını fırsat bilip gezmek ve denize girmek için sabahın erken saatlerinden itibaren Adaları doldurdu. Esnaf sevinirken, Adalılar ise bayram tatillerinde kalabalık nedeniyle evlerine hapsolduklarını söyediler….


Hayrettin Kızılkaya: “Böyle kalabalıktan şikayetçiyiz, ekmek, market, et vb birşey kalmıyor, biz yaz kış olarak burdayiz, bize adalarda bir ayrımcılık olması lazım, adalı olarak biz niye bu izdirabi çekelim, bizim bütün gelir giderimiz yaz kış adaya kalıyor ama biz istediğimiz gibi yaşayamıyoruz, deniz bize yok, tür yok, Piknik yok,bizim suçumuz ne anlamıyorum kolay gelsin iyi çalışmalar” dedi.


Başka bir Adalı: Biz adalılar bayram boyunca evden çıkamadık üstelik susuz kaldık marketlerde su kalmadı” dedi.


Bazı Adalı vatandaşlarımız Adalara girişin ücretli olmasını isterken, Adalar’ın Milli Park ilan edilmesini isteyen hemşehrilerimiz var. Tabi bunların olabilmesi için Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 23. Maddesine göre: ‘herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz. ‘ Maddesi uyarınca herkes ülke sınırları içinde istediği bir yere yerleşebilir, seyahat edebilir.” maddesi var.


Bunun çözümü Adaları özel bir statüye sokmak. Bunun içimde TBMM’den kanun çıkarmak gerekiyor. Önceki yıllarda CHP’nin eski milletvekili Mahmut Tanal tarafından TBMM’sine verilen teklif uyarınca Adaları ziyaret edenlerden belediye meclisi tarafından belirlenecek oranda ‘turist vergisi’ alınacaktı. Tanal tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifi, ”Prens Adaları” olarak bilinen Büyükada, Heybeliada, Burgazadası, Kınalıada ve Sedefadası’nın yanı sıra Çanakkale yakınlarında, Ege Denizi’nde bulunan Gökçeada ve Bozcada’yı da kapsıyordu.


Ada sakinleri, change.org’da ‘Adalar’a giriş ücretli olsun’ başlıklı bir kampanya yürütmüştü. Adalar’daki sıkıntıların ayakbastı parasıyla çözüme kavuşacağını savunan bir grup Ada sakini internette imza toplamıştı. Ancak bunların hiç biri Anayasa meddeleri gereği karşılık görmedi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.