Adalar’da yazlıkların çoğu elde kaldı? “Airbnb” ile tutan tutana! “Airbnb”lilere Bakan Ersoy’dan kötü haber!

Adalar’da yazlıkların çoğu elde kaldı? “Airbnb” ile tutan tutana! “Airbnb”lilere Bakan Ersoy’dan kötü haber!
Yayınlama: 01.08.2023
A+
A-

Adaların fay hattına yakın oluşu ve sezonluk (yazlık) evlerin kiralarının yüksek oluşu çoğu evin kiralanamamasına sebep olduğu iddia edilirken, yazlık evlerin boş kalmasının asıl sebebinin, ev kiralamak isteyen vatandaşların Airbnb yöntemiyle evleri kiralama yöntemini tercih etmesinin olduğu belirtiliyor.

Peki Airbnb nedir? Yasal mıdır? Adalar’da çoğu sezonluk kiraya verilen evlerin boş kalmasının nedeni “Airbnb” midir? Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Airbnb yöntemi için ne dedi? Detaylar heberimizde…


İnternette bir çok satılık ve kiralık evlerin ilanlarını yapan siteler var. Bu sitelere baktığımızda, Adalar’da satılık ve kiralık ev ilanlarının çokluğunu görüyoruz. Bu ilanlar azalma eğilimi göstermesi gerekirken günbegün çoğalıyor.


Adaların, bir kısım görüşe göre fay hattına yakın oluşu, bir kısım görüşe göre yüksek enflasyon sebebiyle kiraların aşırı yükselmesi, Adalar’da yazlık evler dediğimiz sezonluk olarak kiraya verilen evlerin çoğunun bu yaz boş kalmasına sebep olduğu belirtiliyor. Diğer bir görüşe göre, çoğu sezonluk evin boş kalmasının sebebinin vatandaşların günlük kiralama yöntemi olan “Airbnb” yöntemi ile kiralama yapması olduğu yönünde.

AİRBNB NEDİR?


Airbnb, kendi adınıza bir hesap oluşturduğunuz bir dijital platform. Evinizde kısa süreli kalan misafirler, kayıtlarını Airbnb üzerinden yaparlar ve kimliklerini sistem üzerinden platforma yüklerler. Gerekli yasal bildirimler bu kayıtlar üzerinden gerçekleştirir. Platform üzerinden elde ettiğiniz gelirin Airbnb vergi sorumluluğu sizdedir. Ayrıca Airbnb ile geçici olarak kiraya verdiğiniz evinizi siz de başka bir ev sahibinden kiralamış olabilirsiniz. Böyle bir durum varsa, kira sözleşmenizde Airbnb ile evinizi kiralamanızı engelleyen bir madde bulunmadığından emin olmanız gerekir. Kısacası suistimale açık çok güvenli olmayan bir uygulama. Vergi sorumluluğu da sizde. Bu yöntemle kiralama yapan çoğu mal sahibinin vergi olayından kaçıp devlete kiralamayı bildirmediği iddia ediliyor. Airbnb’un, 192 ülkede 33 bin şehirde 800 binin üzerinde ekonomik kiralık mekan seçeneği sunması insanları cezbediyor.

BAKAN ERSOY’DAN KÖTÜ HABER


Ancak bu yöntemle kiralama yapanlara Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan kötü haber geldi. Bakan Ersoy ‘Airbnb vergisi’ geliyor” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, evlerini günübirlik olarak kiralayanların da vergi ödeyeceğini söyledi. “Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında günübirlik kullanım diyoruz buna” ifadelerini kullanan Ersoy, “Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.


Ersoy: “Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak. Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında günübirlik kullanım diyoruz buna” diyen Ersoy, “Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.


KONAKLAYANLARI BİLDİRECEKLER


“Ne yapacağız? Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak” diyen Ersoy, “Vergiyi de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırmaları gerekecek. Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli. Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye’de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler” değerlendirmesinde bulundu.


Bu evlerde konaklayan kişilerin düzenli olarak bildirileceğini belirten Ersoy, şu ifadelere yer verdi:
“Ama biz bakın bu günübirlik evlere karşı değiliz sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız. Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bunun da çok talebi var dünyada olduğu gibi bizde de bu talep var ve bu talepten yararlanmamız gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.