65 yaş üstü Adalılara müjde mi, eziyet mi?

65 yaş üstü Adalılara müjde mi, eziyet mi?
Yayınlama: 27.08.2024
A+
A-

İBB tarafından Adalar’da ikamet eden vatandaşlar için dağıtılan Adakart’a sahip olanlar getirilen uygulama ile Adabüs araçlarından ücretsiz olarak faydalanabilecek.

Yine Adalar’da kullanılan Adamini araçları ise ücretsiz kullanıma dahil edilmeyecek.

Konuya dair İETT’den yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “65 yaş üstü Adakart sahibi vatandaşlarımıza müjde! Adakart sahibi 65 yaş üstü Adalı vatandaşlarımız, artık Adabüs araçlarımız ile ücretsiz ulaşım hizmetinden faydalanabilecek”


İstanbul’da 65 yaş üstü vatandaşlarımız toplu taşına araçlarını ücretsiz olarak kullanabiliyor.


Adalar hariç.


Faytonların kaldırılmasından sonra yerine gelen toplu taşımada kullanılan Adabüsler de 65 yaş üstü vatandaşlar ücretsiz olarak seyahat edemiyordu.


Ülke genelinde karar var ama karar Adalar’da geçerli değil.


Akıllara Acaba İETT’de başka işler mi dönüyor?


Öyle ya; Tüm ülkede 65 yaş üstü vatandaşlarımız toplu taşımada ücretsiz seyahat ederken Adalar’da bu haktan yararalanamadılar ve ücretli olarak seyahat ettiler.


Tam 4 sene boyunca Adalar İlçesinde emekliler bu haktan yararlanamadı.


Şimdi ne olduysa 65 yaş üstü vatandaşlarımızda artık bu haktan yararlanacak ancak bir şart var;


Adakart alacaklar.


Emeklilere ayrı bir külfet.


Her sene 435 tl vize ücreti yenilenmesi yapılacak. Emeklinin cebinden Adalar’da para çıkacak ama İstanbul’da tamamen ücretsiz.(Ücretsiz derken bu ücretsiz geçişler emekliye yansıtılmayarak Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılıyor.)


Sizce bu işte bir tuhaflık yok mu?


Hatırlanacağı üzere, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün, elektrikli araçların 15 yıl boyunca İBB şirketi olan Otobüs A.Ş tarafından yapılmasına ilişkin talebi İBB Meclis gündemine gelmiş ancak Otobüs A.Ş yerine İETT’nin taşımacılık işini üstlenmesi uygun bulunmuştu.


Müdürlük talebinde, 6 Şubat 2020 tarihli UKOME kararı çerçevesinde Adalar’da elektrikli araçlarla taşımacılığın 15 yıl süre ile elektrikli araç başına yıllık 1.250 TL bedel ile İBB şirketi olan Otobüs A.Ş.’ye devri istenmişti.


Istanbul otobüs A Ş, (İstanbul Ulaşım Hizmetleri ve Araç Kiralama Anonim Şirketi) ya da önceki adıyla İstanbul Otobüs AŞ, toplu taşımacılık hava taksi, servis, otobüs hizmetleri ve taksiler için çağrı merkezi desteği veren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait iştirak şirketidir.


Ücretsiz seyahat hakkından yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlıkça çıkarılan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği ile belirlenmiş olup, ilgili Yönetmelik 4/3/2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında “Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.’’ denilmekte.


Toplu taşıma işini İETT yaptığına göre;


65 yaş üstü Adalılar bir kamu kuruluşu olan İETT’de İstanbul’da ve ülke genelinde ücretsiz seyahat edip Adalar’da neden bu haktan yararlanamadı?


65 yaş üstü Adalılardan neden Adalar’da ulaşımda ücret alındı? Neden para alınmaya devam ediliyor? (Adakart şartı)

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. insaf dedi ki:

    Oldu olacak 65 yaş üstü herşeyi bedava tüketsin,herşeyi biz üretken gençler yapalım.Yılda 435 lira Ayda 40 liradan daha az.Emekliler gibi yan gelip yatmayan Ülkeye faydası olan öğrenciler bile ayda 250tl ödeyebiliyorsa emekliler de kahvede birgün 3 çay az söylesinler 40tl çıkarsınlar hayret birşey daha ne kadar abartmanın dozunu arttıracaksınız acaba?Durun durun biliyorum her emekliye 4 tane genç hizmetkar köle nasıl fikir? Zaten helal yollardan emekli olmadı çoğunluğu ortalık 40 yaşında emekli olan torpillilerden geçilmiyor birde adakart şartı olmasa o adabüslere işi gücü olan üretken vatandaşlar binemez,hepsi paso beleş diye otobüse binen aylak emeklilerle dolar.Zaten mustafa kemal devrine ihanet edip,ülkesini ve kendisini hiç geliştirmeyip herşeyi bize yığan ülkenin kaynaklarını sömüren bu tembel yaşlı nesile niye bir emeklilik borcumuz varmış ki?Onların maaşlarını biz ödüyoruz.Zaten yakında da emekli aylıklarını kesintiye bşlayacaklar yoksa ülke batacak bunların lüksüne para yetişrimekten.Yaşlıperestliğe hayır.