Adalar’da deprem tatbikatı

Adalar’da deprem tatbikatı
Yayınlama: 22.09.2024
A+
A-

Turkcell, Adalar’da olası bir İstanbul depremine hazırlıklı olmak için tam gün süren kapsamlı bir tatbikat düzenledi.


Kahramanmaraş’ta meydana gelen çifte depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları için en kritik ilk 72 saatte ciddi iletişim sorunları yaşannış, bölgede bulunan baz istasyonlarının neredeyse yüzde 30’unun ilk etapta tamamen devre dışı kalması, elektriğin kesilmesi ve fiber hatlarının kopması telefon ve internet bağlantılarında günlerce devam eden kesintilere yol açtmıştı


Depremin ardından mobil iletişim çökmüş, buna neden olarak da baz istasyonlarının çoğunun binalarda olması ve bunların da çökmesi, yakıt sorunu, elektriğin kesilmesi gibi nedenler gösterilmişti. Türkiye’deki fiber altyapının yetersizliği kadar, GSM operatörlerinin bir afet senaryosunun olmaması, yatırım yapma konusunda da geri kalmaları, AFAD’ın yaşanacak bir deprem felaketine karşı GSM operatörleriyle bir planının olmadığı konuşulmuştu.

Adalar’da deprem tatbikatı

Bu kapsamda Adalar’da deprem tatbikatı düzenlendi. Kınalıada’da Tören Alanına kurulan baz istasyonuyla tatbikat yapan yetkililer, olası bir İstanbul depremine karşı bugünden hazırlıklı olmak üzere İstanbul Deprem Tatbikatı’nı hayata geçirdi

Adalar'da deprem tatbikatı


İstanbul Deprem Tatbikatı için ulusal ve uluslararası kuruluşların deprem senaryolarından faydalanarak, bu çerçevede merkez üssü Marmara Denizi olan 7.7 büyüklüğündeki bir deprem senaryosu kurgulanıp, bir çok farklı acil durum uygulamasının tek bir tatbikatta ilk kez bir araya getirildiği, tam gün süren tatbikatla, deprem konusunda farkındalık ve bilinç seviyesini yüksekte tutulması, kurum içerisindeki afet ve acil durum kültürünün yaşatılması hedeflendiği bildirildi.


Turkcell, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) konuyla ilgili talebinin ardından acil çağrılarda kişilerin konum verilerinin erişilir hale getirilmesi kapsamında 81 ilde entegrasyon sistemini tasarlayarak, kısa sürede devreye soktu.


Sistem sayesinde sağlık ekipleri, yardım bekleyen vatandaştan adres tarifi almayacak. Cep telefonundan 112 Acil’i arayan kişinin koordinatları bir veri tabanına kaydedilecek ve ilgili birimler tarafından konum tespiti yapılarak en yakındaki ambulans o noktaya yönlendirilecek. Sistem, diğer operatörlerin çekmediği bölgelerde o operatörlerin abonelerinin, SIM kartı olmayan kullanıcıların ve Turkcell şebekesinde ”roaming” yapan yabancı operatör abonelerinin de acil aramalarını kapsıyor. Tüm 112 Acil aramalarında kullanıcı ayrımı yapılmadan konum belirleme hizmeti veriliyor.

Adalar'da deprem tatbikatı

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.