Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı

Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı
Yayınlama: 25.10.2024
Düzenleme: 25.10.2024 17:49
A+
A-

Adalar Belediyesi, birçok alandaki görev ve hizmetlerine ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile protokol imzaladı. 118 çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ederken imzalanan bu protokol, çalışanlar arasında kaygı yarattı.


17.10.2024 tarihli protokole göre İBB, Adalar ilçesindeki Park, Bahçe ve Yeşil Alan Hizmetleri, Yol Bakım ve Onarım Hizmetleri, Atık Yönetimi Hizmetleri, Zabıta Hizmetleri, Veterinerlik Hizmetleri, Afet Yönetimine İlişkin Hizmetler ile Deniz Hizmetlerini 1 yıl süreyle Adalar Belediyesi’nden devraldı. İmar Planına ilişkin yükümlülükler de protokolde yer aldı.


Protokol, çalışanların haklarını nasıl etkileyecek? Adalar Belediyesi çalışanları aynı işi yapan İBB çalışanları ile aynı şartlarda çalışabilecek mi? İşçi sağlığı ve güvenliği, sosyal haklar ve ücretler konusunda eşitlik sağlanmasının önü açılabilecek mi? Yoksa var sorunlara yenileri mi eklenecek?


Zira, Adalar ilçesinde bir süredir devam eden TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı ve uzlaşmazlık tutanağı tutuldu. Grev kararı almaya hazırlanan işçiler, anayasal haklarını kullanırken bu protokolün sonuçları konusunda endişeli.

Artık bu karar ve protokelden sonra resmen Adalar Belediyesi tam anlamıyla konkardoto ilan etmiştir. İşçilerin haklarını ödeyemeyen bir belediye başkanı belediyenin diğer işçileri olan kamu işçilerine Yüzbin civarında maaşı tıkır tıkır ödemektedir. Görünen o ki kamu işçisine bu paraları sus payı olarak vermektedir. Zira kamu işçisine var da 118 belediye işçisine yokmu? Zaten tüm işleri belediye işçileri yaparken kamu işçileri inanılmaz kullanılmayan yıllık izin paraları, mesailer ve ek işlerle saltanat sürerken diğer işçilerini yokluğa mahkum ediyor.

Belediye olarak hiçbir hizmeti yerine getirmeyecek isen gelirlerini neden devretmiyorsun, vatandaştan gelir ve harçları toplayıp hizmeti İBB’ye yaptıracaksan gelirleri ne yapacaksın? Zira tüm giderlerin bu protokolle 16 milyon İstanbul’un kasasından harcanacak. Sen Ada halkından topladığın vergileri basın yayın yolu ile yemek, toplantı parti işleri temsil giderlerine harcama gösterip içini boşaltacaksın. Bu kadar basit bir akla hala ada halkı sessiz kalabiliyorsa ne diyelim? Hiçbir demokratik düşüncesini yaptıramayan eylem ve grevi de belediye işçisine bırakırsan daha çok şey başına gelir ey ada halkı. Çöplük içinde yaşamaya, altındaki aracını, yolunu gaspettirmeye, sokağını süpürmeye artık İBB yi ararsın.

Adalar Belediyesi ile İBB arasında yapılan protokol göre;

İBB’NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Bakım, onarım ve yenileme taleplerine ihtiyaç duyulduğu takdirde belirlenecek bir takvim içerisinde İBB’nin ilgili müdürlükleri tarafından bakım, onarım ve yenileme işlerini yapacaktır.

İBB’nin yükümlülükleri kendi maddi olanakları ile sınırlıdır.

Park Bahçe ve Yeşil Alanlara İlişkin Yükümlülükler;

Adalar Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yer alan park bahçeler ve yeşil alanların İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından bakım-onarım ve yenileme çalışmalarının yapılması işlerini kapsar.


BU KAPSAMDA ADALAR BELEDİYESİ MAHALLİNDE YAPILACAK İŞLER;


Adalar İlçesi’nde bulunan tüm park ve bahçelerin peyzaj çalışması, park ve bahçelerin bakımları, park mobilyalarının ve aydınlatma mobilyalarının bakımı, onarım ve ihtiyaç halinde yenilenmesi ile park ve bahçelere ilişkin aydınlatma ve sulama sistemlerinin temini, iyileştirilmesi, yenilenmesidir.

Sokak kaldırımlarındaki ot biçme ve sokaklardaki ağaç budama hizmetlerinin yerine getirilmesi ile bu hizmetlere ilişkin araç-gereç ve personel teminin sağlanmasıdır.

Tören alanlarında ve Atatürk büstlerinin bulunduğu yeşil alanların bakım ve onarımıdır.


ZABITA HİZMETLERİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER;


Adalar Belediyesinin IBB Zabıta birimlerinden destek talebi olduğu zaman ilgili Zabıta Şube Müdürlüğü tarafından hizmet ivedilikle ve ekiplerin uygunluk durumuna göre değerlendirilecek olup Adalar Belediyesiyle müşterek (işgaliyelere müdahale, yıkım, denetim vb.) belirlenecek konularda belirli bir takvim içerisinde veya günübirlik planlamalarda IBB Zabıta birimlerinin iş planını etkilemeyecek şekilde saha çalışmalarına gerekli destek sağlanacaktır.

Adalar İlçesi’nde Adalar Belediyesi tarafindan yerine getirilen Zabıta Müdürlüğü uhdesindeki kamu hizmetleri için gerek duyulan başta zabıta ekip aracı olmak üzere her gereç ve teçhizat İBB maddi olanakları kapsamında IBB tarafindan türlü araç karşılanacaktır.


Atık Yönetimine İlişkin Hizmetler;


İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca Adalar İlçesinde yürütülecek atık yönetim hizmetlerinin sürdürülebilir olması, mevcut hizmet yapılanmasının anakaradan bağımız hizmet birimi olarak tanımlanması ve bu faaliyetlerin yüklenici tarafından Adalar Belediyesi mahallindeki tüm alanlarda yürütülmesi için ihtiyaç duyulan personel, makine, ekipman ve hizmet ihtiyaçları temin edecektir.

Protokol kapsamında IBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetim Müdürlüğü’nün mevcut yüklenicisi olan İBB’nin iştirak şirketi ISTAÇ A.Ş aracılığıyla Adalar İlçesinde yapılacak/yürütülecek olan işler:
Evsel atıklar: Haneler, Kurumlar, İşletmelerden toplanarak anakaraya taşınması hizmeti periyodik olarak sağlanacaktır.

Ambalaj atıkları: Haneler, Kurumlar ve İşletmelerden toplanarak anakaraya taşınması hizmeti periyodik olarak sağlanacaktır.

Organik Atıklar: Gıda Atığı Üreten İşletmelerden toplanarak anakaraya taşınması hizmeti periyodik olarak sağlanacaktır.İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürlüğü tarafından İlçe Belediyelerine yönelik hazırlanan 08.07.2024 tarihli 2024/747 sayılı meclis kararının Adalar Belediyesi’yle de yapılmasıdır.

Yapılacak tüm çalışmalarda IBB tarafından Adalar Belediyesi’ne gerekli ve yeterli personel desteği ile araç gereç ve ekipman desteği sağlanacaktır.


Afet Yönetimi ve Afetlere Hazırlığa İlişkin Yükümlülükler;


Adalar İlçesinin afet hazırlık süreçlerinde (afet planlama, tatbikat, afet farkındalık eğitimleri) Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Adalar Belediyesine teknik ekipler ve eğitmenler tarafından destek sağlanacak; afet ve acil durumlara müdahale süreçlerinde etkin koordinasyon için iletişim protokolleri oluşturulacaktır.


Deniz Araçlarına Yakıt ve Bakım Desteğine İlişkin Yükümlülükler;


İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nün 13.05.2024 tarihli 459 sayılı meclis kararı Adalar Belediyesi ve İBB arasında Adalar Belediyesi uhdesindeki deniz araçlarının yıllık bakım onarımları için gerekli malzemeler akaryakıt ve yağ ihtiyacının karşılanması protokolü bir yıllık süreci kapsamaktadır. Bu protokol tarafların mutabakatıyla her yıl yenilenerek devam etmektedir.

Kara Araçlarına Yakıt Desteğine İlişkin Yükümlülükler;


IBB Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Adalar Belediyesi’nin ilçe genelinde kullandığı hizmet araçları ve iş makinelerinde kullanılmak üzere 200 bin litre akaryakıt ve 2000 litre adblue ve 4000 litre akaryakıt yağ ihtiyacının karşılanmasıdır.


ADALAR BELEDİYESİ’NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ


Adalar Belediyesi protokol konusu Park Bahçe ve Yeşil Alan Hizmetlerinden, Yol Bakım ve Onarım Hizmetlerinden, Veterinerlik Hizmetlerinden, Atık Yönetim Hizmetlerinden, Zabıta Hizmetlerinden, Afet Yönetimine İlişkin Hizmetlerden, Deniz Hizmetlerinden oluşabilecek arıza ve ihtiyaçları gecikmeksizin IBB’ ye bildirecektir. İBB tarafından verilecek hizmetlerin yerine getirilmesinde her türlü desteği ve kolaylığı sağlayacaktır.

Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı Adalar Belediyesi greve gidiyor? TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. cahil köylü dedi ki:

    Adalar ilçesi İBB’nin şubesi olmuş. Ercan bey de tenzili rütbe ile Başkanlıktan şube müdürlüğüne atanmıştır. Bu durumda İBB’deki tüm müdürler hiyerarşik olarak Ercan beyin üzerinde demektir. Adalar seçmeni kendisini temsil edip haklarını korusun diye seçtiği Belediye Başkanının tüm yetkilerini İBB’ye teslim edip müdürlüğe terfi(!) eden Ercan beye bunun hesabını soracaktır.