Adalar’da çevre hizmetleri kapsamında İBB Atık Yönetim Müdürlüğü ve İSTAÇ, Adalar kent temizlik ekipleri, Yol Bakım Daire Başkanlığı Makina İkmal Müdürlüğünün destekleriyle sokak ve caddelerde bahçe atıklarını toplanıp, mekanik yıkama ve süpürme çalışmaları da kesintisiz sürdürüyor
DOĞAYA KAZANDIRILMASI GEREKİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşların bahçelerinden, kurumlarında sokak ve caddelerdeki ağaçların budama sonucu ortaya çıkan atıkları toplamaya başladı. Nisan ayına kadar toplanacak olan atıklar komposta dönüştürülerek doğaya kazandırılması gerekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), budama döneminde mahallelerdeki atıkları toplayarak hem çevre temizliğini koruması hem de bu atıkların tekrar doğaya dönmesini sağlamalı. Çevre ve görüntü kirliliğine sebep olmaması için yaz ve kış dönemlerinde plan dahilinde Adaların birçok mahallesinden toplanan budama atıkları, çöpe değil toprağa kazandırılması gerekiyor.
Atıkların toplanmasının belli bir dönemde yapılmasının nedeni de vatandaşların özellikle Kasım-Mart döneminde budama yapmalarını sağlamak. Çünkü budama mevsimi dışında yapılan budamalar, kesilen dalın gövdede bıraktığı yaranın kapatılması zorlaşacağından böcek ve mantar enfeksiyonuna yol açarak ağaca zarar veriyor. Bu nedenle iklim koşullarına uygun olarak belirlenen tarihlerde budama işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Toplanan atıklar kompost haline getirilerek tekrar doğaya kazandırılması önemli. İBB bunu yapıyor mu bilmiyoruz ama yapmıyorsa bundan sonra atıklar kompost haline getirilerek tekrar doğaya kazandırılması önem arz ediyor.
Bitki atıkları, köken olarak canlı olan bitki kalıntılarıdır. Farklı bir deyişle açıklamak gerekirse, toprağa verim sağlayacak olan ve kökeninde bulunan yararlı mikroorganizmaların canlı olduğu atık türüdür. Bitki atıkları, toprağa yeniden verim sağlayan, gübre olarak kullanılabilen ve zararlı olan kısımları toprak tarafından dışarı atılan atıklardır.
Bitki atıklarını kompast tesislerine satarak değerlendirmek mümkündür. Kompast tesislerinde bitki atıklarını ayrıştırmak ve çeşitlerine göre ayırmak mümkündür. Bu sayede hangi bitki atığının hangi gübre çeşidinde kullanılabileceğine karar verilebilmektedir. Kompost işlemi, başka bir deyişle atığın tekrar toprak haline gelmesi anlamına da gelmektedir. Bu işlem için oksijenden faydalanıldığı gibi, sudan da faydalanılır.
Bazı kompast işlemlerinde atık çeşitleri ayrıştırılmadan yararlı bileşenlerine göre birleştirme işlemi de yapılabilmektedir. Doğada ölü halde bulunan bitki atıkları kompast işlemiyle tekrar canlandırılır ve toprağın verimli olmasını sağlayacak şekilde tarım işlerinde kullanılır.
Bitki atıkları ya da organik atıkların kompast haline getirilmesi aşama aşama yapılan bir işlemdir. Ülkemizde bu işle ilgilenen ve bitki atıklarını geri dönüşümle tarıma kazandıran kuruluşlar bulunmaktadır.
Bu kişi ya da kuruluşlar, bitkisel kökenli atıkları toplayarak, geri dönüşüm tesislerine götürür. Toplanan atıklardan ne yapılmak isteniyorsa, bu isteğe göre ayrıştırma ya da karıştırma işlemi yapılmaktadır. Bu aşamalar sonrası kompast denilen toprak benzeri bir karışım elde edilir ve elde edilen bu madde, kimyasal ya da yapay gübreden çok daha kaliteli bir içeriğe sahiptir.