Adalar’da Araç Kaosu Dinmiyor: Yasaklar Kişiye Özel Mi Uygulanıyor?

Adalar’da Araç Kaosu Dinmiyor: Yasaklar Kişiye Özel Mi Uygulanıyor?
Yayınlama: 11.10.2025
Düzenleme: 11.10.2025 12:41
A+
A-

İstanbul’un gözbebeği Adalar, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararlarıyla getirilen araç yasaklarına rağmen, bitmek bilmeyen bir araç ve denetim sorunuyla boğuşuyor. Özellikle Büyükada’da yaya öncelikli olması gereken meydan ve caddelerde yaşanan başıboşluk, “Yasaklar herkese eşit uygulanmıyor” eleştirilerini de beraberinde getiriyor.

Adalar’da yaşayan vatandaşların ve ziyaretçilerin tepkisini çeken son olay, Büyükada’nın en merkezi noktalarından biri olan Saat Meydanı’nda yaşandı. Araç trafiğine tamamen kapalı olması gereken meydana, bir araç tarafından iki kişi bırakılıp gidilmesi kameralara yansıdı. Yaya bölgesinin ortasında park halinde duran bu araç, denetimlerin ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

“Korsan” Akülü Araçlar Tam Gaz Devam Ediyor

Adalar’daki bir diğer kanayan yara ise “korsan” olarak tabir edilen ve sayıları her geçen gün artan akülü araçlar. UKOME kararlarıyla kullanım alanları ve sayıları kısıtlanmış olmasına rağmen, bu araçların sabah akşam denetimlerin zayıflamasıyla caddelerde serbestçe dolaştığı görülüyor. Bu durum hem yaya güvenliğini tehlikeye atıyor hem de Adalar’ın sakin dokusuna zarar veriyor.

Belediyeye “Çifte Standart” Eleştirisi

Adalar Belediyesi’nin “akülü araçları topluyoruz” yönündeki açıklamaları ve zaman zaman yaptığı uygulamalar ise vatandaşlar tarafından “göstermelik” olarak nitelendiriliyor. Yaygın olan eleştirilere göre, belediye ekipleri denetimlerde çifte standart uyguluyor; sadece “işine gelen” veya hedef gösterilen kişilerin araçlarını toplarken, birçok yasa dışı araca göz yumuyor. Bu durum, Adalar’da yaşayanlar arasında adaletsizlik hissini derinleştiriyor ve “UKOME kararları neden herkese eşit uygulanmıyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

Adalar sakinleri, adaların huzurunu ve güvenliğini tehdit eden bu kuralsızlığa karşı yetkililerden kalıcı, adil ve kararlı bir çözüm bekliyor. Kişiye veya duruma göre değişmeyen, herkes için eşit işleyen bir denetim mekanizmasının bir an önce hayata geçirilmesi talep ediliyor.

Ada sakinlerine göre bu olay, buzdağının sadece görünen yüzü. Belediyeye ait diğer hizmet araçlarının da mesaileri bittiğinde belirlenmiş atölye veya garaj alanlarına çekilmek yerine, adanın çeşitli sokak ve meydanlarına bırakıldığı iddia ediliyor. Bu durum hem görüntü kirliliğine yol açıyor hem de Adalar’ın ruhuna aykırı bir işgale neden oluyor.

“Çocuğun Bisikletine Ceza Var, Kamu Aracına İmtiyaz Mı Var?”

Tepkilerin odağındaki bir diğer önemli konu ise denetimlerde uygulandığı iddia edilen çifte standart. Adalı bir vatandaş, “Burada adanın kendi çocuklarına bisiklet kullandıkları için zaman zaman ceza kesiliyor, kurallar hatırlatılıyor. Ancak koskoca bir resmi hizmet aracı, adanın en işlek meydanını otopark gibi kullanabiliyor ve buna kimse ses çıkarmıyor. Bu nasıl bir adalet? Kurallar sadece vatandaş için mi var?” sözleriyle isyanını özetledi.

Adalar genelinde denetimlerin yetersizliğinden şikayet eden vatandaşlar, özellikle Büyükada’da kuralların sistematik olarak ihlal edildiğini ve yetkililerin bu duruma göz yumduğunu savunuyor.

Yetkililere Çağrı: “Adalar’ın Kimliğine Sahip Çıkın!”

Ada halkı ve Adalar’ı evi gibi benimseyen ziyaretçiler, yetkililerden acil çözüm bekliyor. Kamu hizmeti veren tüm araçların, görevleri tamamlandığında halka açık alanlardan çekilerek kendilerine tahsis edilmiş garajlara park edilmesi talep ediliyor. Denetimlerin herkese eşit ve adil bir şekilde uygulanması ve Adalar’ın o eşsiz dokusunu bozan bu tür keyfi uygulamalara derhal son verilmesi, ortak beklenti olarak öne çıkıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.