“Mızrak çuvala sığmaz” VATANDAŞ SORUYOR?

“Mızrak çuvala sığmaz” VATANDAŞ SORUYOR?
Yayınlama: 30.07.2013
Düzenleme: 19.08.2013 11:15
A+
A-

[flgallery id=104 /]

 

ADALAR BELEDİYESİ’NDE NELER OLUYOR?

 

 

“Mızrak çuvala sığmaz”

 

Adalar İlçesi’ndeki sorumsuz ve kanunsuz imar uygulamaları duyarlı vatandaşlarda rahatsızlık yaratıyor.

Adalar Belediye Başkanlığı’nın internet sayfasından alınan bilgilere göre; 2009 yılında 24 adet, 2010 yılında 34 adet, 2011 yılında 61 adet Yapı Tatil Tutanağı tanzim edilmesiyle yıllarla birlikte Yapı Tatil Tutanağı sayısının katlanarak artmasının yanında 2012 yılında Basit Onarım İzninin 145 adet olması dikkatlerden kaçmamaktadır.

Bu meyanda bilgisine baş vurduğumuz Hukukçular durumun sanıldığından da vahim olduğunu, Basit Onarım İzni verilen binalarda yapılan uygulamaların bakım onarım kapsamını aşarak esaslı onarım kapsamına girdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü’nce tespit edilerek yapılan işlemlerin durdurulması ve konunun esaslı onarım kapsamında değerlendirilmesi Adalar Belediye Başkanlığı’ndan istendiğini bildirdiler. Kendilerinin de zaman zaman Bilirkişilik müessesi yaptıklarının altını çizerek, 21.7.1983 tarih ve 2863 sayılı Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9.maddesinde “Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında, her çeşit inşai ve fiziki müdahalede bulunmak, bunları yeniden kullanıma açmak veya kullanımlarını değiştirmek yasaktır. Onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılır.” Olarak tanımlandığı, izinsiz müdahale ve kullanma yasağı hükme bağlı olduğundan her parsel bazında yasal işlem sonuçlarının alınmaya başladığını konunun Büyükşehir, İ.E.T.T. ve Mülkiye Başmüfettişleri ile Cumhuriyet Savcılarınca yürütüldüğünü ifade ettiler. 26.9.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 184. Maddesinde yer alan 184. maddesi ile imar kirliliğine neden olma suçu ilk kez ceza sistemine girmiştir. Bugüne kadar ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılar hakkında idari para cezası, mühürleme ve yıkım gibi müeyyide bulunmakta idi. Bu müeyyidelerin yetersiz kalması neticesinde daha etkin bir yol olarak hürriyeti bağlayıcı ceza sistemi getirilmiştir. Üstelik kaçak yapıyı yapanın dışında bu işlerin denetimini yapacak makamlara da cezai müeyyide öngörülmektedir. Ve birinci fıkraya Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hüküm getirilmiştir. Dava safhatının ise İmar kirliliğine neden olma suçu ile “Yaptıran”a terfi ettiğini, suçun sabitliği kesinleştiğinden Adli Tatili müteakip denetleme zafiyetinin cezalandırılacağını vurguladılar.

Vatandaşlar soruyor?

1 – Büyükada Kumsal sokak 6 numaradaki hakkında su basmanı yüksek olduğundan rapor tutulan Yapı Kullanma Belgesi alması imkansız bina ne zaman yıkılacak? Encümen yıkım kararı neden almıyorsunuz? Büyükada sorumlu mimarı, İmar Müdürü, Başkan Yardımcısı, Belediye Başkanı’nın yıkım kararı için işlem yapmaması ile Belediye Encümeni’nin yıkım kararı almaması suç değil midir? İnşaatın elektrik, su ve doğalgazı ne zaman kesilecek? İskan alamaz binaya iskan aşamasındadır gibi yanlış yazılar yazılmış mıdır? Bu durumu Kaymakam Bey biliyor mu? Kaymakamlık’tan bir müdürlüğün kaçak binaya taşınacağı iddiaları doğru mu?

2-Büyükada ön kapısı Kumsal sokak 64/1 ve arka kapısı Deniz Kulübü sokak 15/1 numaradaki 223 ada, 37 parsele dükkan yapılması için  22.11.2011 tarih ve 480 sayılı Encümen kararı  ile geçici yapı yapılması kararı oybirliği ile alındı mı? Encümen Üyeleri Ali TOKDEMİR, Raffi Hermon ARAKS, Ahmet DOĞAN ve Sumru SÜSLÜ bu kararı imzaladı mı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca 2 şubat 2012 tarihinde gönderilen yazıda “uygulanmasına göz yumularak, ticari maksatlı meşrubat ve alkollü içecek deposu inşa edildiği, aynı zamanda söz konusu yapının SİT alanında kaldığı, bu münasebetle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı olacak şekilde ve ilgili Kuruldan izin alınmaksızın inşa edilmesine göz yumulduğu” ile “ İmar Müdürlüğünüzün imar mevzuatına aykırı olan kısmın yıkımından imtina ettiği” yazmakta mıdır? Aynı yer için İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nin 2012/614 esas ile 2012/2866 sayılı kararında “37 parsel üzerinde geçici yapı izni verilmesine dair dava konusu Encümen Kararı’nda hukuka uyarlık bulunmamıştır” ve “Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline” oy birliği ile karar vermiş midir? Dükkan neden yıkılmamıştır? Encümen Üyeleri Ali TOKDEMİR, Raffi Hermon ARAKS, Ahmet DOĞAN ve Sumru SÜSLÜ’ye herhangi bir yasal işlem neden yapılmamıştır?

3- Büyükada Çınar Meydanı 9 numaradaki 39 ada, 7 parseldeki 4047 sayılı karar ile tescillenen eski eser ve 05.04.2012 tarihli Onarım Ön İzin Belgesi alan bina, şikayetler hat safhaya ulaşınca Yapı Tatil Tutanağı tanzim edildiği 27.07.2012 tarihinde kadar neden denetlenmemiştir? Mal sahibi 30 gün içerisinde neden kaçak inşai faaliyetleri düzelttirilmemiştir? Eski eser bina ile ilgili 3 adet Encümen kararı alınmış mıdır? Üçüncü olan 11.09.2012 tarih ve 815 sayılı Encümen toplantısına Belediye Başkanı Mustafa FARSAKOĞLU  katılmış, kararı imzalamış ancak gene yıkım kararı neden vermemiştir? AYEDAŞ’ın kaçak binaya taşınacağı iddiaları doğru mu?

4- Büyükada ön kapısı Gülistan sokak 61, arka kapısı Altınordu sokak 7 numara olan kaçak bina hakkında kaç defa Yapı Tatil Tutanağı tanzim edilmiştir? Belediye Encümeni kaçak binaya yıkım kararı vermiş midir? Yıkım kararı verilmiş ise neden uygulanmamıştır? Encümen yıkım kararı vermemiş ise ne gerekçe ile vermemiştir? Kaçak binada kaçak süpermarket iznini kimler vermiştir? Kaçak süpermarket izni verenler hakkında yapılan yasal işlem nedir? Kaçak binada kaçak otel iznini kimler vermiştir? Kaçak otel izni verenler hakkında yapılan yasal işlem nedir?

5- Büyükada ön kapısı Kumsal sokak 66, arka kapısı Deniz Kulübü sokak 17 numaradaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Adalar İtfaiyesi Büyükada Amirliği garajının önüne “İtfaiyekondu” yapılmış mıdır? İtfaiyekondu’ya yasal işlem yapmayan Büyükada sorumlu mimarı, İmar Müdürü, Başkan Yardımcısı, Belediye Başkanı, Encümen üyeleri hakkında yasal işlem yapılmış mıdır?

Diğer yandan bazı yöneticiler gazetemizi arayarak, Mülkiye Müfettişi Necati KÜÇÜKDUMLU’nun raporunda belirttiği eksiklerden daha ileri gidildiğini ifade ederek, Müfettiş raporunu köşe bucak saklayan belediyecilerin koca kaçak inşaatları nereye saklayacaklarını merak ettiklerini söylediler ve durumu “mızrak çuvala sığmaz” ile açıkladılar.

 

ADAGAZETESİ    Büyükada Özel Haber.

 

VATANDAŞ SORUYOR?

Sedefadası Özel Haber

Heybeliada Özel Haber

Kaşıkadası Özel Haber

Burgazadası Özel Haber

Yassıada ve Sivriada Özel Haber

Kınalıada Özel Haber   AYRINTILAR GELİYOR!!!

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.