Adalar Belediyesi’nden Terrace LİDO’ya tehdit gibi yazı!

Adalar Belediyesi’nden Terrace LİDO’ya tehdit gibi yazı!
Yayınlama: 13.07.2023
Düzenleme: 13.07.2023 16:14
A+
A-

Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Büyükada’daki Terrace LİDO yönetimine ve bina sakinlerine, ilgili kurul kararı gereği 10 gün içerisinde tüm alt yapı hizmetlerinin belediye tarafından kesileceğini belirten bir yazı gönderdi.


Terrace LİDO, İnanlar şirketi sahibi Serdar İnan tarafından Büyükada’da yapılan bir bina. İnşaat aşamasında imara uygun olmayan eklentileriyle ada gündemini meşgul etmiş, ulusal ve yerel basına konu olmuştu.


Yanındaki komşu parsel tarafından dava edilen Terrace LİDO binasının inşaat ruhsatı mahkemeye taşınmış, İstanbul 4.İdare Mahkemesi’nce inşaat ruhsatı iptal edilmiş ve iptal kararı Danıştay tarafından da onaylanmıştı. Zamanında konuyu mahkemeye taşıyıp inşaat ruhsatını iptal ettiren komşu parsel sahibiyle görüştüğümüzde, kendisinin o zamanlar yan parseldeki (Terrace LİDO) inşaatı yapan İNANLAR Şirketinin sahibi Serdar İnan ile itilaflı olduğunu, daha sonra inşaat sahibinin yurt dışına gittiğini, mahkemenin iptal kararı sebebiyle kaçak duruma düşen inşaatın daire sahiplerinin 2018 yılında çıkan af kanunundan yararlanarak yapı kayıt belgesi aldıklarını, kendisinin de konuyu kapattığını, bu binada oturan mal sahiplerinin komşusu olduğunu, Adalar Belediyesinin bu konuyu kullanarak binanın üstüne gitmesinin ve adının bu konuyla anılmasının kendisini üzdüğünü belirtti.


Her ne kadar SİT alanı, Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne (ÖÇKB) sokulan Adalarımızda, Yapı Kayıt Belgesi kabul edilmiyorsa da devlet adada bir çok kişiye Yapı Kayıt Belgesi verdi. Ancak Yapı Kayıt Belgeleri ilgili idare veya mahkemelere sunulduğunda kabul edilmiyor ve belgenin özel kanunlara tabi olan alanlarda geçerli olmadığı belirtiliyor.


Mahkeme kararı ile inşaat ruhsatı iptal edilen Terrace LİDO, 2018 yılında çıkan af kanunundan yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi almış. Öncelikle binanın Yapı Kayıt Belgesi alması binayı ruhsatlı duruma sokmuyor, para cezaları ve yıkımı önlüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Yapı Kayıt Belgesi iptal edilmediği sürece LİDO’da yıkım yapılamıyor. Örnek vermek gerekirse, Heybeliada Çam Limanı’nda bir işletmenin imara aykırı yerleri için aldığı Yapı Kayıt Belgesi, bakanlık tarafından iptal edildikten sonra yer yıkılabilmişti.


Peki Adalar Belediyesi Yapı Kayıt Belgesi olan Terrace LİDO’ya neden yapı kayıt belgesini bakanlıktan iptal ettirmeden 10 gün içinde alt yapı hizmetlerini keseceğim diyor, yıkacağını ima ediyor?


İma ediyor diyorum çünkü gönderilen yazıda yıkım kararı yok! Yıkım kararı olması için önce encümen kararı, Yapı Tadil Tutanağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı, Yapı Kayıt Belgesinin iptali, Koruma Kurulu yıkım kararı gerekiyor.


Bunların hangisi var?


Hiç biri…


Adalar Belediyesi neye dayanarak bu yazıyı yolluyor?


İlgili koruma Kurulu kararı gereğine göre bu yazıyı yolluyor…


İlgili koruma Kurulu kararında ne diyor?


Yukarıda bahsettiğimiz mahkeme kararına atıf yaparak mevcut yapının yasal olmadığını, bir takım kanun maddeleri sıralayarak da yapı kayıt belgesinin geçerli olmadığını belirtip gerekli işlemlerin ilgili belediye tarafından yapılmasını istiyor.


Kim istiyor?


T.C. Kültür Turizm Bakanlığı İstanbul 5. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu!


Bu kurulun Yapı Kayıt Belgesini iptal etme yetkisi var mı?


Yok…


Yetkili kim?


Yapı Kayıt Belgesini veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı…

Kısacası T.C. Kültür Turizm Bakanlığı İstanbul 5. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yapı Kayıt Belgesi olan bir yerin, belge iptal edilmeden yıkılma girişiminin bir mahkeme açıldığında sıkıntı olcağını çok iyi bildiği için topu Adalar Belediyesine atıyor.


Öncelikle biz kimsenin avukatı değiliz. Bir aykırılık varsa yerine getirilmeli. Şahsım olarak yapı kayıt belgelerinin Sit alanı ve özel çevre koruma bölgesine sokulan yerlere verilmesini tasvip etmiyorum. Adalarımızın doğal kalması gerekiyor. Ancak burada yapılan oyunu da göz ardı etmemiz mümkün değil.


Devlet insanlara bir hak tanımış. Yapı Kayıt Belgesi. Her ne kadar Adalarımızda kabul edilmese de para cezası ve yıkımı önlüyor. Yıkım yapılabilmesi için alınan belgenin belgeyi veren kurum tarafından iptal edilmesi gerekiyor yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından.


Terrace LİDO olayında, Adalar Belediyesi iskan yerine geçen yapı kayıt belgesini hiçe sayarak 5.Numaralı Koruma Kurulunun verdiği görüşe göre bir yazı yazıyor. Kurul hukuki bir sonuç belirtmemiş sadece görüş bildirmiş. Örneğin hazine arazisi üzerine kurulan, kaçak olduğu tespit edilen Büyükada’daki veteriner binası için kurul yıkım kararı verdi. Bu kararı uygulamayan belediye sadece görüş bildirdiği, yıkım kararı bulunmayan kurul yazısını gerekçe göstererek LİDO’yu sıkıştırmaya çalışıyor. Neden sıkıştırmaya çalıştığı belli, akçeli işler diyelim!


Bunuda geçtim yahu içinde oturduğunuz belediye binasının yıkım kararı var. İskansız bir binada oturuyorsunuz. Bina için çürük raporu verilmiş. Binanın elektriği, suyu için kesme kararı var, yazılar yazılmış. Kendi binan için bu karaları uygulamazken gidip iptal edilmemiş Yapı Kayıt Belgesi olan binayı tehdit ediyorsun!


2019’da Yapı Kayıt Belgesi ibraz eden Terrace LİDO’nun TMSF’den satılmasını neden beklediniz?


Satılmadan önce ilgili kurum şerh koyabilirdi. 2019-2023…


4 sene boyunca burayla ilgili ne karar aldınız veya karar alması için encümene hangi yazıyı yazdınız?


Encümenden alınan bir karar yok, para cezası yok.


Alt yapının kesilmesi için Yapı Tadil Tutanağı tuttunuz mu?


Hangi yetkiyle bu yazıyı yolladınız?


Yıkım kararı var mı?


Varsa kim aldı?


Bir belediyenin imar müdürlüğü tek başına bir yazı yazarak bir binanın elektriğini, suyunu, doğal gazını kapatamaz. Yıkım kararı da alamaz. Alabileceği tek yer var, gecekondu kanunu. Gecekondu kanununa göre yıkım kararını zabıta kordine eder, imar bildiri, işlemleri zabıta yapar. Burası gecekondu kanunu kapsamında değil üstelik imar affında faydalanıp aldığı Yapı Kayıt Belgesi var. Sen yıkım kararı almadan, karşı tarafa tebliğ etmeden herhangi bir işleme başlayamazsın.


Sonuç olarak LİDO’ya gönderilen alt yapı hizmetlerinin durdurulma yazısının tek bir nedeni var. LİDO’yu TMSF’den alan firmayı dolayısıyla bina sakinlerini korkutarak anlaşmaya zorlamak.

Kısacası akçeli işler!

Artık bu akçeli işler nedir bilmem!

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, yardımcısı Engin Çelik ve evraklara yeni imza atmaya başlayan İmar Müdürü Hüseyin Yılmaz. Eskiden bu tür yazılara akçeli işler müdürü Engin Çelik imza atardı. İmza ismi değiştiğine göre, belediye içinde de bir değişim var anladığım kadarıyla. Seçimler yaklaşıyor, zamanımız az kaldı, bir daha buralarda olmayacağız korkusu değişimi mi bilinmez!

Binanın alt katında bulunan bir yatak firmasına da işletme ruhsatı verilmemesi, Yapı Kayıt Belgesi olan binalara açılan işletmelere, ticarethanelere ruhsat veriliyor olmasına rağmen yokuşa sürülmesi, bazı taleplerde bulunuluyor iddiaları, belediye içinde bazı dağılımlarda sorun olduğunu bize gösteriyor! Bu sorunun çalışma azmi olmadığı da aşikar…

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.