ADALAR ÇEVRESİNDE EKOLOJİK YASAK BÖLGE KURULMALI

Yayınlama: 06.06.2012
Düzenleme: 09.01.2013 09:38
A+
A-

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türk Deniz Araştırma Vakfı’nın 3.Haziran 2012 tarihinde Adalarda başlattığı ”Mutlu Balıklar” projesi kapsamında denizi plastik ve yabancı maddelerden temizleme harekatı taktire şayandır.

Deniz Temiz projesi ile İstanbul Belediyesi Boğazda su üzerindeki çöperi yıllardan beri topluyor. Sorun denizin dibi idi. Marmara Denizi’nin altı oto lastiği, ağır metal maddeler ve plastik malzemeler ile dolu. Deniz yüzeyindeki çöplerin toplanması gerekli idi. Ancak son zamanlarda şova dönmüştü. Gerçek sorun denizin altında duruyor.

Adalarda başlayan bu temizleme işleminin tüm marmara denizine şamil kılınması gereği var. Balıkçıların yaz aylarında boş kalmaları onların bu proje sayesinde istihdam edilmelerine imkan sağlıyor. Temizlenen deniz sayesinde Maramara Denizinden elde edilen balıkçılık verimi daha da artacaktır.

Denizdeki türler hızla yok oluyor. Son yıllarda Marmara Denizinden tutulan balıkların bazı türleri kayboldu. Lüfer balığı sarı kanat aşamasını geçemiyor. Bu sene Belediye görevlileri 21 cm. geçmeyen çinekopların satışına müsaade etmedi. Bilmediğimiz başka denizdeki canlı türleri kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle tükeniyor.

Ortak akıl, denizin belli bir yöresinde yasak bölge ilan ederek soruna çözüm arıyor. Türk Deniz Araştırma Vakfının bu konuda mutlaka bir çalışması olmalı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dahi.

Biz Adalılar olarak böyle bir projenin merkez üssünü Adalara almalıyız. Merkezi Adalar olan yasak bölgenin denizi temizleme, çevreyi koruma, yasakları uygulama gibi fonksiyonlarını çevreye duyarlı Adalılar olarak gerçekleştirebiliriz.

Yasak Bölge İmralı Adanın Arkasından geçecek talveg hattının bir ucu Tuzla’ya diğer ucu Hayırsız Ada arkasından Haydarpaşaya geçmesi halinde, geniş bir sahada balıkların ve diğer türlerin yaşaması mümkün olacaktır.

Böyle bir projeyi tek başına Adalar Belediyesinin gerçekleştiremesine mali imkanları el vermiyor. Mutlaka merkezi Hükümetin ve Deniz Araştırma Vakfı’nın katkıları gerekiyor.

Adalar Kent Konseyi ve Çevreye Duyarlı Derneklerin projeye öncülük etmesi halinde kısa zamanda işlev kazanması mümkündür. En büyük görev Adalar Belediyesine düşüyor.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.