Adalar CHP’nin korsan iskelecisi şimdi de kondu ya merak sardı!

Adalar CHP’nin korsan iskelecisi şimdi de kondu ya merak sardı!
Yayınlama: 18.01.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:14
A+
A-

Adalar’da bilhassa Büyükada’da iskele çokluğu SİT alanı olan Adalar’da Kıyı Kanununun geçmediği, gücü olanın illegal oluşumlardan hiç tereddüt etmeden geri kalmadığını gözler önüne seriyor.

Adalar CHP’nin korsan iskelecisi şimdi de kondu ya merak sardı!

Adalar’da SEO’ların, zenginlerin, yalı sahiplerinin verdiği tahribatların önüne geçilemiyor. Bilhassa Büyükada’da yalılarda oturan güçlü insanların güçlerini kullanarak Kıyı Kanununu hiçe sayarak keyifleri bozulması diye evlerinin önüne kaçak iskele yaptırması buda yetmezmiş gibi merdivenlerden evlerine çıkmak zor gelen bazı yalı sahiplerinin asansör yaptırması, belediye yetkililerin de buna karşılığı mukabilinde seyirci kalması artık pes dedirttirdi.

İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerinin hazırladığı sahil raporunda Adalar’da 1067 km deniz kıyısı bulunduğu, yoğun yapılaşma nedeniyle kıyıların yapısının bozulduğu belirtiliyor

İskele denilince Adalar’da bilumum kaçak iskeleleri yapan adı korsan iskeleci ye çıkan CHP’nin Adalar Belediye Meclis üyesi Haluk D. geliyor. Bu arkadaşa yaptığı kaçak iskeleler yetmemiş şimdi de kondulara merak sarmış. Merak eden okurlarımız için kondu, gecekondunun mizahi açılımı olduğunu hatırlatalım.

Adalar CHP’nin korsan iskelecisi şimdi de kondu ya merak sardı!

Heybeliada’da PRENS TUR Kartal yolcu motorları için yapılan kaçak kondu da bu arkadaşın yine imzası var. Şimdi ne dediklerini duyar gibiyim. İBB’den izin aldık. Sen İBB’den aldığın izinle orayı yapamazsın. Orası İBB’nin değil Milli Emlak’ın alanı içinde yani halkın malı…

Ayrıca, kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık, ve benzeri engeller oluşturulamaz

İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj istasyonları gibi, kıyının kamu yararına kullanımı ve kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler, imar planlarıyla uygulanabilir

Bunları kim diyor?

3621 SAYILI KIYI KANUNU

Adaların bir İmar Planı var mı?

Peki bunları uygulayan bir kamu kurumu Adalar’da var mı?

Dün Heybeliada’ya gittim. CHP’li meclis üyesinin yaptığı kondunun karşısında bulunan bir yere oturdum. İskeleye yanaşmış motorlardan denizi görmek imkânsız. 6 tane motor yan yana yanaşıp kıyıyı işgal etmiş. Bu olay sadece Heybeliada’da değil bütün Adaların sorunu. Zaten gasp edilip bazı kişilerin parsellerine kattıkları Adalılara ait sokaklar bir yana, kaçak plajlar nedeniyle de denize ulaşamayan Adalılara artık denizi seyretmekte haram! Düşünün sadece Büyükada’da 25 adet halkın sokağı, SEO’lar, yalı sahipleri tarafından güçleri kullanarak kendi parsellerine katılmış. Tabi karşılığı mukabilinde! Bazılarını yazdık, diğerlerini de yazacağız.

Yolcu motorları Adalıların ulaşım ihtiyaçlarını gördükleri için olmazsa olmazlardan. Şehir Hatları vapurları azalttıktan sonra motorlar bir ihtiyaç. Kamu hizmeti yapıyorlar. Kışın zarar edip yazın bir şeyler kazanıyorlar. Bunlara tamam ama adanın her tarafını iskele ile doldurmakta Prens Adalarına yakışmıyor. Yalı sahibi kendi teknesiyle evinin önüne yanaşacak diye kıyı kanunu hiçe sayılıyor. Adalılar banklara oturup şöyle gönül rahatlığıyla denizi seyredemiyor. Kurumlarda bunu seyrediyor. Tabi nasıl müdahale etsin en ufak bir müdahalede yerinden, makamından olur.

Bu sorunların cevabı ise tek bir iskelede ulaşım araçlarının hizmet etmesi. Bu düşünceye de “trafik çok yoğun olacağından kargaşa çıkar” deniliyor. Şehir hatları iskelesini büyüt hiçbir sorun çıkmaz arkadaş. Çıkacak sorunları da oturdukları yerden binlerce lira maaş alan yöneticiler çözsün.

Devletin tasarrufunda bulunan kıyı alanlarındaki yasal olmayan uygulamaların ecrimisil alınarak sürdürülmesi, bu alanların yeterince korunamadığının ya da gelir elde etmek amacıyla işgallere göz yumulduğunun bir göstergesi

“Bırakın Adalar doğal kalsın”

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.