ADALAR KAMU OYUNA VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA DUYURUDUR.

ADALAR KAMU OYUNA VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA DUYURUDUR.
Yayınlama: 22.03.2012
Düzenleme: 26.03.2012 14:16
A+
A-

ADALAR KAMU OYUNA VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA DUYURUDUR.

ADALAR YÖNETİM PLANI İÇİN SİVİL GİRİŞİM GURUBU” tarafından organize edildiği belirtilen ve 25.03.2012 Pazar günü Heybeliada Halki Palas Otelinde yapılacağı duyurulan  “Bilgilendirme ve Çalışma Gurupları Oluşturma Toplantısı”  hakkında Adalar kamu oyunu ve STK’ları bilgilendirme gereği görülerek bu yazı ,Adalar Kent Konseyi Başkanı Ali Fuat Tolga tarafından hazırlanmış ve bilginize gönderilmiştir.

 “ADALAR YÖNETİM PLANI İÇİN SİVİL GİRİŞİM GURUBU” adıyla organize olan bir gurubun, ADALARIN YÖNETİM PLANI HAZIRLIĞI için yapılacağı duyurulan toplantıyla ilgili olarak 13-15 Mart tarihleri arasında elektronik posta aracılığı ile sadece Adalar Vakfı Üyelerine ve Vakfa yakın olduğu kendilerince düşünülen isimlere çağrıda bulunmak  suretiyle faaliyette bulunduğu  Adalar Kent Konseyi Yürütme kurulumuzca tespit edilmiştir. Bu durum ayrıca; hem Adalar Vakfında yer alan hem de Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olan  “Heybeliada Gönüllüleri Derneğimensubu bir arkadaşımın kişisel düşüncesi ile beni arayarak Heybeliada da yapılacak olan bu toplantıyı önemsedikleri ve bu toplantının Adalar Kent Konseyi aracılığı ile Konseyin Katılımcı STK’larına duyurulması isteğini (sözlü ve yazılı olarak) iletmesiyle de durum tarafımızdan resmen öğrenilmiş olmaktadır.

 

Bu türde toplantılar ancak;  Kentin sorunlarının ve vizyonunun belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği, ortak aklın ve uzlaşmanın esas alındığı, yerinde ve yerel yönetimler ilkesi çerçevesinde Yasa doğrultusunda ve Yönetmelikle belirlenen esaslar ile kurulmuş olan ADALAR KENT KONSEYİ çatısı altında icra olunması gereken toplantılardır. Böyle olmasına rağmen söz konusu toplantı ,Kent Konseyi dışarıda tutularak yapılmaya gayret edilmiş ve Konseye herhangi bir bildiri ve çağrı gönderilmemiştir.  Bu süreç de, Adalar Kent Konseyi başkanı olarak konu hakkındaki itiraz ve eleştirilerimi Adalar Vakfı üyesi ve Heybeliada Gönüllüler Derneği Başkanı Sayın Ömer Faruk BERKSAN beye açık ve net olarak bildirmem üzerine,   toplantıya davet yazısı bir sivil kuruluş aracılığı ile ADALAR KENT KONSEYİMİZE iletilmişse de, Böylesine haddi aşan bir konuda, taraflı ve yasal olmayan bir şekilde organize olan toplantıya hiçbir şekilde katkı sunmayacağımız kendilerine e-posta ile bildirilmiştir.  

 

TOPLANTI  ASIL HANGİ KURULUŞ TARAFINDAN DÜZENLENMEKTE VE DESTEKLENMEKTEDİR:

Adalar Vakfı Başkanı Halim BULUTOĞLU kendi adıyla ve elektronik yolla yaptığı duyuruda “Adadaki sivil bir girişim gurubu tarafından organize edilen bu toplantının amacının Adaların Yönetim Planı Hazırlığına katkıda bulunmak olduğunu izah ile bu duyurunun yaygınlaştırılmasını talep etmekte ve Vakıf üyelerinin de bu toplantıda hazır olmalarını ve çalışma guruplarında görev almalarının çok önemli bulduğunu bildirmektedir”.

 

Bu Sivil Girişim Gurubu nedir, kimdir? Kimlerden teşekkül eder, gayesi nedir? Niye  Adaların Yönetim Planı ile ilgilenirler? Adalarda mevcut bir yönetim ve bu yönetimin planı yok mudur? Yönetim Planını yapmak niçin ve neden akıllarına gelmiştir?Bu Sivil Girişim Gurubunun Hukuki dayanağı var mı’dır???????? …………….. Bu soruların cevabını biz bilemiyoruz , bildiğimiz Çalışma Gurubu Kurma yetkisinin yasa ile KENT KONSEYLERİNE verilmiş bir görev olduğu ve  elektronik mesaj trafiğinden anladığımızla bu toplantının  ADALAR VAKFI ile  (vakfın kuruluşu olan ADA EVİ) ve bizzat ADALAR VAKFI başkanı Halim BULUTOĞLU tarafından organize edildiğidir. BİR SİVİL GİRİŞİM GURUBU  tanımlaması tamamen gizli bir niyetin kılıfıdır.  

 

Adalar Vakfının,  “Adaların Doğal ve Kültürel Değerlerini Koruma ve Turizmi Geliştirme” amacıyla kurulduğunu kuruluş senedinden bilmekteyiz. Ayrıca bu doğrultuda Önce Avrupa Kültür Başkenti Ajansın’dan  İKİMİLYONLİRA , daha sonra Avrupa Birliği Fonlarından “AB-TÜRKİYE Kültürler arası diyalogu ve Müzeler Hibe Programı” çerçevesinde  “Türkiye’de Şehir Müzesi Kavramı Tanıtımı” başlığı altında 2011 KASIM AYI HİBE SÖZLEŞMESİ İLE tekrar #105.804,21# Avro para aldıklarını ve bununla ADALAR MÜZESİ ile ADA EVİNİ kurduklarını kendi ifadelerinden bilmekteyiz. Bunlar kuruluş gayesi yönünde olan ve takdir edilebilecek çalışmalar. PEKİ bu Vakfın ilgi alanı dışında olması gereken  Adaların Yönetilmesi Konusundaki  alaka ve arzusu nereden gelmektedir. Niye sık sık bu eylemlerin içinde yer alırlar ve çalışmalar yaparlar. Bu soruyu cevaplamak için bu konuda bugüne kadar olan gayret ve çalışmalarını ve söylemlerini bilmek ve hatırlamak lazım;

1)      Vakıf Başkanı Halim Bulutoğlu, zaman zaman yaptığı sohbet konuşmalarda (ki bunları dinleyenlerden biri benim)YERLEŞİK Adalıların cahil ve tamamen menfaatlerine dayalı yaşadıkları bu nedenle Adaların gelişimi için görüş ve önerilerinin Doğru ve Kabul edilir durumda olamayacağı,  bu sebeple; vizyon sahibi, iyi eğitimli ve varlıklı kişilerin bu Vakıf çatısı altında toplanarak Adalar için daha iyi şeyler ortaya koyabileceğini söylediğini bilmek.

2)      5366 Sayılı YENİLEME YASASI HAKKINDAKİ KANUNU ADALARDA UYGULAMAK üzere ADALAR VAKFI olarak büyük bir hevesle gündeme getirmeleri, toplantılar düzenlemeleri, bu konu üzerinde ısrarlı çalışmaları ve ne tesadüftür ki yine Halki Palas Otelinde 5366 s.k’nun uygulanmasının Adalarımıza ne kadar yararlı olacağı hakkında bilgilendirme ve ikna toplantıları düzenlemeleri.  O toplantılarda,  Büyük Şehir Belediyesinde  ilgi kanun çerçevesinde baş danışman olarak hizmet veren  ve Süleymaniye’de ,  Eminönü’nde uygulamaları başarıyla yönettiği  söylenen Hamit Ç. İsimli şahsın Adalar Belediyesine Baş danışman olarak alınması ve bu Kanunun belediye meclisinden mutlaka geçirilmesi  için belediye başkanına ısrarda bulunmaları.

3)       Adalar Vakfının Kuruluş gayesi dışında bulunan böyle bir konuda bu kadar yüksek arzu, heyecan ve baskıyla hareket etmelerinin  o tarihte Adalılar tarafından maksatlı görüldüğü ve bu kanuna karşı çıktıkları. Hamit Ç. İsimli şahsa Genel Koordinatörlük ve başdanışmanlık yetkisi verilmesi konusunun Vakıfça  ısrarla Belediye Meclisinin gündemine getirilmek istendiği. Bu durum üzerine Meclis üyeleri olarak şahsım ve  Bülent Mısırlıoğlu beyin dirayeti ve sorumluluk bilincimiz ile bu konunun gündeme dahi alınmadan bertaraf edilmesinin sağlandığı ve Bilahare, Vakıf  tarafından Danışman olarak önerilen şahsın yüz kızartıcı suçtan ve sahtekarlık suçlarından yargı kararı ile hüküm giymiş olduğunun anlaşılması ve hemen akabinde de bu şahısla ilgili genel basında ön sayfada yarım sayfa haber çıkması ile Vakfın desteklemekte olduğu  5366 sayılı  Yasanın uygulanması  teklifinin o dönemin meclis üyelerince  Oy birliği ile  RED EDİLDİĞİNİ  konuyu yakından yaşamam ve bilmem açısından burada söylemeliyim.

4)      Adaların Doğal ve Kültürel Değerlerini Korumak amacıyla kurulan bir Vakfın , Tabii Sit Bölgesi ilan edilmiş olan Adaların geleceğini planlamak üzere hazırlanan 1/5000 ölçekli planlarla ilgili olarak hiçbir çalışma ve öngörü içinde bulunmaması  ama bunun yanında  ADALARIN YÖNETİM PLANLAMASINA İLGİ DUYMASI gerçekten çok enteresandır. ( Bu arada ve bu vesileyle; Adalar Kent Konseyi olarak 1/5000’lik planlara, Plan geneli üzerinde tespit olunan hukuk ihlalleri ve uygulamaları doğrultusunda süresi içinde itiraz edildiğini ve İBB meclisi gündemine alınmakta savsama görülmesi ve cevapsız bırakılması üzerine 19.03.2012 tarihinde Yürütmenin durdurulması istemli Dava açılmış olduğunu belirtmek isterim)

5)      Adalar Kent Konseyi Seçimlerinde Konsey Yönetimini ele geçirmek için başta Halim Bulutoğlu’nun çabaları,

6)      Diğer yönden ADALAR VAKFININ iştigal konusu içinde bulunmaması ve bu hususta hiçbir yetkisinin de olmamasına rağmen Adalar belediyesine “Stratejik Plan Hazırlamasında” yönlendirme yaptığının ve bu planın uygulanamaması üzerine yeniden bir stratejik plan hazırlama işine girdiğinin bilinmesi.

Adalar Vakfının, yukarıda verilen örnekler gibi kendi Vakıf konularıyla direkt bir bağı olmayan olayların içinde sıklıkla yer alması,  yerel Yönetim erklerine her daim sahip olma arzusu bizi bu kanaate zorlayan somut olay ve davranışlarıdır. Hatta, Adalar belediyesinin  -yer yokluğunu öne sürerek Adalar Kent Konseyine Belediye Hizmet Binasında yer vermezken-  Adalar Vakfına binada yer vermesi, düşüncelerimizi kuvvetlendirmekte ve bu bağın ilişkisi bakımından da düşündürücü gelmektedir.

DEĞERLİ ADALILAR

Bir sivil girişim tarafından düzenlendiği ima ve ifade edilen ancak gerek yukarıdaki açıklamalardan, gerekse çok küçük bir kara parçası üzerinde yaşamamız nedeniyle herkesin birbirini yakından tanıması ve her olanı iyi bilmesi açısından gerçekte bu toplantının tamamen Adalar Vakfının öngörüsünde ve güdümünde düzenlendiği apaçık ortadadır.

 

Bu toplantı girişimi, YÜKLENİCİSİ, KONUSU ve GÜNDEMİ itibariyle yanlıştır ve yasal da değildir. Her kurum ve kuruluş kendi iştigal ve faaliyetlerini ilgilendiren konularda istediği gündemle istediği toplantıyı kendi üyeleri arasında yapabilir,  ANCAK; kendi konularının dışına çıkan,  kuruluşu itibariyle hiç alakası olmayan konularda ve üstelik ADALARIN YÖNETİMİ gibi hususlarda bir SİVİL GİRİŞİM GURUBU yaratarak toplantı düzenleyemez ve ÇALIŞMA GURUBU OLUŞTURAMAZ. Bu yetki ve Sivil inisiyatifi organize etme durumu kanunlarla Kent Konseylerine verilmiştir.

Aksi durumda, hiçbir kimse yasalar doğrultusunda dernek , vakıf, parti kurmaz Sivil Girişim kurarak istediği her konuda çalışır, faaliyet gösterir.

 

DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN ŞUDUR:

ADALARIN YÖNETİM PLANININ sözde bir sivil girişim gurubu tarafından düzenleme isteği sizce Ne manaya gelmektedir?.  Acaba bu planlama isteği içinde Adaların gelecek dönemdeki Yerel Yönetim şablonu da var mı’dır.?  Bunu cidden merak ediyorum.

 

DEĞERLİ ADALILAR VE DEĞERLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Bilinmesi gerekir ki;  Kent Konseyleri  “ Kent yaşamında vizyonun ve hemşerilik bilincinin gelişmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışmak” üzere ,  Belediye kanunu 76.maddesi dayanağı ile 26313 sayılı R.G.  ve değişik 27250 s.R.G. ile çıkartılan yönetmelikle kurulmuş resmi hüviyetli bir kurumdur.Bu bakımdan, Adalar İlçemizde, KENT bazında Yerel düzeydeki konuları ilgilendiren hususlarda gündem oluşturarak toplanacak yetkili tek Kurum ADALAR KENT KONSEYİ’DİR.

 

Ayrıca, Resmi Kent Konseyi Yönetmeliğinin, Kent Konseyinin Görevleri başlıklı 6.MADDESİNDE Özetle;

a)      Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılması, Hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesi, çok aktörlü ve çok ortaklı yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak .

b)      Sürdürebilir gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasının sağlanması,

c)       Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkıda bulunmak,

d)      Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı,demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek

e)      Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel,doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek,

f)       Kent Kaynaklarının etkili verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak,

g)      Kent yönetiminde saydamlık, hesap verebilirlik, katılım, öngörülebilirlik ilkelerine katkıda bulunmak,

h)      Kent Konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili Belediyeye gönderilmesini sağlamak…………hususları açıklıkla belirtilmiştir.

 

Bu bakımdan; Sözde Sivil Girişim Gurubunca ilan olunan toplantının Ana Başlığını ve gündemini oluşturan konular KENT KONSEYİNİN GÖREVLERİ İÇERSİNDE bulunup bu konularda toplantı talep edilmesi sadece Kent Konseyi katılımcı kurum ve kuruluşlarınca istenir ve Yürütme Kurulunca hazırlanan Gündeme alınarak görüşülür. Bunun dışında hiçbir STK, Dernek veya Vakıf ile bu örnekteki gibi Sivil Girişim Gurubu adıyla oluşan bir oluşum Kent Konseyi Görevleri arasında bulunan konularda toplantı düzenleyemez düzenlenene de katılamaz.

 

Ayrıca; Kent Konseyi Başkanı olarak her vesileyle ; Sivil Toplum Kuruluşlarının yerinden yönetim anlayışı çerçevesinde görüşülmesini istedikleri her hangi bir konuyu Yürütme Kuruluna bildirmeleri halinde Gündeme alınacağını ve bunu öneren STK’nın başkanı veya katılımcı temsilcisini Divan Heyetine alarak toplantıyı bu anlayış içinde yürüteceğini ifade etmiş biri olarak, bu yapılanları kasıtlı ve alternatif arayışlı bulduğum düşüncesini sizlerle paylaşmak isterim.

Özetle, Yapılmak istenen iyi niyetten uzak bir eylemdir ve Adalar Kent Konseyini yok sayarak veya devre dışı bırakarak kendilerine yönelik “yasa dışı” alternatif konsey yaratmaktan ve Adalıları bölmekten ibarettir.

İlgililere duyurulur.

Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına

                                                                                                                                      Ali Fuat TOLGA

                                                                                                                                      Adalar Kent Konseyi Başkanı 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.