Adalar’da bazı sokak ve park ismi değiştiriliyor?

Adalar’da bazı sokak ve park ismi değiştiriliyor?
Yayınlama: 04.09.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:26
A+
A-

Adalar Belediye Meclisi’nde Pazartesi günü yapılan 1. Oturumda, Enis Fosforoğlu ve Haşim Gül isimlerinin Büyükada’daki bazı yerlere verilmesi için teklif sunuldu.

Adalar Belediye Meclisi’nde Pazartesi günü yapılan 1. Oturumda, Büyükada’daki Topuz Sokağının adının Enis Fosforoğlu Sokağı, Şehbal Sokak ile Çarkıfelek sokağının kesiştiği noktada yer alan parka Haşim Gül ismi verilmesi için teklif sunulması tartışmalara neden oldu.

Bazı adalılar “Bu neyin kafasıdır. Neden Adalar’da hiç bir hizmeti olmayanların adını bir sokağa veya parka veriliyor? Ayrıca insanların hayatları ile oynamak bu kadar kolay mı? Sokaklarını adı bir kaç ayda bir değişen bu insanlar adreslerini ne olarak nasıl belirtecekler? Derken bazı semt sakinleri de “bu adları sokaklarında görmek istemediğini, bir kişinin isminin caddeye verilmesi halka mal olmuşluğu ile alakalıdır” dediler.

Bazı semt sakinleri ise “Bir cadde veya sokağın ismi niye değiştirilsin ki? Bir isim gerekiyorsa yeni açılan sokak, cadde, park vs. yerlere verilebilir. Başta Büyükada’daki caddeler olmak üzere mevcut caddelerin isimlerinin değiştirilmesi abesle iştigaldir. Oldum olası topuz sokağı olan yer benim için hala topuz sokağıdır.. Eski köye yeni adet getirmek niye? Yeni yer yap, yeni bir isim ver. O da sonra değiştirilmesin. Adresler maymuna dönüyor zırt-pırt değişe değişe.. Navigasyon cihazları adres bulamıyor sonra da.. Veya haritada arayıp bulamıyorsun sokağı. 

Bazı Adalılar ise Hamiş Gül’ün Adalar için çok değerli bir insan olduğunu, İsminin Büyükada’da bir parka verilmesinin doğru olduğunu savunurken, Enis Fosforoğlu’nun da Ülkemiz için çok değerli bir şahsiyet olduğu, sokağa isminin verilmesinin doğru bir hamle olarak gördüklerini belirttiler.

Bazı Adalılar ise hain darbe girişiminde merkez konumunda olan Splendid Palace ve Ascot otelinin adının değiştirilerek 15 Temmuz Şehitleri olarak değiştirilmesi veya önündeki sokağın adının 15 Temmuz Şehitler Sokağı olarak değiştirilmesini, 15 Temmuz Şehitlerinin isimlerinin neden Adalar’daki sokaklara verilmediğini merak ettiklerinin altını çizdiler. Ediz Hun’un, Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un ve diğer önemli isimlerin adının da Adalar’da park veya sokaklara verilmesini istediler.

İlke kuralları, İlgili yasa, yönetmelik ve genelgelerce

1- Adres ve veri bütünlüğünü korumak, adres ve numaralamaya (numarataj) ilişkin standardizasyon ile numarataj desenini bozmamak, vatandaşları adres ve abone değişikliği işlemleriyle karşı karşıya bırakmamak için, işbu yönetmelikle belirlenen esaslar dışında, isim değişikliği yapılmaması esastır.

2- Şehitlerimizin isimlerinin, yeni açılacak ve/veya isimsiz cadde, sokak, meydan veya bulvarlara verilmesi esastır. Şehitlerimize verilebilecek nitelikte uygun isimsiz cadde, sokak, meydan ve bulvar bulunmaması durumunda şehitlerimizin isminin park veya tesislerde yaşatılması alternatifi değerlendirilecek, şehit yakınının bu hususta görüşü alınacaktır

3- ) İsim verilirken aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir;

a) Her bulvar, cadde, sokak ve küme evlere veya tanımlarda geçen yerleşim alanları veya benzerlerine özel bir ad veya numara, meydanlara ise sadece ad verilecektir

b) Bir ilçe sınırları içinde, aynı ad veya numara birden fazla meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlere verilmeyecektir.

c) Anayasanın temel ilkelerine aykırılık teşkil eden, yürürlükteki mevzuat hükümlerine ve genel ahlaka aykırı, çirkin, müstehcen ve gülünç adlar verilmeyecektir

d) Ayrımcılığa, bölücülüğe, husumete, gerginliklere ve yanlış anlaşılmalara neden olabilecek isimler verilmeyecektir

e) Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler kullanılmayacak, yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığının uygun görüşü alınacaktır.

f) Kişi isimleri verilirken; tarihi, manevi şahsiyetler, şehit ve gaziler, ulusal kahramanlar, şehrimize hizmet vermiş yerel yöneticiler, şehrin sosyal ve kültürel hayatına yön vermiş sporcu, sanatçı, yazar gibi kamuya ve şehre mal olmuş kişiler olması dikkate alınacaktır

g) İsim verilirken semtin ve ilçenin coğrafi, tarihi ve kültürel özellikleri göz önünde bulundurulacak, ilgili ilçe belediyesinin görüşleri alınacaktır

h) Bir cadde, bulvar, sokak, meydan ne kadar uzun ve/veya geniş olursa olsun yapay bir şekilde parçalanarak yeni isimler verilmeyecektir.

“İlgili yasa, yönetmelik ve genelgelerce, kentin cadde, sokak veya parklarına kimlerin adının verilebileceği bellidir. Buna layık kişiler, devlet ve millete hizmetleriyle tanınmış kişiler veya halk tarafından kabul görmüş sanatçılar olabilir. Halkın tepkisini çeken ve sevilmeyen birinin bu sokağa isminin verilmesi, halkı dışlayan ve yanlış bir karardır.”

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.