Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından onaylanarak 16 Şubat 2026 tarihinde yürürlüğe giren yeni “Adalar Taşımacılığı Ücret Tarifesi”, yaz sezonunun en hareketli günlerinde Adalar’da evi olan yazlıkçıları ve turistleri derinden etkiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından onaylanarak 16 Şubat 2026 tarihinde yürürlüğe giren yeni “Adalar Taşımacılığı Ücret Tarifesi”, yaz sezonunun en hareketli günlerinde Adalar’da evi olan yazlıkçıları ve turistleri derinden etkiliyor. Yeni tarifede yer alan “İkinci adres olarak Adalar ilçesinde ikamet edenlere Adakart düzenlenmez” maddesi, on binlerce vatandaşı 3 katını aşan ulaşım masraflarıyla karşı karşıya bıraktı.
İBB Meclisi’nin 12 Şubat 2026 tarihli ve 263 sayılı kararıyla belirlenen güncel ulaşım tarifesi, Adalar’daki asıl ikamet sahipleri ile adayı yazlık veya ikinci adres olarak kullananlar arasında ciddi bir fiyat ayrımı yaratmış durumda. Belgenin en altında kırmızı harflerle vurgulanan karar, Adalar’ın ulaşım dinamiklerini tamamen değiştirdi.
İşte belgeye yansıyan o yeni dönemin tüm ayrıntıları:
1. EN KRİTİK MADDE: İkinci Adrese “Adakart” Yok
Belgenin alt kısmında yer alan ve en çok tartışma yaratan kural şu şekilde ifade ediliyor: “İkinci adres olarak Adalar ilçesinde ikamet edenlere Adakart düzenlenmez.”
Önceki yıllarda birinci ikameti İstanbul’un farklı bir ilçesinde veya başka bir şehirde olup, Adalar’daki yazlık evini ‘ikinci adres’ olarak sisteme işleten vatandaşlar Adakart alarak indirimli ulaşımdan faydalanabiliyordu. Yeni kural ile birlikte bu hak tamamen ortadan kaldırıldı. Sadece asıl (birinci) ikametgahı Adalar olan vatandaşlar bu karta sahip olabiliyor. Adakart’ın Yıllık Kullanım Bedeli ise 560,00 TL olarak belirlenmiş durumda.
2. OTOBÜS SEFERLERİNDE FİYAT UÇURUMU: 42 TL’ye Karşı 143,95 TL
Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’daki elektrikli otobüs hatlarında (BA, HA, BU, KA) geçerli olan tarifede, Adakart sahipleri ile olmayanlar arasındaki makas rekor seviyede açıldı:
Ayrıca tarifeye göre Adakart dışındaki “İndirimli Kartlar” Adalar’da geçerli sayılmıyor ve otobüs hatlarında aktarma hakkı bulunmuyor. İstanbul genelinde kullanılan Mavikart (Abonman) ise belirli limitler dahilinde geçerli olmaya devam ediyor.
3. ADA TAKSİ’DE TARİFELER İKİYE KATLANIYOR
Adaya gelen turistlerin ve Adakart hakkını kaybeden yazlıkçıların en çok etkilendiği bir diğer nokta ise “Ada Taksi” fiyatları. Adakartlı ve Adakart harici yolcular arasındaki fiyat farkı taksimetreye tam iki katı olarak yansıyor:
Temmuz ayı itibarıyla nüfusu zirveye ulaşan Adalar’da, kışın alınan bu kararın etkileri yazlıkçıların adaya dönmesiyle daha net hissedilmeye başlandı. Sadece birkaç kilometrelik mesafeler için yüzlerce lira ulaşım bedeli ödemek zorunda kalan yazlıkçılar ve ziyaretçiler duruma tepki gösterirken, yerel halk ise Adakart ayrıcalığının sadece adada sürekli yaşayanlara verilmesinin ulaşım yoğunluğunu dengelediğini savunuyor. İBB’nin bu katı fiyat politikası ve ikinci adres kısıtlamasından geri adım atıp atmayacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.