Adalarımızda bilhassa yaz aylarında şikayet konusu olan ve ölümcül kazaların yaşandığı bisiklet ve akülü araçlara sıkı denetim uygulanacak. Adalar Belediyesi Meclisi Ocak Ayı Meclis toplantısında bir dizi önlemlere gidileceğinin altı çizildi. Adalar Kent Konseyi’nin Belediye Meclisine verdiği teklif oy birliğiyle kabul edildi.
13 Temmuz 2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 25. Maddesine göre, il ve ilçe belediyeleriyle nüfusu 10 Bin’in üzerindeki belediyelerde, Belediye Meclisi her Ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleriyle, bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerin denetimi için kendi üyeleri arasında gizli oyla ve üye sayısı 3 den az 5 den çok olmamak üzere bir Denetim Komisyonu oluşturulması gerekliliğinden, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 25. Maddesine istinaden Denetim Komisyonuna üye seçimi yapıldı. Üye sayısı 3 olarak belirlenen komisyona, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 2, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 1 üyenin gizli oy ile seçileceği oy birliği ile kabul edildi. Yapılan oylamada Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya’nın önerdiği İsmail Gül 11 oy, Hüseyin Şahin 11 oy, Ak Parti Grup Başkan Vekili Av. Kemal Kil’in önerdiği Ramazan Dokuzkardeş 10 ay aldı.Böylece Denetim Komisyonu, CHP Meclis Üyesi İsmail Gül, Hüseyin Şahin, AKP Meclis Üyesi Ramazan Dokuzkardeş’den oluştu…
Adalar Belediyesinde 05/09/2014 tarih 214_72 sayılı Meclis kararı ile 2015 yılında uygulanacak olan ücret tarifeleri kabul edilmiş 3 ve 4 tekerlekli raporlu vatandaşlarla servis amaçlı esnafların kullanmakta olduğu akülü araçlara yıllık muayene ücreti getirilmiş ancak bu iş ve işlemlerin hangi aylarda ve tarihlerde yapılmasına ilişkin bir karar alınmamıştı. Ayrıca ilgili kurum kararları doğrultusunda şartları yerine getiren, akülü araç kullanmasına izin verilen yurttaşlarımızın trafik koşulları ve denetimlerinde problem yaşamamalarını sağlamak, izin verilen araçların başkaları tarafından kullanılmasını önlemek, trafik uygulamalarında denetim yapan birimlerin iş ve işlemlerini kolaylaştırmak maksadıyla önceden izin verilmiş olan ve gelecekte izin verilecek olan akülü araç ve sahiplerine “Araç Tanıtım Kartı” verilmesi ve muayene işlemlerinin Haziran ve Temmuz aylarında yapılmasına oy birliğiyle karar verildi…
İlçenin huzur ve güvenliğini sağlamak için ilçe dahilinde insan ve yük taşımacılığında kullanılan bisiklet ve akülü bisikletlerin trafik düzenini sağlamak, kullanım düzeni getirmek üzere kayıt altına alınmaları, plakalandırılmaları, kiralama işi ile iştigal eden çalışma usul ve esaslarını belirlemek ile çalışabilecekleri güzergah ve yerleri tespit etmek amacıyla Belediye Meclisince bisiklet yönetmeliği kabul edilmiş uygulamaya konulmuş ancak yetersiz olması sebebiyle revize edilme ihtiyacı doğmuştu. Adalar Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Gurubu tarafından Adalar Belediyesine taslak yönetmelik hazırlanmış ve müdürlüğe sunulmuştu. Kent Konseyinin yazısında; “ Bisiklet kiraya vermek, kiralamak sadece iki tarafı ilgilendiren sıradan bir ticari bir akit olmayıp, trafik düzenini, kamu huzur ve güvenliğini doğrudan etkileyen yönleri bulunmaktadır. Bu nedenle bisiklet kiralama eylemi sırasında hem kiraya veren hem de sürücünün üstlenmeleri gereken sorumlulukları ve hükümlülüklerinin belirlenmesi ve kamu adına denetlenmesi zorunludur. Bu yönetmeliğin amacı Büyükada’da başta olmak üzere ilçede huzur ve güvenliği tehdit eden ve her yıl ölümcül düzeyde kazalara neden olan kiralık bisikletler konusunda ilgili taraflara sorumluluklarını hatırlatma, yollardaki huzur ve güveni yeniden tesis etmek üzere yeni düzenlemeler yapma ve bu yönetmelik hükümlerini uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımları tanımlamaktadır” ifadelerine yer verildi…Taslak Yönetmelik Hukuk Komisyonuna gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi…
Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Ocak Ayı Meclis Toplantısı sonunda gündeme ilişkin çarpıcı ifadelere yer verdi. Aytaç, bisikletlerin Adalar’da anarşiye yol açtığını belirtirken konuşmasına şöyle devam etti “ Bisiklet gerçekten kullanan için hoş bir kullanım aracı. Gerçekten Adalarımızda olması gereken bir şey ama gün geçtikçe bu anarşiye yol açıyor. Bunları toparlamamız yeni kurallara uydurabilmemiz lazım. Bunun için yönetmelikler kolaydır. Uygulamak için sadece zabıtanın, sadece belediyenin, sadece polisin, güvenlik güçlerinin harekete geçmesi çalışması yetmiyor. Büyükada’da yönetmeliklere göre bu gün itibarıyla 1450 tane kiralık bisiklet var. Bunların bir anda trafiğe çıkması halinde ne kadar büyük kargaşaya yol açtığını hepimiz biliyoruz. Bunların denetlenmesi için sivil inisiyatifin de harekete geçmesi gerekli. Bu neticede elbette belediyenin görevi olmakla birlikte tüm adalıların gerçekten rahatsız olduğu bir konu olması nedeniyle sivil inisiyatifin de gönüllü olarak yönetmeliğin kabul edilmesinden sonra katılmasını diliyorum. Bununla ilgili olarak Belediye Kanunu ilgili hükümleri çerçevesinde gönüllülük sözleşmeleri yapacak hem bu konuda hem de diğer aksayan konularda gönüllü yurttaşlarımızın, duyarlı yurttaşlarımızı gönüllülüğe teşvik edeceğiz. Bu konuda meclis üyelerimizin olduğu kadar diğer yurttaşlarımızın da duyarlı olmasını diliyorum” dedi.