Adalılar müneccim midir?

Adalılar müneccim midir?
Yayınlama: 13.09.2018
Düzenleme: 13.12.2022 15:30
A+
A-

Adalar Belediyesinin zeka küpü yöneticilerinden yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Bu skandalla adalılar müneccimliğe soyunduruluyor!

Adalılar Müneccim midir?

Öncelikler Arapça bir kelime olan müneccim Türk Dil Kurumuna göre “falcı” anlamına geliyor diyerek haberimize başlayalım.

M2 RAYİÇ BEDELLERİNİN BELİRTİLMESİ ZORUNLUDUR

Bilindiği üzere 3194 sayılı imar kanununa eklenen geçici 16. Madde uyarınca, Yapı Kayıt Belgesi verilecek yerlerin harçlarının hesaplanmasında yapının bulunduğu arsanın m2 rayiç bedelinin belirtilmesi zorunludur. Bu rayiç bedelleri  vatandaşa doğru ve net olarak bildirme görevi de belediyelerin yükümlülüğüne verilmiştir. Bu konu ile ilgili kurumlara gönderilen tebliğin 10. maddesinin 2. Fıkrasında, bu konuda yalan ve yanlış beyanda bulunanlar ile ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uygulanacağı belirtilmiştir.

ÜÇ AYRI M2 RAİÇ BEDELİ VAR!

Adalar Belediyesinin resmi internet sitede bulunan 17-07-2018 tarihli Arsa Birim Değeri Raporunda Maden mahallesi Yılmaz Türk isimli cadde için 2018 yılı rayiç bedeli olarak, 824,10 tl, 2.024,92 tl ve 4.049,84 tl sı olmak üzere üç  ayrı rayiç değer gözükmektedir. Yılmaz Türk caddesinin sol tarafındaki yani deniz tarafı adres kapı numaraları 1 numaradan başlayıp, 183 kapı numarasında sonlanmaktadır.

ADALILAR MÜNECİM MİDİR?

Bu sokakta oturan adalılar, Adalar Belediyesinin resmi internet sitede bulunan 17-07-2018 tarihli Arsa  Birim Değeri Raporuna göre hangi kapı numaraları aralıklarının hangi rayiç bedellere tabi olacaktır. Kahve içip fal mı kapatacaklardır veya yazı tura mı atacaklardır? Vatandaş doğal olarak en ucuz olan 824,10 tl, den başvuru yapar daha sonra bu yanlış çıkarsa yalan beyan olarak kabul edilirse ne olacak tır?

CEZAİ MÜEDDİYE VAR!

Bilindiği üzere yasada yalan beyana ceza  var. Tebliğin 10. maddesinin 2. Fıkrasında, bu konuda yalan ve yanlış beyanda bulunanlar ile ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uygulanacağı belirtilmiştir.

İlgili kanunun” Denetim başlığı” altında bakınız cezai müeyyide nasıl işletiliyor.

MADDE 10 – (1) Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin iş ve işlemler Bakanlık tarafından denetlenebilir.

(2) Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.

(3) Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez.

ADALAR BELEDİYESİ VATANDAŞLARA TUZAK MI KURUYOR?

Peki Adalar Belediyesi bir caddede üç ayrı rayiç fiyat uygulaması ile vatandaşına ayrı bir tuzak mı kuruyor?

Neden fiyat farlılıklarının karşısında kapı numaraları yazmaz ? Memurun müracaat sahibine vereceği yanlış rayiç değeri vatandaşı yalan beyandan dolayı savcı ile karşı karşıya getirecektir. Ödediği parada yanacak ve binasını af kapsamına sokamayacağı gibi ciddi hak kayıpları ve adliyelerde uğraşmak durumunda bırakılacaktır.

BUNUN SEBEBİ ADALAR BELEDİYESİDİR 

Adalar Belediyesi resmi WEB sitesinde her binanın kapı numarası belirtilmek kaydı ile neden Rayiç Bedelleri listeler halinde halkın bilgisine sunmaz. İlla belediyeye gelmesini neden ister. Belediyeye gelince belli başlı mekanizmalar mı çalışır? Önce ne olursa olsun belediyeye gelsin gerisi kolay deyip rant sistemi mi çalışır hale getirilmek istenmektedir? Bunlar önemli iddialar ve cevap arayan sorulardır.

Tek tavsiyemiz sadece Adalar Belediyesi için değil Türkiye’deki tüm il,ilçe belediyelerinin resmi WEB sitelerinden Sokak Rayiç değerlerinin kapı numaralarını belirten rayiç listelerinin yayınlanmasıdır. Böylece vatandaşın belediye ile hiç alakası kalmayacağı gibi bu şekildeki üst yöneticilerin/birim amirlerinin/memurların rant içinde olabilmelerinin yada dedikodularının, iftiralarının önü kesilecektir.

Çevre Şehircilik Bakanlığının sitesinde, Türkiye’deki tüm il, ilçe belediyelerinin sokak rayiç değerlerinin kapı numaralarını belirten rayiç listelerinin yayınlanmamış olması bu kanundaki en büyük eksikliktir. İmar Barışı Kanununda belediyeler bay-pas edilmişse de bu eksiklikten dolayı vatandaşlar ister istemez yine ilgili belediyeler ile dirsek temasında bulunmak zorunda kalmaları, bu kanunun getirisinden nemalanmak  isteyen kötü niyetli memurların  iştahını kabartabileceği göz ardı edilmiştir. Maalesef kamu kurumlarında tertemiz memurlar olduğu gibi ranttan nemalanan memurların var olduğu gerçektir. Umarız en yakın zamanda bakanlık bu düzenlemeyi yapar.

Şükrü Abanoz

Ekte “YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARI” bilginize sunulmuş olup, müracaat sahiplerinin mutlaka birkaç defa okuyup kendileri için hayati ehemmiyeti olan imar affı konusunu hatmedip sonra gerekli işlemlere başlamaları, rantçı kişilerin yalan yanlış beyanları ile hareket etmemelerini, aldatılmamalarını tavsiye deriz.  Kanunda yazılı şekilde mimari proje, harita mühendisi ile tespit ve sorumluluk yüklenmeden basit hesaplama ile af müracaatı talep eden kişilerin  E-Devlet şifrelerini talep edip işlem yapıp, FAHİŞ fiyatla aracılık hizmet bedeli isteyen kişileri/ kamu kurumlarındaki  memurları/ Müdürleri, Üst Yöneticileri derhal savcılıklara şikayet etmelerini, hakkını arayamayacak pozisyondaki konuyu bilmeyen vatandaşların da mağdur olmaması adına öneririz.

YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.