Akdeniz tipi beslenme beyin sisini önlüyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sonrasında pek çok kişide beyin sisi görülmeye başladı.

Akdeniz tipi beslenme beyin sisini önlüyor
Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-

DİDEM SEYMEN  – Unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve algıda yavaşlama şeklinde belirtileri olan bu rahatsızlık, yoğun bakımda kalanlar ya da ağır enfeksiyon geçirenlerde ortaya çıkıyor. Korunmada ise Akdeniz tipi beslenme ve kaliteli uyku etkili olurken dondurulmuş gıdalar ve meşrubatlardan uzak durmak önemli. 

Beyin sisiyle ilgili merak edilen soruları cevaplayan İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular, beyin sisinin konsantrasyonda azalma, odaklanmakta zorlanma, algıda yavaşlama gibi semptomlarla karakterize genellikle enfeksiyonlar sonrasında sık görüldüğünü belirtti. 

Kovid-19’dan sonra arttı 

Beyin sisinin eskiden de bilindiğini ancak yaygın görülmediğini vurgulayan Topçular, Kovid-19’dan sonra oranın çok arttığını kaydetti. Kovid’i ağır, uzun süre geçirenler ya da yoğun bakımda yatanlar, hastaneye yatması gerekenlerde beyin sisinin sık görüldüğüne dikkat çeken Topçular, “Unutkanlık ve konuşurken kelimeleri bulmada zorlanma gibi farklı semptomlarla kendini gösterebiliyor. Ancak hastaların çoğunluğu unutkanlık diye bize gelmiyor. İster Kovid sonrası, ister yeni başlayan bir unutkanlık olsun, günlük hayatı etkiliyorsa nöroloji kliniğine başvurulmalı” diye konuştu. 

Genellikle bazı ilaçlar vererek 6 ay gibi bir sürede hastayı toparlayabildiklerini söyleyen Topçular, bazı altta yatan psikiyatrik rahatsızlığı olanların ve Kovid’i ağır geçirenlerin beyin sisini daha zor ve ağır atlatabildiğinin altını çizdi. 

Hijyen ve mesafeye dikkat! 

Beyin sisinin genç yaşta bir enfeksiyon sonrasında ya da kronik yorgunluğa, depresif tablolara bağlı da gelişebildiğini belirten Topçular, enfeksiyondan korunmanın yollarını şöyle anlattı: “Kovid yayılma riski ortadan kalktığı için maske takma alışkanlığı büyük oranda ortadan kalktı. Yine de kalabalık ortamlara girerken maske takmak önemli. Enfeksiyonu süren birileri varsa onlara mesafe koymak şart. Hijyen kurallarına devam etmek, dezenfektan kullanmak önemli. Uykusuzluk, kronik yorgunluk, stres, beslenme alışkanlıklarına, vitamin eksikliğine dikkat edilmeli. Bunların hepsi beyin sisi yapabilir.” 

Beyin sisinden korunmada Akdeniz tipi beslenmenin, beyaz et ağırlıklı, sebze ve meyveyi ihmal etmeden tüm vitamin ve minerallerin alınmasının önemine değinen Topçular, “Dondurulmuş gıdalardan ve meşrubat tüketimi fazlaysa bundan uzak durun. Bunlar riski artırıyor. Uyku için ise kimi 6 saat uyur, kimi 8 saat… Burada kriter sabah dinlenmiş uyanmaktır” dedi 

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.