Aklımızla alay edilmesin…

Aklımızla alay edilmesin…
Yayınlama: 11.11.2019
Düzenleme: 13.12.2022 15:25
A+
A-

Sayın Adalılar, ben Belediye ile ilgili eleştirilerimi sosyal medyadan paylaşıyorum. Zaman zamanda doğrudan mesaj olarak Belediyeye, ilgili birimine gönderiyorum.


Şeffaflık ve birlikte yönetim sözü var ya, yasaya aykırı konularda nedenini, niçinini öğrenmeye çalışıyorum. Cevap veriliyor mu? Evet! Cevap yazan şahıs ya ilgili birime gönderildiğini yazıyor. Ya da “ne yazarsam inanmak zorundalar !?” mantığı ile aklımızla alay eden cevaplar yazıyor.


Sorularım genellikle Belediyemizin gelirinin arttırılmasına ve daha iyi hizmet alınmasına yönelik olduğu için verilen cevapları doğru bulmadığım gibi İstanbul’un en küçük ilçesinin birileri için rant kapısı olduğunu düşündürüyor.

Aklımızla alay ettiğini düşündüğüm görevlileri aydınlatmak için Belediye Başkanlığı’na hitaben yazdığım dilekçeyi sizlerle paylaşıyorum.

ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmanın belediyenin yetkileri arasında olduğu belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesi kapsamında, belediyelerin ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasından sorumlu olduğu, bu işi kendisinin yapacağı veya sözleşme imzaladığı çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama-ayırma tesisleri ile gerçekleştireceği hüküm altına alınmıştır.

Ambalaj atıklarının toplanması hususunda gerek 5393 sayılı Kanun gerekse yukarıda belirtilen Yönetmelik hükümlerine göre belediyeler hem yetkilidir hem de imtiyaz hakkı sahibidir.

2886 sayılı Kanun’a tabi olduğu belirtilmiş, “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde ise “hakların kiralanması” “Kira” tanımı içinde değerlendirilmiştir. Belediye için bir imtiyaz hakkı olan ve gelir getirici nitelikte bulunan ambalaj atıklarının toplanması, ya Kurum tarafından kendi imkânları ile yerine getirilmeli ya da 2886 sayılı Kanun’a göre rekabetin ve eşit muamele ilkelerinin sağlandığı bir ortamda en yüksek gelir ile ihale edilmelidir.

Adalar Belediyesi tarafından herhangi bir ihale yapılmadan, rekabet ve eşit muamele ilkeleri sağlanmadan ilgili şirketle protokol imzalanması suretiyle bedelsiz verildiği görülmektedir. Yapılan bu protokolün halka açık bir şekilde ilan edilmediği, kamu zarara uğratıldığı ve haksız kazanç sağlandığı iddiasının kurum tarafından soruşturma konusu yapılmasını, ilgili ve sorumluların yargı önüne çıkarılması kamu vicdanı ve ahlakı açısından zorunludur. Ayrıca hukuk önünde suç işleyenlerin hesap vermesi kanuni vecibedir. Gereğini yapmayan yönetici/üst yöneticinin üzerinde bu leke kalacaktır.

  1. Adalar Belediyesi kamu kurumu olmakla birlikte T.C. Anayasa ve kanunlarla yönetilen bir kurum olmasına karşın vatandaşın Bilgi edinme, yönetime katılma, hesap verme, Dilekçe hakkı gibi haklar yasalarla güvence altına alınmasına rağmen Adalar Belediyesi Başkanlığı’na yazılan dilekçemize “Diğer birimlerden sorun” ifadesine yer vermesini esefle karşılıyorum.
    Aynı kuruma bağlı birimler acaba özerk mi, bağımsız müdürlükler mi yoksa Adalar Belediye Başkanlığına bağlı Adalar Meclis Kararı ile oluşturulan müdürlükler midir? Belediye Kanunu ve Dilekçe kanuna göre kurum içi yazışmalar yapılıp dilekçe sahibine kurum adına cevap verilir. Her birim kendini savunur ve vatandaşa cevap veremez. Kaldı ki dış yazışmalar Belediye Başkanı veya yetkilendirdiği yöneticinin onayı ile gönderilebilir. Aksi uygulamaların idare hukukunda yeri yoktur. Bu tür uygulamalara sebep olan kamu görevlileri bizzat Başkan tarafından soruşturulmalıdır.
  2. Adalar Belediye Başkanlığının 2019 yılında yürütülen projeler ve genel hizmetler kapsamında Belediye Başkanlığına bağlı olan (34 GB 9921, 34 HE 4514, 34 HE 5270, 34 HE 8913, 34 HE 7302, 34 HE 9887, 34 HE 5468, 34 HE 7357, 34 HE 2498, 34 HE 7177, 34 HE 4240, 34 HE 9873, 34 JT 8305, 34 AS 6613, 34 AY 4916, 34 TV 5701, 34 CLN 41, 34 BCK 781, 34 DVS 18) plakalı araçlara motorin ve benzin verilmesi ve 2019 yılında (Haziran- Eylül ayları arasında 4 ay boyunca aylık 9.000 litre, Ekim- Mayıs ayları arasında 8 ay boyunca aylık 6.000 litre) yıllık toplam 84.000 litre motorin ile 34 NF 41 plakalı araç ve ot biçme makineleri, motorlu testereler, jeneratörlerde kullanılmak üzere 3.000 litre benzin takviyesi Maltepe Belediyesi tarafından verilmiş olup bu hibenin nasıl, nerede ve kullanıldığının açıklanması gerekiyor. Zira bu hibe hem Maltepe ilçemiz mükellef ve vatandaşların hem de Adalar vatandaşların bilmeye hakkı var. Kaldı ki bu sadece Maltepe Belediyesinin yapmış olduğu akaryakıt yardımı ! Ya gerisi…..

( Adalar araç trafiğine kapalı sadece yetkili araçların olduğu bir ADA. Bu kadar Akaryakıt NEREDE? NASIL kullanıldı. Sayın Süleyman Demirel in 70 li yıllarda de grup toplantısında dediği gibi “Memlekette Benzin Vardı da Biz mi İçtik diye bir cevabı da kabul ederiz. )


Kötü kokuları gidermenin bir yolu da görevlilerin, Ada Belediyesinde görev aldıktan sonraki mal varlıklarının araştırılmasıdır.


Cevap beklemekteyiz. Sorumlulukları olanlara nasıl bir işlem yapıldığının da takipçisi olacağız. Şeffaflık, şaibelerden de kurtulmayı sağlayacaktır.

Av.Mustafa Lütfi Kıyıcı

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.