Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nda “usulsüzlük yapıldığı ve parti temsilcilerine menfaat sağlandığı” iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturmayı genişletiyor.
Soruşturma kapsamında, Türkiye genelinde olduğu gibi Adalar’da da CHP Adalar eski İlçe Başkanı ve mevcut Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerine kurultay öncesi ve sonrası işe aldırdığı iddia edilen kişiler ile bunların akrabaları savcılığın radarına takıldı. Savcılık, bu kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarını inceleyerek usulsüzlük iddialarını doğrulamaya çalışıyor.
Başsavcılık, SGK’ya gönderdiği yazıyla, kurultay delegelerinin 1., 2., 3. ve 4. derece kan bağı olan akrabaları ile eşlerinin yakınlarının, 1 Ekim 2023 sonrası İBB, ilçe belediyeleri ve iştiraklerinde işe girip girmediğine dair detaylı kayıtlar istedi. Adalar Belediye Başkanı ve eski CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın delegelik döneminde İBB’ye yerleştirdiği öne sürülen kişilerin listesi, soruşturmanın odağında yer alıyor. Adalar’da, Akpolat’ın CHP İlçe Başkanı olduğu dönemde İBB iştiraklerine işe aldırdığı kişilerin kurultay delegeliğiyle bağlantılı olup olmadığı araştırılıyor. Savcılık, “delege akrabalarının istihdamıyla oy manipülasyonu” yapıldığı iddiasını delillendirmeye çalışıyor.
Savcılık, delegelerin oylarının “menfaat karşılığı kullanıldığı” yönünde delillere ulaşması halinde, 2023 kurultayının “yokluk” kararıyla iptal edilebileceği sinyalini verdi. Örneğin, Akpolat’ın delegelik döneminde yakınlarını veya tanıdıklarını belediyeye yerleştirdiği iddiaları doğrulanırsa, bu atamaların hukuki dayanağı sorgulanacak.
Soruşturmanın temelinde, kurultay delegelerine veya yakınlarına oy tercihleri karşılığında belediyeler ve iştiraklerinde işe alım gibi menfaatler sağlandığı iddiası yatıyor. Soruşturmanın Adalar’ı ilgilendiren bölümünde, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın, CHP Adalar İlçe Başkanlığı yaptığı dönemde İBB ve iştiraklerine çok sayıda kişiyi işe aldırdığı ve bu durumun kurultay delegeliği sürecinde kendisine avantaj sağlamış olabileceği öne sürülüyor. Bu iddialara göre, Akpolat’ın referansıyla işe giren kişiler, kurultay sürecindeki usulsüzlük iddiaları nedeniyle mercek altında.
Savcılığın, SGK’dan gelecek bilgiler ışığında, kurultay delegelerinin oylarının “menfaat temini” yoluyla lekelendiği kanaatine varması durumunda, hukuki süreç kurultayın iptaline kadar uzanabilir. Bu durum, kurultayın hukuken “yok hükmünde” sayılması anlamına gelebilir ve kurultayda yapılan tüm seçimlerin geçersiz kılınması sonucunu doğurabilir. Soruşturmanın bundan sonraki seyri, SGK’dan gelecek yanıtlara ve bu yanıtlarda yer alacak bilgilere göre şekillenecek. Savcılığın elde edeceği veriler, iddiaların doğruluğunu teyit ederse, hem işe alınan kişiler hem de CHP’nin kurultay sonuçları açısından önemli hukuki sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, 03/04/2025 tarihli ve 2024/5366 numaralı yazısıyla SGK Başkanlığı’na resmi bir talepte bulundu. Başsavcılık, 26 Mart 2025’te SGK’ya gönderilen ilk yazıya henüz yanıt alınamadığını belirterek, konunun ivedilikle araştırılmasını istedi. İlk yazıda, kurultay delegeleri ile 1., 2., 3. ve 4. derece akrabalarının ve eşlerinin hısımlarının, 1 Ekim 2023’ten sonra Türkiye genelindeki il ve ilçe belediyeleri ile iştiraklerinde işe başlayıp başlamadığına dair detaylı bir liste talep edilmişti. Ancak SGK’dan bugüne kadar geri dönüş sağlanmadı. Başsavcılık, yeni yazısında bu talebin akıbetinin acilen bildirilmesini istedi.