Aykaç, Fazıl Ahmet (1884-1967) Yazar, şair.

Aykaç, Fazıl Ahmet (1884-1967) Yazar, şair.
Yayınlama: 05.03.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:24
A+
A-

İstanbul’da doğdu. Lycée Français’yi bitirdi. Sanayi-i Nefise Mektebi’nin mimari bölümüne girdi, bu arada Paris’teki Ecole libre sciences politique et morales‘in derslerini mektupla takip ederek mezun oldu.

İstanbul’da doğdu. Lycée Français’yi bitirdi. Sanayi-i Nefise Mektebi’nin mimari bölümüne girdi, bu arada Paris’teki Ecole libre sciences politique et morales‘in derslerini mektupla takip ederek mezun oldu. Darülmuallimin’de ve Galatasaray Lisesi’nde Fransızca, Türk edebiyatı, pedagoji ve psikoloji öğretmenliği yaptı.

NUMARALI ETİKET, KAPAK AĞZI BANDI VE GÖĞÜS MADALYONU

Reşad Ekrem Koçu‘ya göre, Fazıl Ahmet, “Şehrî dedikleri, nazik ve zarif bir İstanbullu, zengin ansiklopedik kültürü, nükteciliği ve tertemiz diliyle bir meclis ve sohbet adamı, son yarım asırlık Türk mizahının en büyük şöhretlerinden biri” idi. Fecr-i Âtî topluluğunun üyelerinden olan Fazıl Ahmet, Türk edebiyatında mizahi şiirin önemli temsilcisi oldu. Kendisi hakkında “hangi şairi veya şiiri yirmi sayfa okuyacak olsam derhal mekanizmasını kavrar ve onun gibi yazabilirim” diyen Fazıl Ahmet, gerçekten de birbirinden çok farklı şairlerin tekniğini kullanmış, onları taklit etmiş ve şiirlerine nazireler yazmıştır. Fazıl Ahmet, Kınalıada‘daki evinde başta İhap Hulusi Görey olmak üzere pek çok arkadaşını ağırlamış, İhap Hulusi dostluklarını ve rakı sohbetlerini Kulüp Rakısı için çizdiği etiketle ölümsüzleştirmiştir. İhap Hulusi’nin eşi Naşide Görey etiketin yapılma macerasını şöyle anlatmaktadır:

Bu iki kişiden birinin etiketin yaratıcısı olan İhap Hulusi Görey, diğerinin ise

yakın arkadaşı olduğu iddia edilen Şair ve Elazığ Milletvekili (1927-1938)

Fazıl Ahmet Aykaç olduğu iddiasıdır

“Tekel‘in bu etiketi için başlangıçta kompozisyonu kafasında geliştirmiş, eskizler yapmış, birkaç model denemiş, ama bir türlü tatmin olmamış. O esnada yakın dostu Fazıl Ahmet Aykaç da seyirciymiş, İhap Bey ona dönüp, Fazıl, gel şuraya otur! demiş ve kendisi de karşısına geçip oturmuş, böylece o meşhur Kulüp Rakısı etiketi hazırlanmış, o günden bugüne kadar yarım asrı aşkın bir süredir kullanılagelmiştir.

” SEVENGÜL SÖNMEZ Reşad Ekrem Koçu “Aykaç, Fazıl Ahmed”, İstanbul Ansiklopedisi / Ender Merter Müsellesten Üçgene

ADAGAZETESİ – KINALIADA Aykaç

.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.