İsrail – Filistin savaşı 10. gününe girerken, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu, Türkiye’nin tavrına dikkat çekti.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, İsrail – Filistin savaşına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir:
REHİNELER İÇİN TÜRKİYE NE YAPABİLİR?
Türkiye’nin konuşabilecek kaynakları var bu önemli bir şey. Türkiye’nin İsrail’de şöyle bir ağırlığı vardır. En abluka uygulandığı dönemde bile Türkiye’den giden yardım uygulamaları Gazze’ye girdi.
Türkiye müzakerelerde hep yer alıyor. Ağırlığını koymaya çalışıyor. Afrika’da kaçırılmış bir Fransız kadınının serbest bırakılması için Türkiye uğraşmıştı. Şimdi Gazze’deki rehinelerle ilgili haber var. El Kassam Tugayları adına bir açıklama yaptı sözcü. Dedi ki bizim elimizde 200 kişi var, 50 kadar esir de başka grupların elinde. Orada sadece Hamas yoktur farklı farklı gruplar vardır. Bunların bir kısmı İsrail bombardımanında öldü. Yabancı uyruklular serbest bırakacaklarını söyledi. Rehinelerde bir farklılık meselesi ortaya çıkacak. Bir grup rehine serbest bırakılacak.
İSRAİL YARDIM KORİDORUNU KABUL ETMİŞ GÖZÜKÜYOR
Dün ABD Dışişleri Bakanı İsrail Kabinesi ile 7 saat süren toplantı yaptı. Toplantının bitiminin ardından Biden’in İsrail’e gideceği açıklandı. İyi haber şu İsrail yardım koridorunu kabul etmiş gözüküyor.
İnsani koridor ABD Dışişleri Bakanı’nın turu sırasında istenen bir şeydi. AB de bu koridorun açılmasını istiyor.
‘ABD’LİLER KATILIRSA İŞİN RENGİ DEĞİŞİR’
Dün benim midemi bulandıran iki gelişme oldu. Bir tanesi Centcom komutanı İsrail ordu komutanı ile görüştü. Harekatı birlikte çalışıyoruz gibi bir laf var can sıkıcı. ABD’liler aktif olarak rehine kurtarma operasyonlarına katılırsa işin rengi değişir.
ABD’de seçim ortamı İsrail ile beraber hareket ediyor olmak bağış toplamaya yarar.
‘ABD BAŞKANI ORADAYKEN HAREKAT OLMAZ’
ABD Başkanı’nın uçağı Ben Gurion Havalimanında olurken bir harekat olmaz. Karşılığında füze saldırıları olacak uçuşlar duracak. ABD Başkanı oradayken harekatın başlamasına izin verilmez.
2000 ASKER BÖLGEYE GİDERSE FİİLİ OLARAK ORADA OLACAK MI?
2200 deniz piyadesinin gelmesi ABD’nin bu gibi durumlarda klasik açıklaması askeri operasyona dahil olmayacaklar diye ama İsrail’in tekrar askerlerine eğitim verecek bir zaman dilimi olmadığının farkındayız. Orayı dikkatle takip ediyoruz.
DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN’IN GARANTÖRLÜK FORMÜLÜ NEYİ KAPSIYOR?
Bu savaşı engellemek için ortaya atılmış en ciddi formüllerden bir tanesi. Türkiye’nin şöyle bir özelliği var Rusya- Ukrayna savaşında test edildi. Türkiye garantör olduğu zaman orada taraf olmuyor garantör gibi davranıyor. İki devletli çözüme gelebilir mi?
‘YAŞAM GÜVENCESİ TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜ İLE ŞEKİLLENECEK’
Dışişleri Bakanı Fidan bugün Lübnan’a gidiyor. Dün Yunanistan Başbakanı ile görüştü. Sonuç şu: Herkes diyor ki Türkiye arabulucu ol ağırlığını koy ama karşılığında insanlara yaşam güvencesi vermem lazım. Yaşam güvencesi Türkiye’nin garantörlüğü ile şekillenecek.
Suriye’nin ne yapacağı çok önemli. Suriye’den zaman zaman roket atışları geliyor. İsrail Halep Havalimanı’nı kullanılamaz hale getirdi. Amerikan uçak gemileri bu yüzden orada var. Lübnan, Suriye bir başka ülkede İsrail’e bir şey başlarsa ben İsrail’i savunmak için oradayım diyor.