Belediye Başkanlığı için gizli savaş ve partilerin durumu

Belediye Başkanlığı için gizli savaş ve partilerin durumu
Yayınlama: 07.06.2022
Düzenleme: 13.12.2022 15:12
A+
A-

Adalar Belediyesi üç dönemdir Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı sebebiyle CHP’ye teslim edilmiş durumda yani üç dönemdir CHP’nin adayları seçimi kazanmıyor. Seçimi kazandıran Erdoğan karşıtlarının tepkilerini ortaya koymasıdır. Elbette sebep ve sonuç ne olursa olsun herkes buna saygı duymak zorunda. Ancak üç dönemin Belediye Başkanları ve ilçe yönetimleri bu sonuçların kendi başarıları olduğunu düşünmemeli. Bu durum önümüzdeki yerel seçimlerde aday olmak isteyenlere de ders olmalı.

Bildiğiniz gibi Adalar siyasi açıdan adeta felaketleri yaşamakta. Mustafa Farsakoğlu ile başlayan çöküş Atilla Aytaç döneminde dibin görülmesiyle devam etti ve şimdi de Erdem Gül döneminde adalıların adeta sabrı test ediliyor. Bu üç döneme baktığımızda hiçbir kazanım olmadığını ve her şeyin daha kötüye gittiğini görüyoruz. Hiçbir hizmet verilmemesinden vazgeçtik, eskiden belediyenin bir kurumsal kimliği vardı ama artık o da kalmadı. Vatandaşların Adalar Belediyesi için “Adalarda belediye yok ki!” diye başlayan cümleleri kurumsal kimliğin ne kadar zarar gördüğünün ispatı niteliğinde. Ayrıca belediye çalışanlarında da inanılmaz bir gevşeklik, bezginlik ve yorgunluk dikkati çekiyor. Hiyerarşik yapı tamamen dağılmış durumda, liyakatten ise eser dahi yok. Adalar Belediyesi norm kadro fazlasına sahipken içeride iş bitirici kimsenin olmaması da çok üzücü başka bir sorun.

Aslında geçmiş üç dönemde oluşan zararlar ve ortada kalmış olan belediye enkazından konuşacak çok konu var ama herkesin bildiği konuları tekrar tekrar konuşmak hem anlamsız hem de zaman kaybı. Neden derseniz üç dönemdir konuşulan hiçbir konu partilerin genel merkezleri tarafından dikkate alınmayarak tepeden inme adaylar adalıların önüne sunuldu. Aynı durum önümüzdeki seçimlerde de yaşanacak. Ak Parti zaten adalardan umudu kesmiş vaziyette. Bu durum MHP’nin de devre dışı kalmasına sebep oluyor. DSP ise artık sadece tabela partisi konumuna girdiği için onlarında maalesef pek şansı yok. Adaların en başarılı görülen Belediye Başkanı Coşkun Özden gibi tecrübeli ve sevilen birinin bile DSP’den seçilememiş olması bu tezi destekler nitelikte. Ufak partilerin ve bağımsızların ise hiç şansı yok diyebiliriz. Geriye üç parti kalıyor. Bunlar CHP, HDP ve İYİ Parti. CHP yönetimi ve fanatik CHP’liler Adaları CHP’nin kalelerinden biri olarak görüyorlar. Ancak ben bu görüşe katılmıyorum çünkü biraz geçmişe dönüp ANAP dönemini hatırlarsak aslında adaların kökten sol görüşlü ve CHP’li olmadığını rahatlıkla görebiliriz. O dönem sağdan sola dönen ibre bundan sonra soldan da sağa dönebilir. Yani kaba tabirle CHP’nin “Adalar’da eşeği bağlayıp aday bu desek kazanır” özgüveni bence çok anlamsız. Nitekim CHP için en belirleyici faktörler; 1) Erdoğan karşıtlarının tepki olarak CHP’yi desteklemeleri 2) HDP’nin kendi adaylarını başkan yapamayacakları için CHP’ye destek vererek arka planda CHP’yi yönetmeyi tercih etmeleridir. Bu iki faktör sonuç olarak CHP’nin adaları kazanmasını sağlıyor.

Aslında bu döneme baktığımızda adaları CHP değil HDP kazanmış durumda. Çünkü Erdem Gül’ün CHP’li olmadığı ve HDP’li olduğu herkesin malumu. Mit Tırları süreci, HDP ile Almanya’da yapılan pazarlıklar vs. derken Erdem Bey’in tepeden inme bir şekilde aday yapılması da adalıların bildiği ama dillendirmek istemediği konulardan biri.

Son olarak İYİ Parti kalıyor. İşte burası tam bir muamma. İyi Parti adalarda henüz yapılanamamış durumda. İlçe başkanı ciddi bir özveri ile tüm ilçenin işlerini tek başına yürütmeye çabalıyor ama ne de olsa bu bir ekip işi ve bu iş tek kişinin mücadelesi ile sonuç vermez. İyi Parti seçimlere kadar kendi iç yapılanmasını tamamlayıp sahaya inebilirse tüm tarafların seçim hesapları mutlaka değişecektir. Şayet İyi Parti adalı ve liyakat sahibi Kürt kökenli vatandaşlardan de oy alabilecek bir aday çıkarırsa ve CHP yine adalar dışından bir başkan adayını tepeden inme yollarsa ibre bu sefer farklı yöne dönebilir.

Bu arada küçük bir bilgi paylaşmadan yazıyı sonlandırmayacağım. CHP’nin başkan adayının tepeden inme belirlenmesine alışan CHP’li aday adayları şimdiden Ankara’da kulis yapmaya başladılar. Daha şimdiden dört kişi Ankara’dan adaylık için söz almış durumda. Bu dört aday adayından biri Heybeliada’dan diğer üçü ise Büyükada’dan. Yani daha şimdiden nur topu gibi dört başkan aday adayımız oldu. Hayırlı uğurlu olsun.

Sevgi ve Saygılarımla…

Serkan GÜNGÖR

Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. andrea dorya 2 dedi ki:

    2023 Genel Seçim sonuçları yerel seçimlere de yansıyacak şüphesiz.

    Olasılıklara bakalım:
    AKP ve RTE bi şekilde seçimi kotarırsa ( kazanırsa demiyorum) Adalarda yönetim kesinlikle el değiştirir.
    KK CB adayı olur kazanırsa ve CHP birinci parti olursa Adalarda CHP hegemonyası devam eder.
    KK CB adayı olur kazanır ve fakat CHP başarılı bir sonuç alamayıp İYİ Partinin gerisine düşerse Adaları İYİ Partiye bırakmak zorunda kalır.
    KK CB adayı olur ( HDP’nin desteği ile) kazanır ve fakat CHP AKP’nin ardından ikinci parti olursa, Adalar HDP’nin güdümünde şekillenir. ( Diyet ödenir)
    RTE CB seçimini alır ve fakat AKP başarısız olup çoğunluğu sağlayamazsa meclis çoğunluğunu Millet İttifakı alırsa ne ada kalır ne Moda.

  2. Nilgün Karsan dedi ki:

    Bence Buyukada kıymetli başkanımız COŞKUN ÖZDEN zamaninda çok güzeldi şahsen biz kendisini çok arıyoruz ama maalesef kıymetini bilemedik.