Kağıthane Meydanı’nda cuma namazı sonrası belediye tarafından aşure ikramı yapıldı.
Hicri yeni yılın gelmesiyle birlikte başlayan Muharrem ayında bir gelenek daha yaşatıldı. Kağıthane Belediyesi tarafından ilçe meydanında gerçekleştirilen aşure ikramına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Kağıthane Meydan’da Şehir Müzesi önünde gerçekleşen programda binlerce vatandaşa aşure ikram edildi. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin’in ev sahipliğinde gerçekleşen programa AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Kaymakam Hasan Göç, AK Parti İlçe Başkanı Serkan Cantürk, MHP İlçe Başkanı Barış Çatalbaş ile mülki erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ay yıldız süslemeli ve Kalbimiz Kağıthane yazılı aşureler lezzeti kadar görüntüsüyle de göz doldurdu.
Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin programda yaptığı konuşmada; ‘’ Öncelikle ülkemizin, ve tüm İslam aleminin hicri yeni yılını kutluyoruz. Muharrem ayı hayırlara vesile olsun. Bu mübarek Cuma gününde vatandaşlarımızla aşure programında bir araya geldik. Aşure bir yemek olmaktan öteye, bir ve beraber olmayı, bereketi, paylaşmayı temsil ediyor. Bugün burada aşurenin anlamına uygun bir programda vatandaşlarımızla buluştuk. Her günümüzün bugün gibi aşure tadında geçmesini, bu ayda yapılan ibadetlerimizin, oruçlarımızın kabul olmasını diliyoruz.’’ dedi.
Aşure Nedir?
Aşurenin ilk ortaya çıkışı ve yapılması hakkında anlatılan ve en yaygın olan olay, Nuh Peygamber ile ilgili olan olaydır. Anlatılana göre, Nuh Peygamber’in içinde tüm canlılardan bir dişi ve bir erkek bulunduran gemisi, Ağrı Dağı’nda karaya oturur. Tufandan kurtulduktan sonra karınları acıkır ve bir yemek yapmak isteler fakat bu yiyeceği yapmak için kullanılabilecek malzeme çeşidi ve sayısı da yok denecek kadar azdır. Bunun üzerine onlar da kalan yiyecekleri toplayıp, karıştırıp ardından da pişirip bu tatlı çorbayı yapıyorlar. Tatlı çorba denilen yiyecek, o günden itibaren her yıl pişiriliyor, dağıtılıyor, paylaşılıyor ve bu bir gelenek haline geliyor.
Bugün gerçekleştiğine inanılan birtakım olaylar bulunmaktadır. Hz. Mûsâ ve İsrâiloğullarının Firavun’un zulmünden kurtulmaları, Hz. Nûh’un gemisinin Cudi dağına oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Yûnus’un balığın karnından çıkarılması, Hz. Mûsâ ve Hz. İsa’nın doğumları, inanışa göre aşûre gününde gerçekleşmiştir. Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’da şehit edilmesi de muharremin onuncu günü gerçekleştiği için, aşûre günü aynı zamanda, İslâm tarihinde son derece acı, acıklı ve üzücü bir olayı hatırlatma özelliği de taşımaktadır.